”Tiltott jelkép lesz a kereszt?” – gondola tudósítás a Ferenciek teréről
„Idejét múlt, otromba, igénytelen, sőt elrontja a karácson színpompás hangulatát! Nem is csoda, ha bizonyos politikai erők mindent megtesznek azért, hogy ne állhasson kereszt a Ferenciek terén, és az sem lenne meglepő, ha tiltott jelképpé válna” – hangzott el a Jobbik kereszt-szentelési rendezvényén szombat délután a Ferenciek terén.
2004. december 5. 12:24

Emberi reakciók egy kereszt láttán

„Hááát, ez miért teszik ide?” – csodálkozott rá egy idős néni a Ferenciek terén felállított keresztre, ahol éppen az adventi koszorú gyertyáit kaptak lángra. Spontán kérdését többen megmosolyogták a mintegy százfős közönségből, de azért felvilágosították: a kereszténység ünnepére figyelmeztet a kereszt.

„Ja, akkor jó!” – csillant fel a hölgy szeme, majd két jól megpakolt reklámszatyrával tovább tipegett.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kereszt-állítási ünnepségén azonban nem ez volt az egyetlen közjáték. Érdekes volt tanulmányozni az arra sétáló emberek arcát. Legtöbbjük csak futó pillantást vetett a kereszt felé, de tiszteletteljesen és csendben haladtak el a tömeg mellett, vigyázva arra, ne zavarják meg a rendezvényt. Ez a produkció azért nem mindenkinek sikerült: egy lány például flegma arckifejezéssel vágott át a tömegen, de az utána néhány percre érkező férfi nemcsak az éppen beszédét tartó kántort kezdte el szidni, de később már hangos ordibálással és mutogatással is próbálta színesebbé tenni az egybegyűltek számára a délutánt.

Jogi kiskapu a keresztért

A gondola kérdésére Nagy Ervin a Jobbik Országos Választmányának elnöke elmondta: Keresztény egyházaink sem nyugodtak bele oktatási intézményeinek költségvetési megszorításába. Sőt akkor is szembeszálltak a hatalommal, amikor a köztelevíziók vallási műsoraiból cenzúrázták a nyilatkozataikat. Mi sem adjuk fel; tántoríthatatlanul kiállunk a keresztény értékrend mellett!

”Szakértőink jogi kiskaput találtak, így kerülő úton legálissá tudtuk tenni a keresztállításunkat: több mint egy hónapos rendezvényt jelentettünk be, melynek díszleteként áll majd a kereszt. A gyülekezési - alkotmányos - jogot nem korlátozhatja az önkormányzat, márpedig egy rendezvénybe beletartozik a színpad, díszlet, hangosítás is” – közölte, majd hozzátette: a fogyasztói társadalom rohangálós, vásárló lázban égős tagjainak szeretnénk megmutatni, nem csak abból áll az ünnep, hanem a kereszténységről is.

„Az ország közel negyven pontjára tervezünk, és jelenleg a Kossuth téren, a Blaha Lujza és a Móricz Zsigmond téren állítottunk keresztet, de a mai napon még a Moszkva téren is szeretnénk. Budapest külső kerületeit sem hagyjuk ki, többek között az Örs Vezér térre is állítunk egyet, és ha kell a jogi kiskaput ismét felhasználjuk, hogy céljainkat elérjük” – állította Nagy Ervin.

Dr. Bégány Attila önkormányzati képviselő, az MDF V. kerületi szervezetének elnöke is támogatja a tiltás ellenére történő keresztállítást, és az esetleges bírság kifizetését magára vállalta, képviselői tiszteletdíja terhére.

Tiltott jelkép?

„Bennünket, és a Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetőit és tagjait ma, a XXI. század elején olykor még a jobb oldalon álló társaink is megszólnak: mit akartok ezekkel az öt méter magas, igénytelen, városképbe nem illő keresztekkel?” – kezdte beszédét Dabis László kántor, majd ironikusan hozzátette: Miért borzoljuk az emberek világát, mikor még az Unió alkotmányába a kereszténység gyökereire való utalás sem került bele?

Franciaországban lassan már a diákok nyakából veszik le a kereszteket, és az sem lenne meglepő, ha tiltott jelképpé válna a kereszt – tette hozzá.

„Mindenek előtt tudnotok kell, a keresztek állítása nem ellenetek, hanem értetek és értünk, valamennyi emberért történik, mert amit ma teszünk az nem botrány, hanem Isten erejének, bölcsességének és szeretetének köztünk való megjelenése” – hangoztatta Davis hozzátéve: ne szégyelljük a keresztet, vállaljuk tudatosan keresztény és magyar hittel.

Elmondta: a Jobbik Magyarországért Mozgalom keresztény értékelvű párt, amely vallja, hogy nemzetünk egysége és erkölcsi megerősödése csak krisztusi tanításon alapulhat. A kereszt volt az a jel, melynek erejében bízva győztek és túléltek eleink veszedelmes ellenségeket, s századokon át védőbástyái voltak egész Európának. A mai, gyökereit már-már feladni akaró EU-ban is, nekünk magyaroknak kell felemelnünk a kereszteket.

A keresztet Kónya Attila káplán szentelte fel.

Ádventi Keresztállító ünnepség

Helyszín: Szarvas Régi Vásártér (Szabadság és Vágóhíd Utca kereszteződése, a Profi áruház háta mögött) Időpont: 2004. december 06. (hétfő) 15 óra

Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó