Állítsátok meg Terézanyut! – sikerkönyv után sikerfilm?
Míg New Yorkban Carrie és barátnői, addig Magyarországon Kéki Kata testesíti meg a szingli nők világát. Rácz Zsuzsa hősnőjét eddig közel félmillióan olvasták, ám most csütörtöktől már a vásznon is szórakozhatunk a szeszélyes és kiszámíthatatlan „budapesti Carrie Bradshaw-val”. A forgalmazó legalább kétszázezer nézőre számít.
2004. december 13. 01:00
„Olyan közönségfilmet akartunk, amiben van dráma, és humor, de nem térdcsapkodós, egyszerűen csak lavíroz az érzelmekkel" – hangoztatta Bergendy Péter rendező a film beharangozó sajtótájékoztatóján az Odeon Lloyd moziban. Érdekessége is volt a rendezvénynek, ugyanis a főszereplőnő mellett Rácz Zsuzsa sem jelent meg az eseményen. Hámori Gabriella egy vidéki fellépése miatt hiányzott, ám az írónő tudatosan nem jött el. Kiderült: az eredeti bestseller szerzője Rácz Zsuzsa "globális nézeteltérések" miatt már egy éve kiszállt a produkcióból.

Rácz lázadása nem meglepő, mert valóban sok meglepetéssel szolgál a film azoknak, akik a könyv részleteit keresik majd a vásznon, tudniillik nem csak a történeten, de bizony a hangvételen is erős változásokat tapasztalhatunk. Szinglifilm helyett egy válságba került ember hullámvölgyét rögzítette Bergendy, aki elmondása szerint azért tette „habosabbá”, mert egy romantikusabb mozira mindig nagyobb a közönségigény.

Hogy a merész rendezői húzás milyen fogadtatásban részesül még nem tudni, de a könyv mondanivalóját húzta keresztül azzal, hogy a Kéki lányt végül egy férfi karjaiba kergeti, ahelyett, hogy Kata szingli nőként zárná a romantikus vígjátékot.

Kata (Hámori Gabriella) egyébként különös kettősséget képez. Egyrészt egy sikeres, magabiztos, jó családi háttérrel rendelkező érett nő, másrészt azonban… Elégedetlen munkájával, mert csak egy szellemi robot, nem szerelmes párjába, mert nem kihívás számára, és anyja mindig kavar, bátyja pedig nehezen tud ellenállni a drogok adta örömöknek. A „budapesti Carrie Bradshaw” miután lapátra helyezte egykori kedvesét Marcit (Elek Ferenc), barátnőivel elindul a nagy magyar éjszakába. Próbálkozásai azonban hamvába holtak, ugyanis választottjai általában csak az ágyba akarták csalni. Az új élet csak kudarcot tartogat? Vagy van remény? Kéki Kata végül vidékre menekül, és nem is sejti, hogy ott találja meg, akit keres…

Az Állítsátok meg Terézanyut! az egyik legégetőbb női problémáját veszi górcső alá: aki harminc felett még egyedülálló, az nem is ember. Kata is küzd gőzerővel, hogy anyjának ne kelljen szégyenkeznie, de végül belefárad ebbe a szélmalomharcba. Hiszen miért ne lehetne teljes értékű ember ő is, egy férj nélkül?

Mert Kata igenis teljes ember, még pasi nélkül is. Bergendy Péter pedig egyértelműen az ő arcára építi fel filmjét, és Hámori Gabriellára lehet is. Minden mozdulatából sugárzik, hogy élvezi és átéli szerepét, melyet kiválóan alakít.

De nem panaszkodhatunk az Ónodi Eszter- Schell Judit-Major Melinda alkotta barátnői trióra sem. De a legkiemelkedőbb munkát a stábban kell keresnünk: Pados Gyula képi világa előosztályú. Remek vágásokkal teszi dinamikussá az egyébként is pörgős cselekményt, a film is csak a végén ül le egy kissé.

A harminckét nap alatt, nyolcvan fős stábbal, 45.000 méterre forgatott, 72 szereplőt felsorakoztató Állítsátok meg Terézanyut! december 16-ától harminc kópiával fut majd a mozikban. Az SPI forgalmazó cég a legnézettebb filmjének szánja kétszázezer feletti nézőszámmal, nem is véletlen, hogy a filmet még a premier előtt egy A-kategóriás fesztiválra (Bodzsár István még nem votl hajlandó elárulni melyik) meghívták.

Állítsátok meg Terézanyut!
(Állítsátok meg Terézanyut!)
Színes magyar romantikus vígjáték, 127 perc, 2004

Rendezte: Bergendy Péter
Író: Rácz Zsuzsanna
Forgatókönyvíró: Rigó Béla
Operatőr: Pados Gyula
Jelmeztervező: Breckl János
Vágó: Király István
Zene: Madarász Gábor
Producer: Bodzsár István
Szereplők: Hámori Gabriella (Kéki Kata), Ónodi Eszter (Lujzi), Schell Judit (Marcsi), Major Melinda (Pirkó Viki), Csányi Sándor (Dávid), Csomós Mari (Mami), Elek Ferenc (Marci), Tóth József (Sanyi), Rezes Judit (Adri), Alföldi Zoltán, Antal Nimród, Hujber Ferenc

Címkék:
megmondó
Ebben a kérdésben a jelen a fontos: most titkolják el a tényeket a társadalmak elől.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI