Ismét szégyenpadon a Gyurcsány-kormány
Az Európai Bizottság szerdán kétségét fejezi majd ki Magyarország középtávú költségvetési tervével kapcsolatban - közölte a bizottság egyik illetése. Magyarország az egyetlen ország a költségvetési deficittel rendelkező hat új uniós tagország közül, amely nem nyújtott be elfogadható középtávú költségvetési hiány mérséklési tervet.
2004. december 20. 18:15
A Reuters jelentése szerint a bizottság szerdán teszi közzé erről állásfoglalását, azután, hogy értékelte az új tagországok által kidolgozott, módosított konvergencia-terveket. E tervek határidőket tűznek ki arra, hogy az országok miként, milyen ütemben csökkentik a bruttó hazai termék 3 százaléka alá az államháztartás hiányát, és milyen intézkedéseket tesznek az eurózóna tagság elérése érdekében.

Az új EU-tagországok konvergencia programjaikat röviddel a májusi uniós csatlakozásuk után nyújtották át Brüsszelnek, és ekkor a programok módosítására kaptak felkérést. Ciprus, a Cseh Köztársaság, Málta, Lengyelország és Szlovákia, amelyek szintén költségvetési hiány gondokkal küszködnek, ezúttal nem kapnak bírálatot - jegyezte meg az illetékes, aki nem tett megjegyzést arról, vajon Magyarország esetében a bizottság konkrét költségvetési ajánlásokat fogalmaz-e meg. A többi csatlakozott ország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovénia az EU-megkövetelte szint alatt tartja költségvetésének hiányát.

Magyarországnak a konvergencia programja értelmében 2008-ig kellene a GDP 3 százalékos szintje alá vinnie költségvetésének hiányát a 2003 évi 6,0 százalékról. A magyar terv szerint a hiány 2008-ra 2,8 százalékra csökken, lehetővé téve a 2010 évi eurózóna-csatlakozást. A kormány az idei költségvetési hiányt - az idei második módosítás során - a GDP 5,3 százalékára emelte fel a korábbi 4,6 százalékos szintről, illetve az eredetileg megcélzott 3,8 százalékról. A Reuters szerint a deficitcél felülvizsgálata a megkérdőjelezte a pénzpiacokon a költségvetési politika iránti bizalmat, a pénzpiacok ugyanis attól tartanak, hogy a baloldali kormány a választók haragjától tartja felhagy a szigorú költségvetési politikával.

Elvben az EU bizottság figyelmeztetését pénzbüntetés, vagy az unió regionális alapjaiból való részesedés felfüggesztése követheti, a gyakorlatban azonban hónapok, évek telhetnek el, amíg a bizottság ajánlásait figyelmen kívül hagyó országot büntetéssel sújtják.

Nemrégiben az unió egyik vezető személyisége fejtette ki: valószínűtlen, hogy Brüsszel valamelyik új tagországot " keményen" kezeljen a csatlakozás első évében, hiszen ezzel az ország polgárai elveszíthetnék az unió iránti lelkesedésüket.

Lengyelországnak és Szlovákiának 2007-ig kellene az uniós küszöb alá vinnie költségvetési hiányának mértékét, a Cseh Köztársaság célja 2008, Ciprusé 2005, Máltáé 2006.

MTI nyomán
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó