Kedvelt ételeimből

Jó tizenöt évvel ezelőtt, amikor megváltozott az életem, barátaim, rokonaim közül az ínyeskedők ugyancsak sajnálták, hogy abbahagytam az ünnepi tárkonyos-boros csirke főzését és egyáltalán a húsételekét, de évek múlva mekkora öröm lett aztán, hogy a tűzhely lapján sült lepényeimnek sok ismerője és kedvelője adódott, megszerették a parajos csicseri borsót (fokhagymásan) vagy a köményes, tepsis burgonyaszeleteket. Barátaim biztatgattak, hogy írjak vegetárius szakácskönyvet, várhatóan nagyobb sikere lesz, mint verseskönyveimnek, meditációs naplómnak. Most, mikor reformkonyhás ismerősöm kis töprengés után visszaadta a felkérést, hogy hétről hétre új receptekkel lepné meg olvasóinkat, akik az új élet ízeire, zamataira is kíváncsiak, helyette rám maradt azt indítás öröme.

2001. október 7. 01:44

Íme néhány ételrecept a kedvenceimből:


Reggelik


Tinnyei rozstej

Hozzávalók: 10 dkg rozs, három napig áztatva, naponta leöblítve, 4 dl víz, 1/2 citrom leve, 1 ek víz.

Az áztatott rozsszemeket turmixgépbe tesszük, ráöntve a vizet. Mixeljük, majd a szemmaradékot leszűrjük. Hozzáadjuk a citrom levét és a mézet. Langyosan fogyasztjuk.

Diós-mogyorós zabpehely

Hozzávalók: 2 csésze zabpehely, mazsola mandula, dió vagy mogyoró, 1 alma, forrásban levő víz vagy hárs- (apróbojtorján- vagy citromfű-) főzet.

A zabpelyhet egy vastag falú edényben lassú tűzön pirításig szárítjuk, hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett mazsolát, a feldarabolt diót (mogyorót vagy mandulát), majd az apróra vágott almát, leforrázzuk négy csésze vízzel vagy a herbafőzettel, megkeverjük, kihűlés után fogyaszthatjuk.

Egyszerű kukoricareggeli

Hozzávalók: 1 csésze kukoricadara, másfél kávéskanál hidegen sajtolt olaj, 4 csésze víz, 1/4 kávéskanál tengeri só.

A kukoricadarát olajon megpirítjuk egy vastag falú lábasban, állandóan keverve, hogy oda ne égjen. Ha már mogyoró illatú és enyhén barnás színű, levesszük a tűzről. Kissé lehűtjük, majd ráöntjük a vizet. majd a tűzre visszatéve nagy lángon felforraljuk, és kis tűzön még főzzük 30-40 percig.

A maradékot is felhasználhatjuk. Adjunk hozzá egy kis lisztet, apróra vágott petrezselymet vagy metélőhagymát, kis darabokat formálva belőle bő olajban kisütjük. Egy kis liszttel keverve, levesgombócnak is alkalmas, de a maradékkal levest is sűríthetünk.



Ebédek


Szederlé

Hozzávalók: 2 pohár fekete szeder, 4 dl víz, 3 ek méz.

A szedret a vízzel turmixgépben elkeverjük, átszűrjük, mézezzük. Kis fahéjat, ibolyagyökérport is tehetünk bele erjedésgátlónak. langyosan fogyasztjuk.

Káposztafasírt

Hozzávalók: 1-2 marék apróra vágott káposzta, 3 marék gabonapehely, apróra vágott sárgarépa ( vagy pasztinák) 1 kanál agar-agar, 1 kanál étolaj, 1 kanál szójaliszt, zsemlemorzsa.

A káposztalevelet leforrázzuk, kinyomkodjuk és apróra vágjuk. A gabonapelyhet leforrázzuk tejjel vagy vízzel (kb. egy csészényivel). Ha a pehely megduzzad, hozzáadjuk az apróra metélt gyökérzöldséget, majd jól összekeverjük. Majoránnával, fokhagymával, cayeni borssal fűszerezzük. Majd hozzáadjuk a kanálnyi agar-agart, olajat, a kevés zsemlemorzsát és a durvára őrölt szójalisztet. Jól összekeverjük, majd fasírtokat formázunk belőle. Olajban vagy sütőben kisütjük, a tetejét zsemlemorzsával meghintve. Tormával ízesített lisztmártással vagy friss joghurttal leöntött zöldséggel fogyasztjuk.

Mézes paradicsomos káposzta

Hozzávalók: 30 dkg fehér káposzta, 30 dkg nyers paradicsom 4 ek teljes kiőrlésű liszt, 2 ek méz, 2 ek kukoricaolaj, késhegynyi tengeri só, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, zellerlevél, majoránna, kömény.

A káposztát lereszelve egy ujjnyi vízben főni tesszük, hozzáadjuk a sót, főszereket. A vöröshagymát összeaprítjuk, s akkor adjuk a káposztához, mikor már majdnem megfőtt. A felszeletelt paradicsomot külön lábasban 2 percig főzzük, majd áttörjük, átszűrjük. A levet ráöntjük a káposztára, belekeverjük a lisztet, hozzáadjuk a mézet, olajat. Főtt barnarizsből, vagy kölesből (merőkanálban összenyomva) gombócokat formázva tálaljuk. Olajban megsütött tofu szeleteket is adhatunk hozzá.

Csicseriborsó és paraj görögösen

Hozzávalók: 15 dkg csicseriborsó, 90 dkg friss, megmosott, tisztított paraj (vagy kerti laboda), 1 ek olaj, 3-5 gerezd zúzott fokhagyma, 2 közepes vöröshagyma apróra vágva, 2 kávéskanál római kömény, kurkuma, kis darált feketebors, currys ételízesítő, 1,5 dl víz.

A megmosott csicseri borsót áztassuk be egy éjszakára. Ezután kevés sóval, kurkumával főzzük közepes lángon puhára, szükség szerint pótolva az elfőtt vizet, hogy mindig ellepje.

Vágjuk durván össze a parajt (vagy labodát) és csöpögtessük le róla a vizet.

Egy mély serpenyőbe vagy lábosba olajat öntünk és közepes lángon üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát és a fokhagymát. Hozzáadva az összezúzott római köményt és fekete borsot még tovább pirítjuk 3 percig. Majd a csicseri borsóról leöntve a vizet a főtt borsót a hagymához adjuk, kissé kevergetve megpirítjuk. Ezután adjuk hozzá a currys ételízesítőt. A parajt rátesszük a csicseriborsó keverék tetejére, lefedjük és lassú tűzön főzzük 10-15 percig. Közben ne emeljük fel a fedőt. Csak a végén keverjük össze és azonnal tálaljuk, önállóan, rizzsel, lepénykenyérrel vagy párolt zöldséggel.

Lepénykenyér

Hozzávalók: 2 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1 csésze lisztkeverék: tönköly, kukorica, lencse, koriander, kapormag, fekete és fehér mustármag, só, kis csípős paprikapor, 1 csésze víz, lenmag, szezámmag.

Az alapanyagokat összekeverjük, jól összedagasztjuk. Akkor van kész, ha a tészta a táltól elválik. Meleg helyen konyharuhával letakarva egy órán át pihentetjük. Gombócokat formálunk belőle, s ezeket belisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Ügyeljünk arra, hogy szép kerek formájuk legyen. Tűzhely lapján sütöm, de kivajazott tepsiben is megsüthető ( 2-3 percig), majd megfordítjuk.

A megszáradt lepényeket levestésztaként használom, de fölmelegítve újra megpuhulnak.

Savanyú krumpli főzelék

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 ek rizsliszt, 2 dl joghurt, pár csipet tárkonylevél, 1 csipet szerecsen-dióvirág, 2 ek olaj, tengeri só, citromlé.

A karikákra vágott krumplit a tárkonylevéllel, szerecsendió-virággal sós forró vízben megfőzzük. A rizslisztet a joghurtot csomó mentesre összekeverjük, majd a főt krumplihoz habarjuk. A tűzről levéve ráöntjük az olajat, citromlével savanyítjuk.



Vacsorák


Köményes leves rozsgaluskával

Hozzávalók 6 dl víz, 1 ek zúzott kömény, 2 ek metélő- vagy vöröshagyma, 2 ek étolaj, 1 ek édesnemes paprika, 1-2 citrom leve, bazsalikom, koriander, 4 ek rozsliszt, csipetnyi tengeri só, 1 kk. miszó, 1 kk. alga ( elmaradhat).

A forrásba hozott vízhez hozzáadjuk a fűszereket, sót, hagymát, étolajat, paprikát. Elkeverjük és beleszórjuk a rozslisztet. Meghagyjuk benne a kis lisztgombócokat. Majd belekeverjük a miszót és az algát (hizikit). Aprított metélőhagymával tálaljuk. Aki szereti, a forró levesbe száraz, pirított barnakenyeret vagy lepénykenyeret tördelhet. Gyors, laktató étel.

Alma zabpehellyel

Hozzávalók: 4 alma, 4 dl zabpehely, 3 dl rizsliszt, 2 ek méz, 10 dkg vaj ( vagy pálmavaj), 2 tk sütőpor ( vagy szódabikarbóna), 1 tk fahéj, őrölt vanília, 1/2 l tej, szójatej vagy víz, csipetnyi só.

A zabpelyhet a (szója)tejben vagy vízben pár percig főzzük. Hozzáadjuk a vajat, rizslisztet, sütőport (bikarbónát) és a mézet. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, rárakjuk a vékony karikára vágott almát, megszórjuk fahéjjal, vaníliával és előmelegített sütőben 35-30 percig sütjük.

A web-szakács megjegyzései

Mivel receptjeinkben több régi-új, már elfelejtett vagy még alig (újra)fölfedezett, netán a világ más részéről származó alapanyag, fűszer is szerepel, jegyzeteinkkel segítjük olvasóink tájékozódását. Az olajok Az egészséges táplálkozás fontos alapanyaga a hidegen sajtolt étolaj (a legjobb, ha bio minőségű, tehát szerves termelésből származik). Miért, van különbség a hidegen sajtolt olajak és a nagyiparilag előállítottak között? A nagyipari, tehát a vegyszeresen, benzinszármazékban oldás útján, illetve hőkezeléssel nagyobb mennyiségű olajat nyernek a magvakból, mint a kíméletes, hagyományos, tehát hideg sajtolással. A gyári-ipari módon nyert olajak természetes íze, aromája és vitamintartalma károsodik, tápanyagaiban elértéktelenedik. A kíméletesen sajtolt növényi olajokban lévő telítetlen zsírsavak nem növelik a vér koleszterinszintjét, emésztésük könnyű, sőt még fűszerként is használhatók (tárkonyos, fokhagymás, vagy rozmaringos olaj).. A hideg sajtolású olajok élettani haszna, hogy serkentik az anyagcserét, valamint a máj- és epeműködést, a torok, orrbetegségek, tüdőbántalmak gyógyítói. A hidegen sajtolt olaj kényesebb, ezért ne égessük! A hirtelen sütéshez szőlőmagolajat vagy kókuszvajat használjunk (ez utóbbi reformboltokban kapható). A szőlőmagolaj préselésére még úgy látszik nincs magyar vállalkozó, pedig drága, hasznos anyag. Ha módunkban áll, a hidegen sajtolt olajat utólag adjuk ételeinkhez. Sütésre-főzésre (kellő figyelemmel) a napraforgó olajat javaslom. Gazdag linolsav tartalmú, A, D, E vitaminokat tartalmaz (s nem kell utólag mesterséges vitaminokkal dúsítani, mint ipari úton előállított társát). Fogyasztása jó hatású a sejtlégzésre, késlelteti az öregedést.

Tönkölybúza

Régi búzafajta, már a kelták is fogyasztották. Ellenálló fajta, termesztése során nincs szüksége növényvédő szerekre. A hidegebb éghajlaton, köves talajon is megterem, ekkor zölden, tejes állapotban aratják, majd kiszárítják, pörkölik. Ez a híres és drága zöld mag, németül: grün kern. A tönköly ellenáll a rádioktív sugárzásnak, ezért újra megkedvelték. Igen magas a sikértartalma (növényi fehérje), ha lisztjéből süteményt sütünk, nem kell hozzá tojás. Remek pogácsaalap. Finom tésztának, lepénynek való. A gabonafélék közt egyetlenként B12 vitamint is tartalmaz. A tönkölykenyér hasznosulása közel 90 %-os az élesztős pékkenyerek 24-30%-val szemben. Fogyasztását mirigyes megbetegedéseknél is ajánlják.

Miszó (savanyított szójababkrém)

Speciális gombával szójababból erjesztik, 1-6 évig érlelik cédrusfahordóban. Egyes fajtákba rizst, árpát vagy búzát is kevernek. (Érdekesség, hogy német miszót lencséből, árpából erjesztik). A magas vérnyomás, érelmeszesedés ellen is hasznos, erősíti a bélflórát, tisztítja a vért. A miszóleves a japán megfigyelések szerint segít a rádioktív sugárzás okozta ártalmak enyhítésében, a rádioaktív elemek kiválasztásában. B12-t is tartalmaz. Pástétomokba (főtt lencséhez, zöldségpéphez, gabonakásához) ízesítő-sózó adalékként tegyük. Szezámkrémmel, fokhagymás diókrémmel is finom. Bab- zöldség vagy gabonalevesbe főzés után oldjuk bele (só helyett). Szendvicskrémekhez ugyancsak kiváló. Ha friss égési sebet kezelünk vele, heg nélkül gyógyul. A mesterséges ízesítők nélküli, tiszta fajtákat keressük.

Csicseriborsó

Magas vastartalmú, C vitaminban is gazdag, könnyen emészthető hüvelyes. Nyugat Ázsiából terjedt el, ismerte a magyar paraszti konyha is. Konyhakertben megterem, de reformboltokban is kapható. Az arab-zsidó konyhában a humusz krém alapja.

Agar-agar

Nem sziámi kutyaféle, hanem algából készült sűrítő, zselésítő. Az ipari úton előállított zselésítőkkel szemben nem okoz bélpanaszokat, puffadást. A hiziki alga magas vastartalmú ( mindkettőt makrobiotikus polcokon, reformboltokban keressük).

Lestyán

Régi fűszer- és gyógynövény. Két méter magasra is megnő. Tinnyei kertemben is terem. A Vegeta nevű ételízesítő is tartalmazza. Vizelethajtó, görcsoldó, epehomokot porlasztó, epekőoldó, köszvény és reuma elleni szer, erősítő, gyógyfürdőbe is javallt. Szoptatós anyák ne használják (de a zellert, petrezselymet se), mert elapasztja a tejet.

Tárkony

Fűszeres illatú tarackos növény. Régebben minden házban konyhában használták. Hozzánk Erdélyből került. Kertembe a szibériai és a német fajtából is telepítettem. Ez utóbbi az értékesebb.Savanyú levesek (bab és krumpli), fűszeres ecetek, saláták ízesítője. Vesetisztító, epehajtó, étvágyat javító. Diétás ételekbe is ajánlott, de módjával, óvatosan adagoljuk.

Az ibolyagyökérport

mi magunk is elkészíthetjük. Felszedjük ősszel az ibolyagyökereket, megtisztítjuk, szárítjuk és (kávéőrlőben) porrá őröljük. A kerti ibolya gyökerét is használhatjuk erre a célra. Tarackos növény, ezért a gyökérmaradványoktól újra szaporodik. Kellemes illatú, rothadásgátló fűszer. Mézes kásáinkba érdemes tenni egy csipetnyit. Kiváltja a sót is, így megkönnyebbülnek a fáradt vesék. Gyomor- és bélerősítő, vértisztító hatású, rózsássá, tisztává teszi a bőrt.

Címkék:
megmondó
Az egyik esetben Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs, a másik esetben a sikeres magyar tőzsdespekuláns, Soros György alakja emelkedik égi magaslatokba.
  • Szabad-e Dévénynél zsidózni?
    Az egykori SZDSZ-es hihetetlen éleslátással látja a láthatatlant, látja a szörnyűséget, hallja a hallhatatlant.
  • Vörös segély kell a szélsőségesnek
    A hungarofób figura a jelentős ajándékpénzből sem tudott önjáróvá válni, csak megélhetésieket tudott maga köré csődíteni.
  • Az SZDSZ ökológiai lábnyoma
    Szegény agrárszakértőnk és néprajztudósunk (meg a pártja) tavaly még ugyanilyen lelkesedéssel fogadta a Szegedi Megváltót.
  • A finom hazugság a legaljasabb
    Azokat a politikai bűnözőket, akik titokban utalt pénzekért együttműködnek az embercsempész bandákkal, kiszolgálják a migránsmaffia főkolomposait.
hírfolyam
  • Hírstart
  • Hírkereső
  • Hírlista
  • News Agent
  • Alternatív Hírportál
  • Startlap
  • A hírek
  • Hírfal
  • Hírmutató
  • Polgári Szemle
  • Időjárás
  • Bálványosimádó
  • MTI