Vizsgálódnak Gyurcsány után – feljelentés várható
A Fidesz jogi szakértői már vizsgálják a feljelentés lehetőségét Gyurcsány Ferenc két ingatlan privatizációjának ügyében. A miniszterelnök az ellenzéki párt többszöri kérésére sem hozta eddig nyilvánosságra a lízingszerződéseket, de Szijjártó Péter szerint ennek ellenére hamarosan megtörténhet a feljelentés.
2005. január 21. 11:58
„Gyurcsány Ferenc hivatalba lépésekor több vállalást is megfogalmazott” – emlékeztetett Szijjártó Péter pénteki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: ezek az ígéretek a felelősségről, az igazságosságról és egyenlőbb társadalomról szóltak. Mára azt kell látnunk, hogy bár hangzatos szólamokkal lépett a színre a miniszterelnök, Magyarországon ezekben az ügyekben mégsem sikerült előrelépnünk – tette hozzá.

Mint mondta, miközben a kormányfőnek és barátainak sikerült tovább gazdagodniuk, addig jelenleg hárommillió szegény él az országban, és az is visszatetsző, hogy egyre nagyobb vagyon kell ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a 100 leggazdagabb magyar közé. Nő a szakadék a gazdag és szegény között, pedig az igazságosság állítólag másról szól – állapította meg a képviselő.

Az ellenzéki politikus szerint, ha a nagyobb felelősség és igazságosság nem is valósult meg, a kormányfő valamiben mégiscsak jeleskedett, mégpedig a közvagyon magánvagyonná alakításában.

„Mit gondoljunk arról a miniszterelnökről, akiről kiderült: olyan off-shore céget alapított Luxemburgban, amely alkalmasnak látszik arra, hogy magyarországi adókötelezettség megfizetésének kikerülésére alkalmas legyen” – vélekedett Szijjártó, majd így folytatta: eközben a magyar vállalkozások vegetálnak, mert nem igényelhetik vissza még az Áfa-t.

„Nincs felelősség tetteikben” – mutatott rá a politikus, aki szerint ugyanez a hozzáállás tapasztalható a nemzeti vagyon elherdálásánál is. A Fidesz szerint 2005-re csak olyan vállalkozások maradtak állami kézben, mely stratégiai fontossággal bírnak, és az emberek biztonságát képezik.

„Nem minden ilyen fontosságú céget sikerült megtartani, mivel tiltakozásunk ellenére gyanús körülmények között privatizálták a Nemzeti Tankönyvkiadót is” – szögezte le.

Vizsgálják a feljelentés lehetőségeit

Szijjártó elmondta: nem csak cégek magánosításában jeleskedik a kormányfő, hanem az ingatlanok privatizációjában is. Beszédében emlékeztetett a balatonöszödi kormányüdülő egyik villájának és a Szalay utcai MEH ingatlan értékesítésére, és kitért a sportminisztersége idején „elherdált” sportingatlanra is.

„Az öszödi villa és a szalay utcai ingatlan privatizációja ügyében jogi szakértőink már vizsgálják a feljelentés lehetőségét” – jelentette be Szijjártó, hozzátéve: Gyurcsány Ferenc bátorságát az is bizonyítja, hogy többször kérésünk ellenére sem hozta a mai napig nyilvánosságra a lízingszerződéseket, ami gyanúnkat tovább erősíti.

„Semmivel sem lett igazságosabb az élet Magyarországon az elmúlt 100 nap alatt” – vonta le végül a konklúziót Szijjártó Péter.

Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó