Felszentelték a Háló Központot
Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára szentelte fel a Háló Közösségi Központot. A megnyitóbeszédben felszólalók kiemelték, hogy 2004. december 5-e után a Háló mozgalomra nagyobb szükség van, mint valaha.
2005. január 22. 15:04
„2004. december 5-e után sokan úgy érezzük, hogy a Háló mozgalomra nagyobb szükség van, mint valaha” – hangoztatta Szeilert András, aki szerint ennek a központnak az alulról való építkezést kell szolgálnia, a kapcsolatteremtésre és Isten szeretetének továbbadására kell koncentrálnia. Bárdos István, a határon túli magyarok nevében szólalt fel. Mint mondta, a XXI. század tudatos családrombolása, az Istentől való elfordulás eredményezhette, hogy egyesek nemet mondtak saját nemzetükre.

Egy metaforával élve kijelentette: hogy a most megtépázott hordó dongái a nemes bortól megduzzadva ismét tiszta eszméket és erőt sugározva tudják szolgálni a hazát, ahhoz most a Hálóra van szükség, ahol nagy feladatok lehet véghez vinni. Gulyás Kálmán egyházi ügyekért felelős államtitkár szerint a Háló egy találkozási pont lesz a Kárpát-medencében élő katolikus fiatalság számára. „Erre a központra óriási szükség van, mert itt végre közösségek alakulhatnak ki” – jelentett ki, hozzátéve: ha a kisközösségek jól működnek, akkor a társadalom is hatékonyabban fog.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára beszédében elmondta: bízik abban, hogy a Háló központot az elkövetkezendő időben rendkívül sokan fogják felkeresni, és reményét fejezte ki, hogy soha, semmiféle ártó vélemény, gondolat és gonosz szándék ne tud gyökeret verni a Háló mozgalomban.

„Ez a központ is megmutatja, hogy kereszténynek lenni nem ellentétes a hazafisággal” – szögezte le Veres, majd a Háló tagjait arra kérte: próbáljanak pártpolitika mentesek maradni. Pártpolitikával nem, de politikával foglalkoznunk kell – tette hozzá.

A Háló missziója

A Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület (ismertebb nevén a Háló mozgalom) az 1980-as évek végén kezdte meg működését a Kárpát-medencében és legfontosabb célkitűzése a térségben elszórtan működő közösségek munkájának integrálása volt.

A mozgalom az elmúlt 15 esztendő alatt több ezer közösséget szólított meg, amelyek közül mintegy ezer rendszeresen részt is vesz mindennapi munkájában. A Háló kiemelkedő eseménye volt a 2002 augusztusában szervezett zánkai tábor, ahol a közösségek 1500 küldötte tett tanúságot hite és elhivatottsága mellett. A közösségek integrálása érdekében a Háló elsősorban találkozókat szervez, ahol a közösségek tagjainak lehetősége van más közösségekkel kapcsolatba kerülni. Évente ötven nagyobb méretű (országos, regionális, vagy körzeti) találkozó mellett számos kisebb helyi program segíti hozzá a résztvevőket egymás jobb megismeréséhez, valamint az öntudatos és önálló keresztény szerepvállalás megtalálásához.

A Kárpát-medencei kisközösségek képviselői gyakran keresik fel Budapestet, s a Háló régóta szükségér érezte egy olyan kulturális központ létrehozásának, ahol mind a vendégek, mind a vendéglátók kultúrált körülmények között találkozhatnak, közös programokat szervezhetnek. Az elmúlt évben a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület szerződést kötött a Ferences Rendtartománnyal a Budapest, Ferenciek tere 7-8., III. lépcsőház II. emeletén található 300 négyzetméteres ingatlan bérletére. Az elmúlt év az átalakítások jegyében telt el, s noha a Háló párhuzamos programokat is szervezett, 2005 elejére befejeződtek a felújítási munkálatok, aminek eredménye egy Budapest központjában lévő korszerű közösségi centrum.

A Közösségi Centrum nem csak a Háló saját rendezvényeinek (találkozók, képzések, megbeszélések) biztosít helyszínt, hanem egy valódi közösségi találkozópont kíván lenni, ahol azok a közösségek és mozgalmak találhatnak otthonra, akik programjaikat helyszűke miatt máshol nem tudják megvalósítani. A központi elhelyezkedés és a helyszín nyújtotta lehetőségeket a Háló kulturális programok, hangversenyek, előadások, közéleti fórumok és kiállítások szervezésével kívánja kihasználni. A Háló Közösségi Centrum többféle keresztény klub számára is helyszínt biztosít, rugalmas nyitva tartásával és megfelelő térbeli kialakításával ideális találkozópont a város szívében.

Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó