Fidelitas: kétmilliárd a fiataloknak
Mivel a kormány az elmúlt két évben semmit sem tett a fiatalokért, ezért a Fidelitas magára vállalva a kezdeményezést hétfőn kétmilliárd forintos javaslat-csomagot fog benyújtani a Parlamentnek annak érdekében, hogy az ifjúságpolitikában a duma helyett végre a tettek ideje jöjjön el – minderről Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt tájékoztatott szombati sajtótájékoztatóján.
2005. január 29. 20:37

A jövőt kockáztatják

„A Gyurcsány-kormány nem a fiatalok oldalán áll, ugyanis az ifjúság mindennapjait érintő témákban vállalt 2002-es ígéretekből szinte semmi sem valósult meg” – jelentette ki Nyitrai Zsolt A Fidelitas országgyűlési képviselője, példaként említve az ingyenes jogosítványra, és a lakóhely és a felsőoktatási intézmény közötti ingyenes utazásra tett szocialista vállalásokat. Elmondása szerint az ellenzéki képviselők többször kérték a kormánypárti képviselőket, hogy mondjanak igent saját korábbi ígéreteikre, ám ők ezt elutasították.

A Fidelitas alelnöke emlékeztetett arra a tényre, hogy a munkanélküliek számán belül tavaly óta 50 százalékkal nőtt a diplomás fiatalok aránya. „Ezek után érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a munkaügyi miniszter tudja-e becsülettel folytatni a munkáját." – fogalmazott Nyitrai Zsolt, aki kitért a Gyurcsány-kormány kakukkfészekrakó programjára is. Mint mondta, ez egy „nesze semmi, fogd meg jól" – program, amelyet leginkább a gazdag miniszterek gazdag gyerekeinek talált ki a Gyurcsány-kabinet, hiszen a szakértők szerint fiataloknak, több mint havi 120 ezer forintos törlesztőrészletet kell fizetniük, és ezt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.

„A milliárdos miniszterelnök kockára teszi a fiatalok jövőjét" – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

A Fidelitas javaslatai

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a dumának az ifjúságpolitikában is véget kell vetni, s eljött a tettek ideje. Ennek érdekében a Fidelitas országgyűlési képviselői hétfőn egy olyan határozati javaslat-csomagot nyújtanak be a parlamentben, amely kétmilliárd forinttal növelné az ifjúságpolitikára szánt forrásokat. Beadványukban azt javasolják, hogy Országgyűlés hívja fel a kormányt arra, hogy mérje fel a 2002-es kampányban a fiataloknak tett ígéretek költségvonzatát, köztük a főiskolás és egyetemi diákok ingyenes utazását lakóhelyük és az intézmény között, valamint hogy milyen költséggel járna az ígért tízezer új kollégiumi férőhely létesítése. Mérjék fel, hogy mekkora forrást igényel a fiatal munkavállalók albérlet-támogatása. S miután ezt megtették, az összegeket építsék be a költségvetésbe.

A Fidelitas azt is tanácsolja, hogy egymilliárd forinttal növeljék a kábítószer-fogyasztás megelőzését szolgáló programok támogatását. A javaslatcsomag része, hogy emeljék az ifjúsági turizmusra fordított támogatást, aminek köszönhetően több, szegény fiatal előtt nyílhat meg a lehetőség táborozásra és nyaralásra. Elmondta: jelenleg alig van forrás ifjúsági létesítmény-fejlesztésre és az épületek akadálymentesítésére. Ezen kívül a költségvetésből kimaradt a játszótér-építések és a fiatalok ingyenes jogosítvány-megszerzésének támogatása, ezért erre külön támogatást javasolnak a Fidelitas parlamenti képviselői. „Ha a kormánypárti képviselők egyetértenek azzal, hogy az ifjúságpolitikában duma helyett tettekre van szükség, akkor az a minimum, hogy ezt a határozati javaslatot a parlament napirendjére veszik."- figyelmeztetett Szijjártó Péter.

* * *

Dr. Szili Katalin Asszonynak, az Országgyűlés Elnökének

Tisztelt Elnök Asszony!

Az Országgyűlés Házszabályáról szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY. határozat 85. § (2) bekezdése alapján „az ifjúságnak nyújtott állami támogatások növeléséről" címmel a következő országgyűlési határozati javaslatot kívánjuk benyújtani.

Budapest, 2005. január 29.

Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség

Képviselői önálló indítvány

Az Országgyűlés ……/2005. (…. ) OGY HATÁROZATA

az ifjúságnak nyújtott állami támogatások növeléséről

Az Országgyűlés az ifjúságnak nyújtott állami támogatások növelése érdekében a következő határozatot hozza:

1. Az ifjúságnak nyújtott állami támogatások csökkenése, valamint egyes gazdasági folyamatok okán a magyar fiatalok soha nem látott hátrányos helyzetbe kerültek.

2. Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy az ifjúságnak nyújtott állami támogatások növelése érdekében a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló 2004. évi CXXXV. törvényben meghatározott X. Miniszterelnökség fejezet 20. Tartalékok cím 1. sz. Költségvetés általános tartaléka alcím előirányzatából 1 338 500 000 forint összeget a XXIV. Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium költségvetésének a 9. Fejezeti kezelésű előirányzatok címéhez csoportosítsa át az alábbiak szerint:

• növelje 1 000 000 000 forintra a 3. A kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatok alcím 2. Kábítószer-megelőzési program támogatását

• növelje 600 000 forintra 4. Gyermek-, és ifjúsági feladatok alcím 1. Ifjúsági turizmus fejlesztése támogatását

• növelje 700 000 forintra a 4. Gyermek-, és ifjúsági feladatok alcím 4. Ifjúsági létesítmény-fejlesztések támogatását

• hozzon létre 300 000 forint támogatással a 4. Gyermek-, és ifjúsági feladatok alcímen belül 6. Játszóterek építése és felújítása jogcímcsoportot

• hozzon létre 250 000 forint támogatással a 4. Gyermek-, és ifjúsági feladatok alcímen belül 7. Fiatalok vezetői engedélyének ingyenes megszerzése jogcímcsoportot

3. Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy az ifjúságnak nyújtott állami támogatások növelése érdekében mérje fel a 2002-es országgyűlési választások kampányában megígért kedvezmények költségvetési hatásait és állítsa be őket a XXIV. Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium költségvetésébe az alábbiak szerint:

• diákok, egyetemi és főiskolai hallgatók ingyenes utazása lakóhelyük és oktatási intézményük között

• 10 000 új kollégiumi férőhely létesítése

• fiatal munkavállalók albérlettámogatása

4. Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy az átcsoportosítást legkésőbb 2005. február 28-ig végezze el.

5. Ez a határozat a kihirdetése napján lép hatályba.

I n d o k o l á s

A magyar fiatalok mára soha nem látott rossz helyzetbe kerültek, ezért az államnak nem szabad csökkentenie a számukra nyújtott támogatást a lakáshoz való hozzájutás, a pályakezdés, a munkahely megtalálása területén és a speciális élethelyzetükkel együtt járó problémák megoldása kapcsán.

A 2002-es országgyűlési választások kampánya folyamán a jelenleg kormányzó pártok számos olyan ígéretet fogalmaztak meg az ifjúság számára, melyek be nem tartása elbizonytalanította a fiatalokat.

Jelen országgyűlési határozati javaslat biztosítja a fiatalok helyzetének javítását, valamint a korosztályt sújtó bizonytalanság csökkentését. A jogosítvány ingyenes megszerzésének lehetősége, az ingyenes utazás, új kollégiumi férőhelyek létrehozása, az albérlet-támogatás bevezetése, a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása, az ifjúsági szálláshelyek fejlesztése, az ifjúsági házak, klubok fejlesztése, valamint az akadálymentesítés folytatása mind-mind ezt a célt szolgálja.

Budapest, 2005. január 29.

Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség

gondola
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó