Forrósodó levegő a melegek körül – az IKSZ és a Családvédelmi Charta
Lista a meleg-életformát elutasító szervezetekről
Egyre „fokozódik a helyzet” a melegszervezetek és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség között, ugyanis a minap nagy vihart kavart a Családvédelmi Charta megfogalmazása és egyáltalán a homoszexuálisok jogainak esetleges „kordában tartása”.
2005. február 23. 18:11
Kapcsolódó anyagok
> A nevezett lista
Az adok-kapok egy állásfoglalás, egy charta kapcsán robbant ki, amelyet az IKSZ és Rétvári Bence, a szervezet elnöke jegyzett:

A melegek házassága nem evidencia

Napjainkban az egynemű kapcsolatok szinte divattá, árucikké válnak a médiában és a hétköznapokban. Ezen felül egyre többször hangzik el a követelés a melegek és politikai képviselőik részéről, hogy a homoszexuálisok kapcsolatát is házasságként ismerje el az állam. A homoszexualitás hirdetői sokszor provokatívan és ripacskodóan lépnek fel a társadalom hagyományos értékekhez ragaszkodó – főként keresztény – közösségeivel szemben.
Úgy véljük, nagyon veszélyes, ha e témakör társadalmi elfogadottsága és jogi megítélése kizárólag a homoszexuálisok álláspontját tükrözi. Nem szimmetrikus az a folyamat, mely egyre nagyobb nyomással igyekszik a házasság intézményét megnyitni a melegek előtt. Ez főleg a családok és a fiatalkorúak érdekeit, így a nemzeti közösség érdekeit sérti.
Az IKSZ szerint szükséges, hogy a homoszexualitás társadalmi negatívumairól is szó essék. Csak ekkor kaphatunk ugyanis objektív képet, és csak ekkor lehet viszonylagos társadalmi konszenzussal jogilag is rendezni a homoszexuális kapcsolatok helyzetét. Meggyőződésünk, hogy a melegek házasságának bevezetése helytelenül egyoldalú és mély társadalmi sebeket ejtő lépés lenne. Más megoldásra van szükség.
A homoszexuális embereket nem elítélő, de a meleg-jelenséget objektív társadalmi szemszögből vizsgáló vita után alakulhat csak ki a melegek kapcsolatának szabályozása.
Az IKSZ az új nemzedék érdekeit figyelembe vevő társadalmi párbeszédet indít, mely a keresztény álláspont megjelenítésére is törekszik. Célunk, hogy közéleti személyiségek és közösségek a nem liberális álláspontot is bártan fel merjék vállalni, és közösen fogalmazzanak meg gondolatokat, szakmai írásokat és dokumentumokat a témában.

dr. Rétvári Bence
IKSZ elnök

Húsz év múlva: lesz még „mama és papa”?

Nem mondható konstruktívnak a Családvédelmi Charta 2005. fogadtatása a meleg szervezetek részéről. Többségük csak azt a szokásosan kioktató választ adta a Charta kezdeményezéseire, melyeket már évek óta unos-untalan mondanak.
Úgy tűnik, sok meleg szervezetnek a családvédelem és a meleg-diszkrimináció szinonim fogalmak.

Az IKSZ közleményében sajnálja, hogy érdemi választ a részükről kezdeményezésükre eddig nem kaptak. Kioktatást annál inkább. Azt már megszokhattuk – állítják - hogy aki a melegekkel kapcsolatban bármilyen észrevételt tesz, az korszerűtlen és maradian csökönyös személy, aki nem tud túllépni a sötét középkoron, de az már újdonság, hogy európaiak sem vagyunk.
„Sajnáljuk, hogy a Chartát sokszor sokan hiányosan idézik, és így egyszerűsítik le tartalmát. Mi több körben, rengetek változtatást eszközöltünk rajta, hogy pontos és elfogadható legyen. Aki torzítja, az a megegyezés és társadalmi béke esélyeit rontja. „

Egy tény: a homoszexualitás nem válhat divattá és fogyasztási cikké - a homoszexualitás a homoszexuálisok ügye kell, hogy maradjon – áll az IKSZ közleményében. Mindemellett azt szeretnék, ha a gyerekek húsz év múlva is papának és mamának szólítanák a szüleiket. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is részt vett a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség - amely a Fidesz szövetségese, képviselői a Fidesz-frakcióban ülnek - hétvégi ülésén, ahol a párt ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség bemutatta "Családvédelmi Charta 2005" című nyilatkozatát. Ebben kiállnak a hagyományos keresztény értékek mellett, és azt kérik, az alkotmány rögzítse, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges, valamint a "homoszexualitás korlátok között tartását" szorgalmazzák.

Az IKSZ elnöke szerint mára divattá vált a homoszexualitás, ami elsősorban a fiatalokat fenyegeti. "Fel kell mérni, milyen következményekkel járhat ez a divat, ha a családalapítás hátránnyá válik". Hozzátette: ezért azok ellen kívánnak fellépni, akik szerinte "provokatív" módon hirdetik másságukat, például úgy, hogy "színes maskarákban felvonulnak az Andrássy úton".

Az IKSZ szerint a homoszexuálisok együttélését nem lehet egyenértékűnek tekinteni a heteroszexuálisok házasságával, és ezt az alkotmányban is rögzíteni kell. Rétvári azt is felhozta indokként, hogy a népességfogyás megállítása érdekében is szükség van a házasság intézményének megerősítésére. "Nem arról az 5-6 százalékról van szó, akik homoszexuálisok, hanem arról a 20-25 százalékról, aki veszélyeztetve van" - állította Rétvári Bence, hozzátéve, hogy azokra a fiatalokra gondol, akik "divatból" választják a homoszexualitást.

IKSZ szerint itt az ideje, hogy ne csak a támogatók hangoztassák véleményüket.

A kereszténydemokrata szervezet szerint szükséges azt is törvényben rögzíteni, hogy homoszexuálisok ne nevelhessenek gyereket. "Ez a természet rendjével ellentétes" - állította az IKSZ elnöke, hozzátéve, hogy ezért az állam sem támogathatja azt. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy széles körű társadalmi vita legyen a kérdésről, majd a végén kialakuljon egy kompromisszumos javaslat, "ami sem a melegeket nem sérti, sem a keresztényeket nem provokálja".

"Ez egy homofób nyilatkozat, aminek a XXI. századi Európában nincs helye" - mondta az [origo]-nak Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet elnöke. Hozzátette: "aki a népességfogyás megállítását a melegek jogainak korlátozásával kívánja elérni, az nem tudja, miről beszél".

"Veszélyes, ha a politika szintjén is megjelennek az ilyen vélemények" - vélte Kárpáti József, a Háttér Társaság a Melegekért jogásza. Az [origo]-nak azt mondta: azzal párhuzamosan, hogy Európában megindult a meleg mozgalmak "felszabadulása", az ellenvélemények is markánsabban megjelentek. "Az európai trendet nem tudják megfordítani, de a magyar közvéleményt hátrányosan befolyásolhatják az ilyen vélemények. Ezek burkoltan a kirekesztésre és a gyűlöletkeltésre alkalmasak" - tette hozzá.

„Halállistán" az IKSZ

Különleges listát vezet egy melegszervezet. Saját honlapján gyűjti azoknak a szervezeteknek a nevét, akik ellenzik a homoszexuális életforma propagálását. Nem tudni, hogy a magukat „homofóbia-kutatóknak” nevező személyek mi célból gyűjtik ezeket a neveket. „Belegondolni is rossz, vajon miféle cél vezeti a „kutatókat” ezen fekete lista összeállításakor. Még emlékezhetünk a római Sulla és a kommunista Sztálin hasonló listáira. Egyikre se volt tanácsos felkerülni. Nehezen indokolható, hogy valaki miért teszi közzé az angol, francia, német, spanyol, olasz, lengyel, portugál és magyar nyelven a homoszexuális életforma népszerűsítése ellen szót emelni merő szervezetek nevét” – vélekedik az IKSZ.
(Felhasználtr forrás: xlap.hu, origo, Homofobia Kutatási Program)

gondola
Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI