Vizsgálat a százados ellen - "Kezdek beledőlni a kardomba..."
Ma hallgatja meg a Honvédelmi bizottság az Afganisztánból hazatért levélíró százados tapasztalatait kivizsgáló bizottság elnökét. A százados is megidéztetik. Juhász Ferenc már bejelentette: a személyes felelősségre vonást nem lehet elkerülni! Afganisztánban pedig minden rendben.
2005. március 2. 10:16
A hét végén haza érkezett Afganisztánból Farkas Roland százados. Tapasztalatait a honvédelmi miniszternek írt levelében összegezte. Oly annyira sikeresen, hogy levették a minisztérium honlapjáról. De elkéstek, mert az első látogatók már mindenfelé elküldték. így nagy bölcsen visszarakták. A hadsereg fennállása óta ennyi észrevétel, javaslat, bírálat és szidalom nem érkezett még a minisztériumba.

A miniszter természetesen szigorú vizsgálatot rendelt el hangsúlyozván: feladatul szabta, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben esetlegesen igaznak bizonyulnak az állítások, s valóban fokozható a katonák biztonsága, sürgősen tegyenek lépéseket. "A személyes felelősségre vonást nem lehet elkerülni. Vagy a hamis állításokat megfogalmazóval szemben, vagy azokkal szemben, akik nem figyeltek azokra a jelzésekre, amelyeket az afganisztáni katonai misszióval kapcsolatosan jelzett a kollégánk" - mondta.

Időközben Keleti György, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke is összehívta a testület soron kívüli ülését az afganisztáni misszió ügyében. Ma tárgyalják a tárgyalandókat.

Juhász Ferenc tegnap azonban már bejelentette: Afganisztánban minden a legnagyobb rendben. Szavait megerősítve a vizsgálatot vezető tábornok is kijelentette: "Nem helytállóak az afganisztáni katonai misszióról megfogalmazott panaszok. A magyar katonák a harcszíntér kockázatának megfelelő felkészültséggel és felszereltséggel indultak útnak Afganisztánba, így a honvédelmi miniszternek az interneten keresztül írt nyílt levélben sugalltak nem állják meg a helyüket. A HM vezérkari főnökének első helyettese szólt arról is, hogy minden katonai missziót követően összegzik a tapasztalatokat, meghatározzák, hogy az újdonságokat miként lehet a felkészítés során hasznosítani. Braun László mérnök vezérőrnagy a vizsgálat részletes megállapításait ma a parlament honvédelmi bizottsága előtt is ismerteti.

Kezdek beledőlni a kardomba

Fakas Roland levele megírása óta szerzett élményeit e ként összegzi:

Az elmúlt napok történései kavarognak még bennem, az átadás-átvétellel kapcsolatos tömérdek teendő, a fórum kiváltotta reakciók megemésztése, a hazatérés izgalma. Nem csoda, hogy reggel 5.44 perckor nem jön álom a szememre. Úgy gondoltam, összefoglalom Nektek mi történik akkor, ha valaki feltesz egy ilyen írást a netre. Remélem lesz még aki megfogadhatja ezeket, mert őszintén mondom, kezdek beledőlni a kardomba.

1. A legelső hivatalos reakció a nyílt levél eltávolítása volt. Kaptam egy e-mailt, miszerint sajnos el kellett távolítani, de ne aggódjak a Szárazföldi Vezérkar parancsnoka elrendelte az abban foglaltak kivizsgálását.

Első reakcióm: az eltávolítás felért egy beismeréssel, illetve a levél nem a SZFPk-hoz szólt, miért rendel el kivizsgálást. Főleg akkor amikor a levelemben szereplő vádak a kabuli misszióval kapcsolatban (mivel a kabuli misszió nem az ÖHK-hoz, hanem a szárazföldhöz tartozik) éppen őt terhelik.

Megint a rég bevállt gyakorlat: azok vizsgálják ki a beérkezett panaszokat akik miatt a panaszok keletkeznek. Kecskére a káposztát esete.

2. A második reakció itthonról a kabuli század parancsnokának, Sánta Gábor századosnak a telefonon történt felhívása volt, hogy írjon a fórumra és cáfolja meg az itt leírtakat. Köszönöm Gábor, hogy azt válaszoltad, hogy nem fogsz hazudni senki kedvéért sem és nem írtál a fórumra. Nem értem miért nem értik meg egyesek, hogy amit a levélben írtam igaz: vagyunk már akik a karrierjük érdekében nem fognak beállni talpnyalónak. Szakmailag és emberileg is kifogástalanul teljesítettél, úgy, ahogy ezt a norvég zászlóaljparancsnok is mondta.

3. Harmadik reakció a jogi elgáncsolási kísérlet. Hiába vizsgálják jogászok, a nyílt levélben leírtakkal nem sértettem államtitkot, nem vádoltam nyíltan senkit és nem írtam hazugságokat. Ha bíróság elé citálnak ezt be is bizonyítom. Egy hibát azonban elkövettem azzal, hogy nem nevesítettem meg senkit a levélben: sokan azt hihetik, hogy sztereotipiát alkalmazok és azt hiszem, hogy minden alezredes, ezredes, vagy tábornok részese a levélben leírtaknak. Ez természetesen nem így van, ha valaki ezt próbálja meg kiolvasni belőle az óriásit téved. Ezt megcáfolhatják azok a főtisztek, tábornokok, akikkel már dolgoztam együtt korábban is (például az ezredesek akik búcsúztattak, illetve fogadtak minket Kabulban, valamint Ferihegyen) és amikor más beosztásba kerültem úgy búcsúztam Tőlük, hogy büszke vagyok arra, hogy parancsnokom volt ! Ha valaki félreértett volna a sztereotípia miatt, szeretném megkövetni. És arra kérem Őket, hogy segítség a sereg megtisztulását és akik nem Önök közé való, azt ne is karolják fel.

4. A negyedik reakció egyes "vendég" hozzászólóktól a feleségem és az én lejáratásom volt. Ezzel akarnak hiteltelenné tenni? Nos, nem fog menni… Egyébként csinossága miatt számos jó ajánlatot kellett visszautasítania és ma már zsíros NATO beosztásban csücsülhetnénk mindketten... De a szoknyáját ennek érdekében nem fogja felszabatni akkor sem ha sokan szeretnének térden felül is látni.

Az én lejáratásommal kapcsolatban: nem pár hónapos tanfolyamon voltam amerikában, hanem másfél éves posztgraduális képzésen, amely "Masters of Arts" végzettséget ad, és ezt ismerte el 2001-ben az Oktatásügyi Minisztérium egyetemi végzettségnek. Nem a sereg ismerte el, hanem az OM akkreditációs hivatala. Ha nem tetszik reklamálj náluk. Egyébként saját pénzből, munka mellett 1995-1997 között elvégeztem a Közgazdaságtudományi Egyetem esti, nemzetközi kapcsolatok szakát is, ha úgy gondolod, hogy a 4 és fél éves ez irányú iskolám nem egyenértékű például a Zrínyi biztonságpolitikusi végzettségével, akkor keress meg személyesen és beszélgessünk nemzetközi biztonságpolitikai fejleményekről, vagy üsd be a nevem a keresőbe és nézd meg pár írásomat…

5. Ami sikeresnek tűnik, az a munkahelyemen való ellehetetlenítésem. Azoknak a szemében akikről a levelem szólt, már nem Farkas Roland vagyok, hanem "tudod, az a hülye CIMIC-es" és jogosnak tartom a kollégáim aggodalmát, hogy ezt a központunk és ők fogják megsínyleni. Azonban, ha komolyan gondolták, hogy a következő kabuli váltásba a nagy arcom miatt már nem tesznek CIMIC-est akkor azt már a kinti katonáink fogják megsínyleni. Összesen 40 humanitárius katagóriás projektet valósítottunk meg odakint, büszke vagyok rá, hogy ezáltal a lakosság szeret minket, bejelenti a robbanószereket, a gyanús embereket, a drog-, gyermek-, és fegyvercsempészeket, együttműködik és információkat ad a járőreinknek, ezáltal hatékonyabb az egész NATO misszió és nagyobb biztonságban vannak a katonáink. Szakmai alapon kérem, tehát, félretéve az itteni nézetkülönbségeinket, hogy ne bántsák az alakulatomat és ne hozzanak elkapkodott döntéseket. És maradjak meg Farkas Roland századosnak a "hülye CIMIC-es" helyett !!!

6, Rengeteg támogató, de óvatosságra intő levelet kaptam Tőletek, köszönöm. Miután levették a netről a levelemet, kimásolva küldözgettétek egymásnak e-mailben. Köszönöm ezt is. Ne értsen félre senki, nem akarok Bokor Imre lenni és újabb "kiskirályok mundérban"-t írni ( nem lenne aki elolvasná, olyan hosszú lenne ).

De a levél sok mindenről szól. A kabuli mulasztásokon túl választ várok arra, hogy a nyelvet nem beszélő tisztek repatriálására a NATO-ból miért került sor, vagy miért lehet ma tanulmányi szerződéssel, a sereg pénzén tanulva kohómérnöki vagy szociális munkás diplomával tiszt valaki. Mert csinos titkárnő akiből tisztet akarnak faragni? Vagy miért kerültek ki a seregből olyanok akiknek a képzésére több milliót fordítottak az adófizetők pénzéből... A levélben sok kérdés van, ami nem a Szárazföldi Parancsnokság illetékességi köre…

Százados úr, ne legyen maximalista!

És ha már Bokor Imrét említette Farkas Roland, idézzük őt is. Elsősorban azért, mert névvel is vállalta véleményét. Íme.

SZÁZADOS ÚR, NE LEGYEN MAXIMALISTA!

"Tisztelt Százados Úr!

Ön irreális elvárásokat támaszt a honvédelmi miniszter és az általa irányított katonai vezetéssel szemben. Nem képes értékelni elöljáróinak messzemenő gondoskodását, ígéreteit és a haderőreform végrehajtása területén végzett (permanens) fáradságos munkáját. Nem értékeli a miniszterelnökök (Medgyessy és Gyurcsány), a honvédelmi miniszter, a vezérkari főnökök és kijelölt "szakértők" (gyakori) látogatásait az iraki és/vagy az afganisztáni kontingensük pátyolgatása érdekében.

Ön drótvágó ollót, golyóálló mellényt, páncélozott harcjárművet és NATO kompatíbilis lőszert kíván,- a télen szállított napolaj (naptej), valamint homokzsákok helyett. Ön elvárná, hogy a rádió adó-vevőhöz megfelelő antenna is legyen, illetve a géppuskaállvány biztosítsa (megfelelő szögben) a földi célokra való tüzelést is.

Százados Úr! Ön maximalista! A honvédelmi miniszter és államtitkára nem érthetnek mindenhez, és nem is érthetnek meg minden nekik címzett feljegyzést. Juhász úrnak lakásépítkezési gondjai is vannak, pártfeladata is van, külföldi utazásait sem halaszthatja el, államtitkára pedig inkább a gombaféleségek, a déligyümölcsök és a tejtermékek területén adhatna értékes tanácsokat Önnek.

Százados Úr! Drótvágó olló helyett "húzzák" le a fejüket, és máris megoldódik a problémájuk! Az antenna hiányakor pedig gondoljanak arra, hogy az esetleges ellenségeik nem képesek lehallgatni vagy bemérni Önöket!

A lejárt naptej miatt sem illik panaszkodni, véletlenül felcserélték az illetékesek Afganisztánt Irakkal! Emlékezzen arra, hogy Irakba fagyállóval feltöltött teherkocsikat küldtek, fel is forrt a hűtőfolyadék a kocsikban, és "átmentek" gőzmozdonyos üzemmódba. Oda kellett volna a naptej, Önöknek meg a fagyálló!

No de,- csak az nem követ el hibát, aki nem foglalkozik naptejjel és fagyállóval. Bár nyáron - még - hasznát vehetnék a naptejnek, kenceficeként, az álcafesték alapozására!

Ami a homokzsákot illeti,- jóformán semmibe sem kerül, a tölteléke pedig a helyszínen is a rendelkezésükre áll! A BTR-ekről szinte restellek megemlékezni, Keleti György "szórt" rájuk ki több százmillió dollárt, akkor is megírtam, hogy annyit érnek, mint Für Lajos MiG-29-es gépei.

Százados Úr! Ne vegye ijesztgetésnek, de nem tartom valószínűnek, hogy fényes karrier előtt áll. Ahhoz hallgatnia kellett volna! Kívánom, hogy ne legyen igazam!

Bajtársi üdvözlettel: Prof. Dr. Bokor Imre ny. mérnök ezredes, a hadtudomány akadémiai doktora"

Címkék:
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó