Gallup: kicsit csökkent a Fidesz előnye - még többen elégedetlenek a miniszterelnökkel
A két nagy párt támogatottságának különbsége márciusban hat százalék. Az MSZP megtartotta táborát, ami a teljes népességen belül 24 százalék, a Fideszt pedig most a teljes népesség 30 százaléka választaná. A pártpreferenciával rendelkezők 50 százaléka Fideszre, 41 százaléka MSZP-re szavazna. „Vészesen” tovább nőtt azok aránya akik elégedetlenek a miniszterelnök tevékenységével.
2005. március 17. 20:13
SZDSZ, MDF: búcsú a parlamenttől?

A Magyar Gallup Intézet legfrissebb közvélemény kutatatása szerint az elmúlt hónap során minimálisan, 4 százalékkal nőtt azok aránya, akik bevallásuk szerint nem rendelkeznek pártpreferenciával. A két nagy párt támogatottságában az előző két hónapban mért 8 százalékos különbség most 6 százalékos. Az MSZP megtartotta táborát, ami a teljes népességen belül 24 százalék, a Fideszt pedig most a teljes népesség 30 százaléka választaná.

Az SZDSZ-nek és az MDF-nek 2 százalékos a tábora, a Centrumpártra, a MIÉP-re és a Munkáspártra a választópolgárok 1 százaléka szavazna. A többi párttal együttvéve a lakosság kevesebb, mint 1 százaléka szimpatizál.

A valamilyen pártot választók és a biztos szavazó pártválasztók körében a múlt havihoz képest a Fidesz támogatottsági aránya gyakorlatilag változatlan. Az MSZP támogatottsági arány mindkét csoportban a statisztikai hibahatáron belül nőtt.

A miniszterelnök tevékenységének megítélése tovább romlott

A miniszterelnök tevékenységének megítélése március elejére tovább romlott; nőtt azok aránya, akik elégedetlenek a tevékenységével (44 százalékról 47 százalékra), és csak minden harmadik megkérdezett ítéli meg a munkáját pozitívan. A megkérdezettek 20 százaléka nem rendelkezik véleménnyel.

A megítélésben nagy különbség van a férfiak és a nők között. A nők kevésbé kritikusan látják a miniszterelnököt. Mindkét csoportnál többségben vannak ugyan azok, akik úgy ítélik meg, hogy rosszul végzi miniszterelnöki tevékenységét, de a férfiaknak 52%-os negatív véleményével szemben a nőknek csak 44 százaléka vélekedik így. A nők 36 százaléka, a férfiaknak pedig a 30 százaléka látja a tevékenységét jónak.

A hatvan éves korig a korosztályok mindegyikében a megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy a miniszterelnök rosszul végzi a munkáját - csak a hetven év felettiek csoportjában fordul meg ez az arány és vannak többségben azok, akik a munkájával inkább elégedettek mint elégedetlenek.

A pártpreferencia és a miniszterelnök munkájának megítélése között természetesen erős összefüggés van - a Fidesz szimpatizánsok 78 és az MDF szimpatizánsok 77 százaléka inkább rossznak, míg az MSZP szimpatizánsok 80 és az SZDSZ szimpatizánsok 65 százaléka inkább jónak tartja a miniszterelnök munkáját. Azok között, akik nem rendelkeznek határozott pártszimpátiával kétszer annyian vannak a kritikusok, mint a munkájával elégedettek.

Budapesten, ahol a teljes népességen belül a nagyobbik kormánypárt 34 és a nagyobbik ellenzéki párt 31 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a miniszterelnök tevékenységével kritikusak többségben vannak - de csak 47 – 43 százalék arányban. A vidéki településeken a különbség szignifikánsan nagyobb.

A magukat vallásosnak tartóknál kritikusabbak a nem vallásosak; a vallásosak 45, a nem vallásosak 50 százaléka elégedetlen a miniszterelnök tevékenységével.

***

Módszertan: a Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2005 márciusában 1020 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg. A személyes megkérdezésekre 2005. március 2. és 8. között került sor 65 elsődleges mintavételi ponton. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2 százalék, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 5,4 százalék.

- bszj -
Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI