A nyugdíjasok a jövőhöz tartoznak
Orbán Viktor szombaton a nemzeti konzultációs beszélgetéssorozat keretében nyugdíjasfórumon vett részt, ahol arra kérte az egybegyűlteket, segítsenek megújítani a magyar közéletet, és helyreállítani a tisztességes munka megbecsültségét.
2005. március 20. 14:21
Harrach Péter a nyugdíjas fórumot megnyitó beszédében elmondta, hogy a meghívottak az ország minden részéről érkeztek, és kiemelte, hogy olyan idős embereket invitáltak a szombat délelőtti fórumra, akik aktívan részt vesznek a helyi nyugdíjas közélet formálásában, és ismerik az idős emberek problémáit. A januári találkozó után most másodszor ült össze a nyugdíjas fórum, és - mint azt Harrach Péter hangsúlyozta - további, rendszeresen ülésező fórummá szeretnék alakítani.

Meg kell becsülni a mai nyugdíjasok munkáját

Orbán Viktor a nemzeti konzultáció részeként összehívott fórumot megelőző felszólalásában szót emelt a mai nyugdíjasok munkáját leértékelő megállapítások ellen, mivel - mint mondta - ők legjobb tudások szerint végezték munkájukat. Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan erők, amelyek azt a látszatot szeretnék kelteni, mintha "azok, akik nem az utódpárt köreihez tartoznak", lenézik mindazt, ami 1989 előtt történt, és fontosnak nevezte, hogy "nyilvánvalóvá tegyük azt, hogy ez nem így van". "Lenézzük az akkori politikai rendszert, de nem nézzük le az akkori embereket, nem becsüljük le az akkori munkát" - összegezte.

A Fidesz elnöke az idősekkel való párbeszéd kulcskérdésének nevezte azt, hogy fel kell vállalni a Kádár-korabeli munka és élet megbecsülését. "Ki kell mondanunk, hogy az egy rossz politikai rendszer volt, de attól még mindenki tisztességesen próbálta tenni a dolgát" - szögezte le. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mai, a munkát nem sokra tartó világban a nyugdíjasokat sem becsülik kellőképpen, hiszen a nyugdíjasok nem spekulációval, hanem munkával keresték meg a kenyerüket, ezért nekik is alapvető érdekük az, hogy a munka visszakapja méltó megbecsülését. Orbán Viktor ezért arra kérte a nyugdíjasokat, hogy a társadalom a közéletben legaktívabb csoportjaként segítsenek ennek megvalósításában, mert - mint mondta - "a nyugdíjasok nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartoznak"

A munka megbecsülése mellett külön kiemelte az elvégzett munka megfizetésének fontosságát, mert "ameddig nincs megfizetve, addig nem lesz megbecsülve sem" - mondta. Kijelentette: Magyarország versenyképességét nem az alacsony munkabérek, hanem a minőségi, jól megfizetett munka segítheti és nem az kínai, román vagy ukrán bérekkel való verseny a cél, mert az "nem versenyképesség, hanem rabszolgaság". "A következő választásnak a munkáról kell szólna" - mondta a Fidesz elnöke, és kifejtette: a munka megbecsülése a mai munkavállalók, a nyugdíjasoknak, és a legfiatalabb korcsoportok számára is döntő kérdés, mert ma súlyos problémát jelent a munkaerőpiacon hasznosítható képzés hiánya. "Magyarországnak olyan országgá kell válnia, ahol mindenki, aki dolgozni akar, munkalehetőséghez jut" - húzta alá.

A gazdaság "minden eresztékében recseg-ropog"

Orbán Viktor a magyar gazdaságról azt mondta, hogy az "minden eresztékében recseg-ropog", és már az Európai Uniónak sem kell minden héten megüzennie, hogy "nagy baj van", mert már érezhetjük a magunk bőrén is azt, hogy - amellett, hogy nőnek az árak - ez az út sehova sem vezet. "Nem látjuk, sem a tudást, sem a képességet, sem a szándékot arra, hogy akiknek ez a dolga, azok változtassanak ezen, és "ehelyett csak sikerpropagandát kapunk". A nyugdíjasok gazdasági jellegű gondjai kettős - mint mondta - kettős jellegűek: alacsonyak a nyugdíjak és magasak az árak, és mivel ők a legtöbb esetben nem tudják kiegészíteni a jövedelmüket további munkával, ezért - a kisgyermekes családok mellett - ők a legkiszolgáltatottabbak az áremelkedéseknek, ezért ez a nyugdíjasok jövője szempontjából ez egyik legfontosabb kérdés. Orbán Viktor kijelentette, hogy az inflációs statisztikák szakmailag ugyan kifogástalanok, azonban a baj az, hogy "a valóságos élettel köszönő viszonyban sincsenek", mert a számításokban olyan áruk is szerepelnek, amelyeket egy nyugdíjas szinte sohasem vásárol, és ezek esetleges árcsökkenése ellensúlyozhatja a kenyér, és a rezsi és a gyógyszerek árának sokszor 10-20 százalékos emelkedését. A Fidesz elnöke ezért arra szólította fel a nyugdíjasokat, hogy a mindenkori kormánytól "követeljék ki azt, hogy megvédjék a nyugdíjasokat a mindenkori áremelkedésekkel szemben".

Nem csak egyszerű kormányváltásra van szükség, hanem arra, hogy higgyünk abban, hogy a jövő rólunk is szól. Ehhez pedig meg kell újítani a demokratikus közéletet - jelentette ki a nemzeti konzultáció megalakításának okairól. Mint mondta, novemberig el tudnak jutni mindenkihez, és az országban egyetlen olyan ember sem lesz, akit ne kerestek volna meg a hozzá közel álló problémákra választ kereső kérdőíveikkel. Végül a magyar közélet és közgondolkodás megújításának elindításához kért segítséget a nyugdíjasoktól, mert mint mondta, hozzájuk lehet a legkönnyebben eljutni és szót érteni velük, őhozzájuk jutnak el legkönnyebben a hírek, és ők formálnak mindenről leghamarabb véleményt.

(Forrás: Webszerkesztőség és www.polgarokhaza.hu)

gondola
Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI