650 ezer család sorsáról dönt ma a T. Ház - 16 milliárd a tét
Magyarországon 650 ezer távfűtéses lakás van. Az ott élő családok jövőjéről dönt a délutáni órákban az Országgyűlés, ugyanis a képviselőknek arról a fideszes javaslatról kell szavazniuk, amely szerint legalább 25 ezer forintos éves támogatásban részesülnének a távhőszolgáltatásban érintett lakások fenntartói. Szanyi szerint demagóg és populista az indítvány.
2005. március 21. 13:41
„Most hétfőn délután kiderül, hogy a kormány csak beszél a szolidaritásról és az esélyegyenlőségről, vagy a gyakorlatban is támogatja ezeket az elveket” – figyelmeztetett Lázár Mózes fideszes honatya, ugyanis a T. Ház ekkor voksol a távhőszolgáltatásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról. A fideszes javaslat szerint legalább 25 ezer forintos éves támogatásban részesülnének a távhőszolgáltatásban érintett lakások fenntartói.

A kormány a szociális érzékenységéről tesz ma tanúbizonyságot

Egy egyedi építésű lakásban a fűtés és melegvíz költsége éves szinten mintegy 75.000 forint. A távhőszolgáltatásban részesülőknél azonban átlagosan 15.000 forinttal több – emlékeztetett a képviselő.

Ezen a helyzeten változtatni kell, és reményét fejezte ki, hogy a kormány a szociális érzékenységéről tesz ma tanúbizonyságot és támogatja az indítványt. A Fidesz javaslata szerint a 16 milliárd forint éves költségvetési kihatással járó támogatást először 2005 utolsó negyedévében folyósítanák, s az ehhez szükséges négymilliárd forintot a büdzsé általános tartalékából fedeznék. A legnagyobb ellenzéki párt által kezdeményezett támogatási forma teljes körűen 2006-tól lépne életbe.

Az ehhez szükséges pénzforrást pedig a Medgyessy-kormány által 2004-ben bevezetett energiaadóból, illetve a távhőszolgáltatás megemelt áfa-bevételeiből lehet előteremteni – vélekedett Lázár, rámutatva az utóbbi adónem összegéről nem tudni, mire fordítja ma a kormány. Szanyi Tibor korábban a Parlamentben populistának és demagógnak nevezte az indítványt.

„Makón aláírásgyűjtésbe kezdtek és ötszáz lakóból több mint négyszáz aláírta azt a kezdeményezést, ami erről hivatott dönteni” – jegyezte meg a politikus.

Akár 20 százalékkal is csökkenhet az energiafelhasználás

A kormány feladata lenne egy hosszú távú Nemzeti Távhőprogram meghirdetése, amelynek első eleme lehet a módosító indítványban megfogalmazott támogatási forma bevezetése – közölte Balla György, rámutatva a drasztikus gázáremelések ellenére még mindig igaz az, hogy a távfűtött lakásokban egyharmaddal fizetnek többet a fűtésért és melegvízért. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szakértői egy ehhez hasonló programot dolgoztak ki és küldtek el a minap a parlamenti pártok frakcióvezetőinek – tette hozzá.

A program további elemei a távfűtéses rendszer szabályozhatóvá tétele, illetve az energiapazarlást csökkenteni hivatott szigetelési munkálatok elvégzése.

Balla György utalt azokra a számításokra és szolnoki tényekre, amelyek szerint csak a szabályozással intézkedéssel 15-20 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás lakásonként, a legolcsóbb szigetelés pedig további 10 százalékkal. Az ügyben a kormánynak elsősorban a távhőrendszerek tulajdonosaival, az önkormányzatokkal kellene egyezségre jutniuk, úgy, hogy a szolgáltatók érdekeltté váljanak a probléma megoldásában.

gondola
Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI