Tömeges hamisítás az MTI-nél? – rendre az „egyik oldal kárára tévednek”
Az MTI módszeresen átírja az AFP, a Reuters és az AP anyagait, szubjektív véleménnyel és csúsztatással gazdagítja a cikkeket – állítja egy újságíró. A BBC-nél egyetlen hasonló eset miatt is el kellene hagynia egy életre a sajtót az elkövetőnek. Az MTI kuratóriuma már napirendre tűzte az ügyet. Vajon lesz következménye?
2005. április 15. 16:34
Korábban számos szerkesztőségben dolgoztam, így az ott töltött évek alatt nyilvánvalóvá vált számomra, hogy sokszor nem a valóságot takarják az MTI hírei. Sejtésemet az bizonyította be, mikor az eredeti hírforrásokat olvasva kiderült: a Magyar Távirati Iroda személyes véleményeket közöl híreiben, ami messze nem fedi a valóságot – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Molnár Balázs, aki jelenleg a Reform külsős munkatársa.

Az újságíró azért látja igazán károsnak ezt a tevékenységet, mert az MTI-t, mint „hiteles” forrást az egész Kárpát-medencében felhasználják, így a magyarok lakta területeken szinte mindenhová eljut a hamisítás. Mint mondta, az újságírás régi adóssága, hogy eddig erre nem jött rá más.

AZ MTI a bal-liberális média része

Molnár szerint a világ szerte léteznek még elfogult hírügynökségek, de azok saját szakállukra ferdítenek, nem másokat kevernek hazugságba. Ez a tett valóban felháborítható – minősítette az MTI csúsztatásait, ami az újságíró szerint azért lehetséges, mert a Távirati Iroda a bal-liberális média része.

„Lehet azt mondani, hogy tévednek, de hogy azt rendre a jobboldal kárára tegyék, az nem lehet véletlen, ám a Távirati Iroda állományát ismerve ez nem is olyan meglepő” – vélekedett Molnár Balázs, kiemelve: a rendszerváltás előtt is egy birodalmat szolgáltak - és ebből a gárdából még most is rengetegen dolgoznak ott -, most pedig a nyugat egyes birodalmait.

A Reuters és a BBC sem nevezi az Al-kaidát terrorszervezetnek – azonban az MTI-s fordításokban rendre így illetik őket, sőt többször a szélsőséges jelzőt is megkapják – magyarázta.

A Reform külsős munkatársa 22 példát gyűjtött össze, de mint mondta: ennek a sokszorosát lehetett volna megtalálni az archívumban, azonban nem a mennyiség, hanem a hamisítás ténye a fontos az ügyben. Hozzátette: a belföldön sem riadnak vissza az elhallgatástól, és példaként a decemberi népszavazás egyik IGEN-re buzdító közleményének elhallgatását említette.

Máshol is gondok vannak - sorozat várható

Ez a jelenség, nem csak az MTI-nél fordul elő, más közszolgálati, vagy nem közszolgálati ügynökségnél is – állította Molnár, aki feltehetőleg a Reformmal közösen egy leleplező-sorozatot kíván indítani ebben a témában. Az újságíró hozzátette: az AFP és a Reuters budapesti irodáit már tájékoztatta az ügyről, és reményét fejezte ki, hogy az anyacégekig is el fog jutni a hír.

„A vezetők a legfőbb felelősök, de kétségtelenül az elkövetőket is meg kell büntetni, ám ez az új vezetés dolga lenne” – reagált Molnár a gondola azon felvetésére, hogy megoldaná e az MTI jelenlegi helyzetét az elnök, Vince Mátyás távozása. Hozzátette: az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (kuratóriuma) napirendjére tűzte az ügyet.

Címkék:
MTI Hírfelhasználó