Gyurcsány 23 millió románról és saját ambícióiról
Újabb hallgatói fórumot tartott Gyurcsány Ferenc, ezúttal a Műszaki Egyetemen. A kormányfőt egy politológus hallgató két évvel ezelőtti kijelentéseivel szembesítette, melyben a Magyarországot elözönlő 23 millió románról és saját politikai ambícióiról vallott. A miniszterelnök az elhangzottakat nem cáfolta.
2005. április 21. 08:21
Alig „fél ház” várta a miniszterelnököt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „K” épületének egyik előadójában szerdán délután. A teremben kifejezetten vegyes társaság gyűlt össze: az első sorban két tizenéves – feltehetőleg még jócskán messze az érettségitől - lányka ült, mögöttük egyetemi tanárok, de megjelent több politikus is a rendezvényen. A miniszterelnök előadása után a jelenlévők tehettek fel kérdéseiket. Az egyik felszólaló hallatán az addig vidám Gyurcsány Ferenc arca kissé elkomorodott. Arcizma megfeszült és szemei szúróssá váltak.

A határon túli politológus hallgató egy alig két évvel ezelőtti történetet elevenített fel:

„A Századvég Klub – a Századvég iskola hallgatói hozták létre – a Benczúr utcában tartotta összejövetelét 2003 májusában, melyre hivatalos volt Ön is miniszterelnök úr. Akkor egy-egy sör társaságában kötetlen beszélgetésbe kezdtünk, és két kérdést is intéztem Önhöz. Az elsőben az után tudakolóztam, hogy mi a véleménye Kovács László-féle 23 millió románnal való riogatásról. A másik kérdésem arra vonatkozott, hogy igazak-e azok a baloldalról kiszivárgott hírek, amelyek szerint Gyurcsány Ferenc lesz 2006-ban az MSZP potenciális miniszterelnök jelöltje.

Az első kérdésemre azt válaszolta: Ha 23 millió román nem is, de 15 millió biztosan várható. Míg a második hallatán „kézzel-lábbal” tiltakozott és kifejtette: Nem kíván semmilyen közjogi funkciót betölteni, inkább továbbra is az üzleti életben marad, és csupán a pártépítési munkában segédkezik, főleg az új ideológiai irány meghatározásában. Emellett Medgyessy Péter stratégiai tanácsadója kíván maradni, és még miniszteri posztra sem pályázik, nemhogy miniszterelnöki tisztségre. Akkor Ön megerősítette, hogy Medgyessy Péter lesz 2006-ban a szocialisták miniszterelnök jelöltje.

Miniszterelnök úr, öt nappal később, miután ezeket kijelentette, kinevezték sportminiszternek. Ennek tükrében arról érdeklődnék, hogy hihető-e az, hogy a 2006-os kampány elemei között nem fog feltűnni az a riogatás, mely szerint, ha a Fidesz hatalomra jut, akkor mindenkinek megadja a kettős állampolgárságot és 800 ezer határontúli fogja elözönleni az országot.”

Gyurcsány Ferenc az elhangzott mondatokat a kamerák és újságírók jelenléte ellenére sem cáfolta, és a kérdésre egy szóval válaszolt: Igen.

Lefagyott az ország

Baloldali és jobboldali politikusok egyvalamiben egyetértenek. Az ország a rendszerváltás után lelassult – kezdte előadását Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor szavaival élve kijelentette: mozdulatlanság jellemző rá, mintha lefagyott volna. Hozzátette: mintha azok az eszmények, melyek korábban mozgatói voltak az országnak, mára nem úgy működnek, mint korábban.

„Magyarország jövője azon múlik elsősorban, hogy hajlandó-e elfogadni, hogy a közös siker, a közösség helytállása azon múlik, hogy tagjai külön–külön is versenyképesek” – vallotta a politikus, kiemelve: ma a sikernek, a versenyképességnek, a teljesítménynek Magyarországon nincsen kultusza. Sőt, éppen ellenkezőleg.

A miniszterelnök szerint a jobboldal egy kicsit jobb volt álomból és kicsit rosszabb számolásból, míg a baloldal mindig jobb volt számolásból és rosszabb álomból. Hozzátette: aztán mára kiderült, számolásból mind a két fél rosszul áll.

Beszédében kitért a költségvetési számokra is: 2002 környékén 6500 milliárd forintos volt az állami költségvetés, ám az idei évben 10.200 milliárdot költöttünk. Ez ötven százalékos növekedés - mutatott rá.

Rendszer mértékű reformra van szükség

A legnagyobb bajt abban látom, hogy az állam bezárkózik a jóléti szerepvállalásba – vélekedett a kormányfő, hozzátéve: a magyar állam ma 1 forintból 66 fillért ezekre a célokra költ.
Gyurcsány előadásában az elmúlt 15 év hiányosságairól szólt. Mint mondta, 1990 óta egyetlen rendszer mértékű reform – talán a nyugdíj-reformot kivéve – sem volt Magyarországon, mindig csak alakítgattak valamit, de az alapműködési funkciókhoz sosem nyúltak. Hozzátette: feltehetőleg azért nem kockáztatta meg egyik kormány sem ezt a lépést, mert félt a következő választásoktól.

„Magyarországon 100 emberből 30 ember már egy szakácskönyv elolvasásával is küszködik, míg további 43 egy bonyolultabb műszaki cikk leírásánál kerül gondba, az emberek mindössze 27 százaléka veszi ezeket az akadályokat” – ismertette egy felmérés igencsak lesújtó adatait a miniszterelnök, aki kiemelte: amíg nálunk az emberek 73 százalékával gondok akadnak, addig Svédországban ez az adat mindössze 20 százalék.

* * *

A rendezvény után a miniszterelnök kötetlen beszélgetésre és sörözésre hívta hallgatóságát az egyetemről alig párszáz méterre lévő Zöld Pardon nevű szórakozóhelyre. A gondola tudósítója is megjelent a helyszínen, de ott a szervezők közölték, hogy nem sajtónyilvános a beszélgetés…

Címkék:
MTI Hírfelhasználó