Önkéntesek tízezreit keresi Orbán Viktor
Csütörtök délelőtt ismertette Orbán Viktor a Nemzeti Konzultációs Tanács által készítetett kérdőívet, melyet 3,6 millió háztartásba kívánnak eljuttatni. A felmérés célja, hogy az emberek elmondhassák észrevételeiket, és véleményt alkothassanak a jövőről. Orbán kijelentette: önkéntesek tízezreire van szükség mindehhez.
2005. április 28. 13:37
A Nemzeti Konzultációs Tanács alapító okiratában kifejtette, hogy a rendszerváltás óta eltelt évek történései azt eredményezték, hogy az emberek elfordultak a közélettől. Ezen a helyzeten áll szándékában változtatni ez az egyesület, ami pártállástól függetlenül mindenkinek felajánlja a lehetőséget, hogy elmondja: hogyan legyen tovább – jelentett ki Kudlik Júlia a Nemzeti Konzultációs Tanács szóvivője csütörtök délelőtt a Parlamentben, hozzátéve: a mai napon egy fordulathoz érkeztünk munkákban, ugyanis elkészítették a kitöltendő kérdőíveket.

Nincsenek közös céljaink

Magyarországnak már jó ideje nincsen közös célja – foglalta össze Orbán Viktor véleménye szerint hazánk legnagyobb problémáját egy mondatban, arra emlékeztetve: 2002-ben mikor a választások voltak, akkor döntöttek a választópolgárok utoljára egy közös célról, amit úgy hívtak jóléti rendszerváltoztatás. Csakhogy – folytatta – azóta ez a cél a papírkosárba került a gazdájával egyetemben, így eljutottunk oda, hogy akiknek felelőssége lett volna, hogy ezt a szándékot véghezvigyék, már nincsenek közöttünk.

A volt miniszterelnök szerint mára az emberek elfordultak a közélettől, mert azt vették észre: amiről ők döntenek, annak nincsen jelentősége és következménye. Hozzátette: a pártpolitika olyan benyomást kelt hazánkban, hogy kizárólag saját magával foglalkozik. Nem az emberek véleményéből akar politikát csinálni, nem meghallgatni akarja őket, hanem meg akarja őket győzni valamiről.

„Magyarországnak ismét olyan országgá kell válnia, melynek közös céljai vannak, egységes Magyarországot kell létrehozni” – szögezte le a Fidesz elnöke, kihangsúlyozva: ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy egy közös cél mentén egyesítsük az országot. Elárulta azt is, hogy a következő hetekben kezdik meg ezeknek a kérdőíveknek az eljuttatását az állampolgárokhoz, és reményeik szerint egy hónap múlva nem lesz Magyarországon olyan ember, aki ne találkozott volna vele.

Önkéntesekre lesz szükség

„Az emberek késztetve fogják érezni majd magukat arra, hogy válaszoljanak, mert saját problémáikat fogják a kérdésekben felismerni” – vette át a szót Pozsgay Imre, aki szerint a politikai életben kopernikuszi fordulatra van szükség, mert mint mondta, el kell érni, hogy ne az embereket forgassák a politika nyársán, hanem az emberek forgassák a politikát a maguk akarata szerint. Ezt a gondolatot tükrözi ez a kérdőív is, ugyanis a kérdések között nincs olyan, amelyiknek politikai éle lenne, maximum olyan, amikhez politikai értékek kapcsolódnak. A társadalom nem osztható bal és jobb oldalra, közös érdekre és közös célra van szükség – magyarázta.

A Nemzeti Konzultációs Tanács 3,6 millió háztartásba kívánja eljuttatni aktivisták segítéségével a kérdőíveket, melyeket a május közepén a megnyíló Nemzeti Konzultációs Irodában lehet leadni, de postai úton is elküldhetőek lesznek, sőt kihelyezett mobil standokat és irodákat is szerveznek országszerte.

„Fedezetünk nincs az akcióra, így kizárólag társadalmi összefogással vihetjük végbe” – figyelmeztetett a volt kormányfő, aki arra kérte a választópolgárokat, hogy segítsenek abban, hogy ez a terv sikerüljön. Orbán Viktor ehhez anyagi és fizikai segítséget kért, majd elmondta: a kézbesítések költségét meg kívánják spórolni, ehhez azonban önkéntesek tízezreire van szükség. Egyébként nem fogjuk tudni megoldani, ugyanis a Nemzeti Konzultációs Tanács mindössze a nyomdaköltséget tudja magára vállalni.

A kérdőív

A kérdőív 5+1 nagy kérdésben kutatja az emberek véleményét.

1. Mit tett értünk az ország? Mivel javította az Ön vagy családja életkörülményeit a magyar állam az elmúlt 15 év során?
2. Miben csalódtunk? Önnek mi okozta a legtöbb csalódást a közéletben az elmúlt 15 évben?
3. Mitől félünk? Ön szerint mitől félnek ma leginkább az emberek Magyarországon?
4. Mibe szeretnénk beleszólni mi is? Mely kérdésekbe szeretne Ön a négyévenkénti választások között is személyesen beleszólási lehetőséget kapni?
5. Min változtassunk? Mi az, amin Ön szerint feltétlenül változtatni kell Magyarországon 2006 után?
+1. Mi legyen a közös célunk? Mit tart a következő kormány legfontosabb feladatának?

Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • A nemzet védelme a történelem értelme
  Számunkra nem célja van a történelemnek, hanem értelme: az, hogy fennmaradjon az a nemzet, amelynek része vagyunk, és az a kultúra, amely otthonunkká teszi a szülőföldünket.
 • Róna Péter és a magyar valóság
  Ráadásul érzek Róna szavaiban egy jó adag liberális intoleranciát is: ha nem úgy gondolkodtok, mint mi, nyugatiak és nyugatimádók, akkor csak és kizárólag keletiek és barbárok lehettek.
 • Bayer: A hetedik koporsó
  A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.
MTI Hírfelhasználó