Jövő hétre várható ítélet az ÉS-perében
Elnapolta a döntést a Szárhegy Dűlő Sárazsadány kontra Élet és Irodalom perben a Fővárosi Bíróság. A sajtóhelyreigazítási eljárást a kft. azért kezdeményezte, mert a hetilap olyan taggyűlésekről közölt jegyzőkönyveket, melyekre a vállalkozás tagjainak egyöntetű állítása szerint nem került sor.
2005. május 14. 13:15
A Tokajhegyalja kft. kontra Élet és Irodalom (ÉS) sajtóperben a Fővárosi Bíróságon pénteken meghallgatott tanú szerint a kft. rendszeresen tartott "informális taggyűléseket", amelyekről "jegyzőkönyv" is készült, a megbeszéléseken pedig több alkalommal Orbán Viktor volt miniszterelnök is részt vett. A bíróság berekesztette tárgyalást, jövő héten várható ítélet.

A Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. azért kért helyreigazítást, mert álláspontja szerint az ÉS a Tokaji Borcsaták II. címmel március 11-én megjelent cikkében valótlanul állította, hogy a cég 2000. szeptember 6-án, 2001. június 4-én, valamint 2001. december 2-án taggyűlést tartott, ezért ezekről jegyzőkönyv sem készülhetett.

Az ÉS jogi képviselője a tárgyaláson ugyanakkor kezdeményezte a kft. egyik tagjának, Szász István Attila volt feleségének meghallgatását, aki elmondta: ő maga fénymásolta le a dokumentumokat, azt követően, hogy 2002-ben beadta a válókeresetet. Ekkor - mint Mayer Aranka mondta - az összes közös vagyonra vonatkozó iratról, több ezer dokumentumról, köztük a három "jegyzőkönyvről" is másolatot készített.

A három dokumentumot az ÉS jogi képviselője becsatolta a bíróságnak, az iratokon Duda Attila, ügyvédnek, a társaság volt tagjának, később jogi szakértőjének kézjegye, az egyik dokumentumon a pecsétje is látható. A kft. jogi képviselője a tárgyalás során megkérdőjelezte az iratok eredetiségét, és csatolta a társaság tagjainak nyilatkozatát, amely szerint az említett időpontokban nem vettek részt taggyűlésen.

Mayer Aranka közölte: a kft. tagjai családjukkal együtt rendszeresen tartottak összejöveteleket, például a volt férjével közös gödöllői, illetve sárazsadányi házukban, Kékessy Dezső tiszafüredi kúriáján, illetve Orbán Viktor meghívására a kormányfői rezidencián is. Ezen alkalmakkor már az ebéd vagy a vacsora alatt szóba kerültek a kft. ügyei, az étkezést követően pedig mindig tartottak egyfajta taggyűlést, amelyen Duda Attila a többiek tudomásával vezette a jegyzőkönyvet, mert ő tudott egyedül gyorsírni.

Ezeken a "taggyűléseken" "néha az Anikó néha a Viktor" vett részt - mondta a tanú utalva Orbán Viktor volt miniszterelnökre és feleségére Lévai Anikóra, aki korábban szintén tagja volt a kft.-nek. Hozzátette: teljesen természetes volt, hogy a kft. ügyeit ilyen közös alkalmakkor tárgyalták meg, és az is, hogy ha Lévai Anikó a gyermekei miatt nem ért rá, akkor férje vett részt a megbeszéléseken. "Számtalanszor előfordult" - válaszolta arra a felperesi kérdésre, hogy Orbán Viktor milyen gyakorisággal vett részt az ilyen megbeszéléseken.

Elmondta azt is: akkor döbbent rá, hogy "rendkívüli" dokumentumokról van szó, amikor később volt férje ügyvédi irodájának számítógépében is megtalálta az iratokat, és figyelmesen elolvasta azokat. Az alperes becsatolta a számítógépes dokumentumok tulajdonságait tartalmazó kinyomtatott lapot is, amelyből kiderül, hogy ki, mikor mentette el az adatokat, vagy mikor módosította őket.

A tanú meghallgatása végén azt is közölte: amikor rádöbbent a dokumentumok rendkívüliségére, levélben és személyesen is megkereste Lévai Anikót, illetve Duda Attila feleségét, valamint Kántor Andreát, a kft. ügyvezető igazgatóját, azzal, hogy segítsenek peren kívül, békésen rendezni a vagyonjogi vitát volt férjével, "hogy ne kelljen ezeket a dokumentumokat sem a bíróságon, sem azt követően a nyilvánosság előtt feltárni".

Az ÉS jogi képviselője a tárgyalás során több alkalommal is arra kérte a felperest, tisztázza, hogy pontosan mire vonatkozik a kereset: a hetilap által idézett jegyzőkönyvek és taggyűlések tényét kérdőjelezik meg, vagy csak azt kifogásolják, hogy ezeket a megbeszéléseket nem lehet jogilag taggyűlésnek nevezi. Az ügyvéd jelezte, szükségesnek tartaná a tagok meghallgatását is.

A kft. jogi képviselője ugyanakkor a gazdasági társaságokról szóló törvénynek a taggyűlések formai követelményeire vonatkozó passzusait idézve végig ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy az említett három időpontban nem voltak taggyűlések. Pataki Árpád bíró berekesztette a tárgyalást és ezzel a bizonyítási eljárást is, a határozatot május 18-án hirdeti ki.

Hír TV, MTI nyomán
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó