Jövő hétre várható ítélet az ÉS-perében
Elnapolta a döntést a Szárhegy Dűlő Sárazsadány kontra Élet és Irodalom perben a Fővárosi Bíróság. A sajtóhelyreigazítási eljárást a kft. azért kezdeményezte, mert a hetilap olyan taggyűlésekről közölt jegyzőkönyveket, melyekre a vállalkozás tagjainak egyöntetű állítása szerint nem került sor.
2005. május 14. 13:15
A Tokajhegyalja kft. kontra Élet és Irodalom (ÉS) sajtóperben a Fővárosi Bíróságon pénteken meghallgatott tanú szerint a kft. rendszeresen tartott "informális taggyűléseket", amelyekről "jegyzőkönyv" is készült, a megbeszéléseken pedig több alkalommal Orbán Viktor volt miniszterelnök is részt vett. A bíróság berekesztette tárgyalást, jövő héten várható ítélet.

A Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. azért kért helyreigazítást, mert álláspontja szerint az ÉS a Tokaji Borcsaták II. címmel március 11-én megjelent cikkében valótlanul állította, hogy a cég 2000. szeptember 6-án, 2001. június 4-én, valamint 2001. december 2-án taggyűlést tartott, ezért ezekről jegyzőkönyv sem készülhetett.

Az ÉS jogi képviselője a tárgyaláson ugyanakkor kezdeményezte a kft. egyik tagjának, Szász István Attila volt feleségének meghallgatását, aki elmondta: ő maga fénymásolta le a dokumentumokat, azt követően, hogy 2002-ben beadta a válókeresetet. Ekkor - mint Mayer Aranka mondta - az összes közös vagyonra vonatkozó iratról, több ezer dokumentumról, köztük a három "jegyzőkönyvről" is másolatot készített.

A három dokumentumot az ÉS jogi képviselője becsatolta a bíróságnak, az iratokon Duda Attila, ügyvédnek, a társaság volt tagjának, később jogi szakértőjének kézjegye, az egyik dokumentumon a pecsétje is látható. A kft. jogi képviselője a tárgyalás során megkérdőjelezte az iratok eredetiségét, és csatolta a társaság tagjainak nyilatkozatát, amely szerint az említett időpontokban nem vettek részt taggyűlésen.

Mayer Aranka közölte: a kft. tagjai családjukkal együtt rendszeresen tartottak összejöveteleket, például a volt férjével közös gödöllői, illetve sárazsadányi házukban, Kékessy Dezső tiszafüredi kúriáján, illetve Orbán Viktor meghívására a kormányfői rezidencián is. Ezen alkalmakkor már az ebéd vagy a vacsora alatt szóba kerültek a kft. ügyei, az étkezést követően pedig mindig tartottak egyfajta taggyűlést, amelyen Duda Attila a többiek tudomásával vezette a jegyzőkönyvet, mert ő tudott egyedül gyorsírni.

Ezeken a "taggyűléseken" "néha az Anikó néha a Viktor" vett részt - mondta a tanú utalva Orbán Viktor volt miniszterelnökre és feleségére Lévai Anikóra, aki korábban szintén tagja volt a kft.-nek. Hozzátette: teljesen természetes volt, hogy a kft. ügyeit ilyen közös alkalmakkor tárgyalták meg, és az is, hogy ha Lévai Anikó a gyermekei miatt nem ért rá, akkor férje vett részt a megbeszéléseken. "Számtalanszor előfordult" - válaszolta arra a felperesi kérdésre, hogy Orbán Viktor milyen gyakorisággal vett részt az ilyen megbeszéléseken.

Elmondta azt is: akkor döbbent rá, hogy "rendkívüli" dokumentumokról van szó, amikor később volt férje ügyvédi irodájának számítógépében is megtalálta az iratokat, és figyelmesen elolvasta azokat. Az alperes becsatolta a számítógépes dokumentumok tulajdonságait tartalmazó kinyomtatott lapot is, amelyből kiderül, hogy ki, mikor mentette el az adatokat, vagy mikor módosította őket.

A tanú meghallgatása végén azt is közölte: amikor rádöbbent a dokumentumok rendkívüliségére, levélben és személyesen is megkereste Lévai Anikót, illetve Duda Attila feleségét, valamint Kántor Andreát, a kft. ügyvezető igazgatóját, azzal, hogy segítsenek peren kívül, békésen rendezni a vagyonjogi vitát volt férjével, "hogy ne kelljen ezeket a dokumentumokat sem a bíróságon, sem azt követően a nyilvánosság előtt feltárni".

Az ÉS jogi képviselője a tárgyalás során több alkalommal is arra kérte a felperest, tisztázza, hogy pontosan mire vonatkozik a kereset: a hetilap által idézett jegyzőkönyvek és taggyűlések tényét kérdőjelezik meg, vagy csak azt kifogásolják, hogy ezeket a megbeszéléseket nem lehet jogilag taggyűlésnek nevezi. Az ügyvéd jelezte, szükségesnek tartaná a tagok meghallgatását is.

A kft. jogi képviselője ugyanakkor a gazdasági társaságokról szóló törvénynek a taggyűlések formai követelményeire vonatkozó passzusait idézve végig ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy az említett három időpontban nem voltak taggyűlések. Pataki Árpád bíró berekesztette a tárgyalást és ezzel a bizonyítási eljárást is, a határozatot május 18-án hirdeti ki.

Hír TV, MTI nyomán
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Novák: Párizs a média félretájékoztatásának az áldozata
  Önkéntesen döntöttünk arról, hogy az európai parlamenti választásokig hátralévő időszakban felfüggesztjük a kapcsolatainkat az Európai Néppárttal, és megvárjuk, milyen irányt vesz az a folyamat, amely egy támadássorozatot jelentett Magyarország ellen - jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Párizsban Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke.
 • Politológus: az Európai Néppárt veszít erejéből
 • Formálódik a magyar 5G stratégia
  Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Kiemelt cél a piacképes üzleti modellek és technológiai megoldások kidolgozására alkalmas, világszínvonalú kutatás-fejlesztési és innovációs környezetek és tesztrendszerek létrehozása is.
MTI Hírfelhasználó