Áder: Mitől is lennének bizakodóak az emberek?
Áder János reagált Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására a Parlamentben, mely során rámutatott: ma már felvázolható a szocialista kormányfő emberjogi portréja, hitvallása, amely a szaúdi terroristáknál kezdődik, a rasszista magyarokon át az öregecskedő feleségekig ível, s ha mindez valakinek nem tetszik, befoghatja a száját.
2005. május 23. 16:47
Elnök Asszony, Tisztelt Ház, Miniszterelnök Úr!

Megmondom őszintén, azt hittem, hogy Ön bocsánatkéréssel kezdi mai napirend előtti felszólalását. Bocsánatot kér azért, mert egy bűncselekmény kapcsán minden ok nélkül a múlt héten rasszizmust kiáltott. Bocsánatot kér azért, mert a rasszizmus és a fasizmus vádját kizárólag kicsinyes politikai hatalomszerzés céljából hozta elő a Parlamentben. Méghozzá azért, hogy elterelje a figyelmet a lehallgatási jegyzőkönyvek megsemmisítési botrányáról, az érettségibotrányról és a költségvetés egyre katasztrofálisabb helyzetéről. És végül bocsánatot kér a cigányoktól, a romáktól, mert hebehurgya, felelőtlen viselkedésével nekik ártott a legtöbbet.

Az elmúlt hónapok alapján megrajzolhatjuk az Ön emberjogi portréját, emberjogi hitvallását. Nézzük csak: szaúdi terroristák, rasszista magyarok, öregecskedő feleségek, s ha mindez valakinek nem tetszik, befoghatja a száját. Miniszterelnök Úr!

Ön a hétfői felszólalásaival egyre nagyobb meglepetéseket okoz a magyar választópolgároknak. Talán nem véletlen, talán nem véletlen, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások, amelyeket talán Ön is olvasott ma reggel, azt mutatják, hogy a magyar lakosság kétharmada úgy látja, hogy rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Ilyen rossz véleménnyel a magyar választópolgároknak a magyar gazdaság kilátásairól és az ő személyes helyzetük alakulásáról akkor volt, amikor Medgyessy Péter lemondott pozíciójáról.

De mitől is lennének boldogok, mitől is lennének bizakodóak az emberek? Három hete Ön meglepett itt bennünket, meglepte a vendéglátó szakmában dolgozókat a borravalóadó ötletével. Hozzátette még a ház körüli munkák megadóztatásának nagyszerű ötletét is, ugye, emlékszünk: ásás, fametszés, kertépítés. Két hete itt a parlamentben pedig meglepett bennünket az ingyenes egészségügyi ellátások szűkítésének ötletével. Azt elfelejtette persze hozzátenni, hogy ez leginkább a nyugdíjasokat érinti majd, és, ha az ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat valóban szűkíteni fogják, akkor ezzel legfőképp a nyugdíjasok zsebéből vesznek ki pénzt.

Ön két héttel ezelőtt azt mondta, hogy a légimentőbázisokat fejleszteni kell. Miniszterelnök Úr, ez helyes. Mi ezzel egyetértünk. Csak akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy az elmúlt három évben miért fejlesztették vissza a légimentést. Ön azt is mondta, hogy a mentőszolgálatokat is fejleszteni kell. Ez is helyes, ezzel is egyetértünk. Csak akkor, Miniszterelnök Úr, miért nem adtak megfelelő költségvetési támogatást a mentőszolgálat fejlesztésére, miért szűkítették a költségvetési forrásokat az elmúlt három évben, és a Fidesz erre vonatkozó költségvetési módosító javaslatait miért utasították el az elmúlt három esztendőben.

Ön beszélt két héttel ezelőtt a kórházak rendbetételének fontosságáról. Miniszterelnök Úr! A szándék helyes! De miért nem adnak számot arról, hogy az Önök kormányzati időszaka alatt miért nőtt 26 milliárd forinttal a kórházak adósságállománya?! Ön beszélt arról is két héttel ezelőtt, hogy a rákszűrés mennyire fontos Magyarországon. Igaza van Önnek! De elfelejtette mondani, hogy a rákszűréshez szükséges források 90 százalékát Önök nem biztosítják.

Erről is kellett volna beszélni, Miniszterelnök Úr!

Nos, Tisztelt Országgyűlés! Ma pedig hallhattuk a gyermektámogatási rendszer átalakításának néhány elemét. Egy megjegyzést engedjen meg, Miniszterelnök Úr, könnyítené a vitát, így, hétfőnként, hogyha nem közvetlenül az ülés előtt, vagy hevenyészve, hirtelen az ülés kezdetén osztanák ki ezeket a számításokat és adatokat, hanem esetleg már megkaphatnánk akárcsak hétfő reggel, és akkor tényszerűbben tudnánk vitatkozni az Ön által elmondottakról. De az Ön által elmondottak alapján is a következőt tudom mondani.

Mi az, amiben egyetértünk?

Ön azt mondta, hogy cél a gyermekszegénység csökkentése ebben egyetértünk. Mi az, még mondott? Több támogatást kell adni a rászorulóknak - ebben is egyetértünk. Olyan adórendszert kell majd létrehozni, ami nem kell, hogy távol tartsa az embereket a munkától - ebben is egyetértünk. De az, amit Önök csinálnak, az pont ezt a célt fogja elérni: ugyanis, ha Önök csak a családi pótlékot emelik, és a gyermekek utáni adókedvezményt szűkítik vagy megszüntetik, az bizony nem a munka felé tereli a munkavállalókat, hanem arra ösztönzi őket, hogy próbáljanak segélyből megélni. Ha Önök ezt a rendszert akarják megvalósítani, akkor Önök nem a munkából élőket támogatják, hanem a munka nélkül élőket támogatják, Miniszterelnök Úr, erre szeretném felhívni a figyelmét. Az imént Ön nagy tapsot kapott, amikor arról beszélt, hogy a családi pótlék a duplájára nő. Hát, akkor nézzük, hogy mekkora is ez a bőkezűség.

Miniszterelnök Úr, az imént kiosztott egy anyagot. Mutogatott ön táblázatokat, akkor hadd mutassam az Ön által kiosztott anyagban szereplő táblázatot, és hadd hívjam fel a figyelmét valamire: ebből az derül ki, az ötödik pontban, a negyedik oldalon olvasható, hogy az eddigi támogatási rendszer - a családi pótlékot és a gyermekvédelmi támogatás összegét is egybeszámítva, és egységes támogatássá alakítva, úgy, ahogy Ön erről beszélt, a következőként néz ki. Az egy gyermekesek esetében ez 470 forintos növekményt jelent, a kétgyermekes családoknál ez 370 forintos növekményt jelent, és a három- és többgyermekeseknél pedig 770 forintos támogatásnövekedést jelent - ennyit az Önök bőkezűségéről. Még egyszer mondom, ezek az Önök adatai. 370 forintból olyan három gombóc fagyit meg is lehet enni már! Ön tévedett akkor is, amikor azt mondta, hogy a három- és többgyermekesek esetében megtartják majd a négyezer forintos, gyermekek utáni adókedvezményt. Miniszterelnök Úr, ez az adókedvezmény tízezer forint, tehát, ha Önök négyezer forintot akarnak adni, akkor az azt jelenti, hogy a három- és többgyermekesektől elvesznek hatezer forintot fejenként, és havonta.

Miniszterelnök Úr! Önöknek semmilyen alapjuk nincs arra, hogy bárkitől bármit is elvegyenek. És tudja miért? Azért, mert a választási programjukban nem ez szerepelt. A jóléti rendszerváltás programjából szeretnék idézni Önnek. 20 százalékkal felemeljük a családi pótlékot és az iskoláztatási támogatást. A gyermekek utáni adókedvezmény alacsonyabb jövedelem mellet is teljes egészében igénybe vehető lesz. Emelt összegű családi pótlékot kapnak azok, akik ma egyáltalán nem jutnak hozzá a családi adókedvezményhez - mondták ezt Önök 2002-ben. És Önök most megszüntetik a gyermekek utáni adókedvezményt. Ezt jelentették be. És van még egy idézetem, ami Medgyessy Péternek az Egyetértésben a nemzettel című programjában szerepelt, és ami így szólt: "Megőrizzük az elmúlt évek családtámogatási rendszerének eredményeit".

Amit Ön elmondott, az eredmények megőrzését bizony nem támasztja alá. Miniszterelnök Úr! Én azt gondolom, hogy őszintén tárja fel nekünk, azon túlmenően, amit az imént elmondott, a 37 milliárd forint kapcsán, hogy kitől kívánnak jelentős összegeket elvenni, hiszen erre vonatkozó riasztó hírek a pénzügyminiszter úr múlt heti nyilatkozatában bizony megjelentek a Népszabadságban.

Várom válaszát.

Forrás: fideszfrakcio.hu
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó