Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz
Félezer indítvány – egy sem ért célba
Pokorni Zoltán a tegnap elfogadott felsőoktatási törvény alkotmányellenességéről megjegyezte: a jogszabály 12 ponton ellentétes az alaptörvénnyel, számos ponton vitatható és szakmailag megalapozatlan, rossz. Mint mondta, az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni a törvény megsemmisítéséért.
2005. május 24. 15:01
Példátlannak nevezete Pokorni Zoltán a kormánypártok akcióját, melynek célja, hogy időponthoz kötve parancsszóra betiltsák a korábbi egyetemi és főiskolai szakok indítását, majd új típusú, többciklusú lineáris képzési rendszert építsen ki. Németország, Franciaország, Olaszország vagy Ausztria ettől jóval megfontoltabb és kiszámíthatóbb politikát folytat – mutatott rá a politikus, kiemelve: még a környező országok (Csehország, Szlovákia Lengyelország, Szlovénia) is a nyugati mintát követik.

A Fidesz oktatási kabinetjének vezetője leszögezte: veszélyes és ártalmas az a rendelkezés, amely megtiltja 2006 szeptemberétől a régi főiskolai és egyetemi szakok indítását. Emlékeztetett arra is, hogy a törvény parlamenti vitája során a Fidesz közel félezer módosító javaslatot készített, azonban a kormány egyiket sem tartotta használhatónak.

"Azt javasoltuk akkor is, most is, hogy induljanak el az új típusú képzési rendszerek, de ne tiltsuk meg a hagyományos egyetemi és főiskolai szakok indítását” – hangoztatta Pokorni, kiemelve: nem látja értelmét a két típusú képzésnek a jogi, az orvosi és az építész szakmáknál, de a művészeti- és a pedagógusképzéseknél sem. Hozzátette: a többi képzés esetében bízzák az oktatási intézményekre a döntést.

Ellenőrizetlen harmincmilliárd közpénz

Az ellenzéki képviselő egy esetleg 2006-os kormányváltás következményeként a felsőoktatási törvény megváltoztatását jelölte meg, rámutatva: az intézmények új irányítási rendszere, az Irányító Testület összetételének és jogosítványainak meghatározása az alkotmánnyal ellentétesen csorbítja az intézmények autonómiáját. A honatya szerint megmagyarázhatatlan, hogy a parlamenti vita során miért került ki a törvényből az irányítótestületek tagjaira vonatkozó vagyonbevallás kötelme.

„Különös, hogy a néhány milliós költségvetésű alapítványok számára kötelező a vagyonbevallás, miközben a harmincmilliárd közpénzzel gazdálkodó irányítótestület mentesül ez alól” – közölte Pokorni, hozzátéve: emellett elfogadhatatlan az is, hogy törvény csökkenti az államilag finanszírozott, az ingyenesen igénybe vehető kollégiumi férőhelyek számát. Rámutatott továbbá, hogy a kormány 15-25 százalékos forráskivonást készít elő 2009-2010-re.

gondola
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó