Gallup: Ha most lennének a választások, nagy arányban a Fidesz győzne
Az SZDSZ és MDF nem jutna mandátumhoz
A pártot választó biztos szavazók között Fidesz 51, MSZP 38 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A teljes népesség körében mért adatok szerint az SZDSZ és az MDF is búcsúzna a parlamenttől. A lakosság 49 százaléka elégtelennek tartja a miniszterelnök tevékenységét, 51 százaléka pedig úgy ítéli meg, hogy a Gyurcsány-kormány inkább rosszul végzi a dolgát.
2005. május 25. 17:24
A Gallup legfrissebb felmérése szerint a teljes felnőtt népesség körében a Fidesz támogatottsága most májusban 31 százalék, az MSZP-é 24 százalék. Az SZDSZ támogatóinak aránya 4, az MDF tábora 2 százalékos, a Munkáspárté pedig a MIÉP-hez és a Centrumpárthoz hasonlóan 1 százalékos. Nem menne el szavazni a lakosság 20 százaléka, nem tudja vagy nem válaszolt erre a kérdésre 17 százalék.

A pártot választók körében a Fidesz tábora 50 százalékos. Az MSZP 38 százalékos támogatottsággal rendelkezik. További sorrend: SZDSZ 6, az MDF 3, a Munkáspárt 1, a MIÉP 1, Centrumpárt 1.

A pártot választó biztos szavazók között Fidesz 51, MSZP 38, SZDSZ 6, MDF 2, Munkáspárt 1, MIP 1, Centrumpárt 1.

Az április második felében mért mélypont után május első felében ismét a megelőző két hónapban mért szintre tért vissza a vezető kormánypárt támogatottsága. A pártválasztásukban bizonytalanok aránya ugyanakkor ennek megfelelően kis mértékben csökkent. A Fidesz támogatóinak aránya változatlanul 31 százalék. Az MSZP táborának és a bizonytalanok arányának a változása a korábban már megfigyelt módon egymással ellentétesen mozog a Gallup mérése során. A mostani „visszalendülés” az előző hónapok során is mért, teljes népességen belüli 24 százalékos értékre a bizonytalanok és nem szavazók arányának 37 százalékra való csökkenésével járt együtt.

A miniszterelnök tevékenységének megítélése

A miniszterelnök tevékenységének megítélésében azok aránya, akik szerint inkább jól végzi a feladatát, pozícióba kerülése óta először növekedett. November óta a stabilan 33 százalék körülivel szemben ebben a hónapban a megkérdezettek 37 százaléka ítéli meg kormányfői tevékenységét pozitívan. Azok aránya, akik elégtelennek tartják a miniszterelnök tevékenységét, ennél 12 százalékkal magasabb - a teljes népesség 49 százaléka.

A november óta minden hónapban növekvő elégedetlenek aránya most először nem növekedett tovább, az áprilisi 51 százalékoshoz két százalékkal csökkent ez a tábor. Az összes megkérdezettnek már csak 14 százaléka nem vállalkozik a miniszterelnök munkájának megítélésére.

Arra a kérdésre, hogy ki lenne a 2006-os választások után alkalmasabb miniszterelnök, a válaszolók 31 százaléka mondja, hogy Gyurcsány Ferenc, 38 százaléka Orbán Viktort nevezi meg, 15 százalék pedig valaki mást mond, míg egy további 15 százalék nem tud nevet mondani.

A Gyurcsány-kormány megítélésének alakulása

A kormány munkájának megítélése szorosan összefügg a miniszterelnök munkájának a megítélésével. 51 százalék ítéli meg úgy, hogy a Gyurcsány-kormány inkább rosszul végzi a dolgát, szemben a 36 százalékkal akik szerint mindent egybevetve inkább jól végzi a dolgát. Ezek az arányok szignifikánsan javultak áprilishoz képest, amikor még 57 százalék látta úgy, hogy a kormány inkább rosszul végzi a dolgát és csak 29 százalék szerint végzi mindent egybe vetve inkább jól.

Ha iskolai osztályzatokban kérjük hogy értékeljék a kormány munkáját, akkor 39 százalék osztályoz elégtelenre vagy elégségesre - szemben a 22 százalékkal akik szerint jó vagy kiváló minősítést érdemel.

A megkérdezettek többsége meglehetősen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a tavaly ősszel lezajlott kormányváltás növelte-e az MSZP győzelmi esélyeit a 2006-os választásokon vagy sem. A válaszolók 48 százaléka látja úgy, hogy nem, szemben azzal a 33 százalékkal, akik szerint a kormányváltás növeli az MSZP győzelmi esélyeit.

(Módszertan: a Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2005 májusában 1012 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg. A személyes megkérdezésekre 2005. május 5. és 10. között került sor 68 elsődleges mintavételi ponton. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2 százalék, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 5,4 százalék.)

- bszj -
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó