Idén is vár Tusványos!
Már lehet jelentkezni a székelyföldi Woodstockra
Ismét eltelt egy év, itt a nyár, és erről sokunknak az jut eszébe, hogy idén is lesz Székelyföld szívében egy fesztivál, amit valahogy nem lehet kihagyni. A július 17-24. között zajló rendezvény „Európai kihívás – Értékek és érdekek az Európai Unióban” címmel szerveződik, s már (még) lehet jelentkezni rá.
Utoljára frissítve: 2005. július 2. 00:51
2005. május 28. 12:18
Tusványossal valahogy úgy van az ember, hogy ha egyszer átéli, akkor már minden évben menni akar. Az erdélyi nyár legnagyobb fesztiválja hatalmas buli és szellemi kaland egyszerre.

A mindenféle élvezetek birodalma

A XVI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idén sem kínál kevesebb programot, mint tavaly, amikor még az éjjeli buliban megfáradt ember is lelkesen járt másnap előadásról előadásra, vett részt szeminárium-jellegű műhelyfoglalkozásokon, jegyzetelt, hozzászólt, majd újra beült egy újabb érdekesnek hangzó programra, netán színházba vagy moziba, majd szellemi energiáiban teljesen feltöltődve vetette bele magát az esti zenei és gasztronómiai élvezetek birodalmába. És ez bizony így ment hét teljes napon és éjszakán át, s minden bizonnyal így lesz ez idén is.

Műhelyek Erdély szívében

A Kulturális Örökségvédelem műhely foglalkozásain civil szervezetek képviselői és kulturális örökségvédelmi szakértők vitatják meg az erdélyi örökségvédelem legaktuálisabb problémáit és kihívásait. A tematika fő tengelyét a romániai demokrácia és jogállamiság gyermekbetegsége, Verespatak képezi majd, de szó lesz az erdélyi magyar közgyűjtemények, egyházak örökségvédelmi tevékenységéről, valamint a románia autópálya-építés kulturális vonatkozásairól is.

A Médiasátorban éles sajtóvitákra, kritikai megfogalmazásokra, s talán a lapok közti konkurencia helyszíni kiterjesztésére számíthatunk. A meghívott előadók erdélyi, romániai és magyarországi lapok szerkesztői, vezetői lesznek majd, akik az írott és elektronikus sajtó aktuális kérdéseit vitatják meg.

Az Önkormányzati műhely előadói arra keresik a választ, hogy az integrációs folyamatok, az új gazdasági tendenciák milyen új kihívások elé állítják az önkormányzatokat. A panelek részletesen foglalkoznak a határokon átívelő együttműködések, területfejlesztések témakörével, valamint a gazdasági együttműködési lehetőségekkel önkormányzatok és önkormányzatok, önkormányzatok és magáncégek között.

A Kárpát-medencei összehangolt hálózatépítés részleteit veszi sorra a Hálózatfejlesztési stratégiák Erdélyben és a Kárpát-medencében címmel induló műhely. A programban részletesen foglalkoznak a regionális és transzregionális hálózatok módszertanilag közös tényezőivel és összefüggéseivel, s sorra veszik azokat a területeket (gazdaság, oktatás, kultúra/közélet), amelyek nemzeti közösségünk számára tényleges versenyképességet és értékőrzést biztosítanak.

ErGo – kávé és családias hangulat

Az ErGo Egyesület által működtetett ErGo sátornak először 2003-ban adott otthont a fesztivál. Az erdélyi ifjúsági szervezet programjain kötetlen hangulatú beszélgetésekre került sor közösségről, közéletről, szerepvállalásról, az értelmiség és ifjúság szerepéről. A családias hangulat lehetőséget adott a résztvevőknek különböző tabutémák megvitatására is. 2004-ben a beszélgetések az „Erdély tíz év múlva” fő téma köré csoportosultak. A kötetlen hangú összejöveteleken neves közéleti személyiségek és elismert szakemberek vettek részt.

Az ErGo Sátorban idén is friss (és a gondola által is letesztelt, utánozhatatlanul finom) kávé várja az ébredezőket, délután pedig természettudományi előadásokra kerül sor, és este folytatódik a tavaly már nagy népszerűségnek örvendő „Életút beszélgetések” sorozat, ahol egy-egy ismert közéleti személyiség családias légkörben, kötetlenül mesél életéről, terveiről. A sátor mindezek mellett idén helyet ad egy ifjúsági programnak is, ahol a résztvevők különböző diákszervezetek képviselőivel együtt az erdélyi diákélet múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgetnek majd.

Irodalom, film, színház, muzsika

A tábor kulturális téren is igen tartalmasnak ígérkezik. Az irodalmi sátorban erdélyi írók, költők mutatják be új köteteiket, tartanak felolvasást, és fiatal tehetségekkel is megismerkedhet a közönség. A filmklubban filmrendezők, a romániai és magyarországi filmfesztiválok szervezői várják az érdeklődőket; a napi két vetítésen idén a szórakoztató, de ugyanakkor művészi szempontból is értékes filmeket vetítik le. A színházi előadások a korábbi évekhez hasonlóan most is igen változatosnak ígérkeznek. Lesz itt minden: komikus jelenetek és tűztáncoltatók, sőt, még egy igazi ősbemutatóra is sor kerül majd. A sportrendezvények (foci, streetball, tollas, lábtenisz, pingpong, darts, stb), vetélkedők, kirándulások egésznapos programot biztosítanak a mozgékony kedvűeknek.

A zenei programban a legjobb román koncertbandától a népzenéig, a nagy öregektől a szárnyaikat bontogató fiatalokig, a jazztől az alternatív rockig minden megtalálható lesz, a koncertek után pedig két helyszínen folytatódnak a bulik, amelyeken a rockrajongók, az elektronikus műfajok kedvelői és a táncházbarátok is megtalálják a számukra megfelelőt.

Fellépnek:

Július 17: Role
Július 18, hétfő: Hot Jazz Band, Bíró Szilárd Jazz Group
Július 19, kedd: Vita de Vie, BF-BF, Vizi Imre
Július 20, szerda: Amorf Ördögök, Shukar Collective, Tündérground
Július 21, csütörtök: Ghymes, Szászcsávási cigányzenekar, Fabatka
Július 22, péntek: Kormorán, Transylmania
Július 23, szombat: Boban Markovic Orkestar, NOX, Role

(A programokkal és résztvevőkkel kapcsolatos egyeztetések még folyamatban vannak, így a végleges programot csak később közöljük, ezt a cikket pedig folyamatosan frissítjük.)

Jelentkezz!

Szervezők:

Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány – Budapest, ErGo Egyesület – Kolozsvár, Jakabffy Elemér Alapítvány – Kolozsvár, Kolozsvári Magyar Diákszövetség

A tábor időpontja:

2005. július 17-24.

Helyszín:

Tusnádfürdő (Baile Tusnad), Univers Kemping

Szállás:

- sátorban - 500 Ft/sátor/nap (saját sátorral)

- faházakban - 1500 Ft/fő/nap (zuhany, WC a kemping területén található)

- villákban (magánszállások): 3000/fő/nap

A faházakra kizárólag teljes időre (7 éjszaka) fogadják el a jelentkezést, a villákban is előnyt élveznek a teljes hétre jelentkezők. A rendezvényre szálláshelyet kizárólag a szállásköltség előzetes befizetése esetén biztosítanak a szervezők!

Étkezés:

Egyénileg, a helyszínen megoldható: kb. 2000 Ft/fő/nap

Utazás:

Szervezetten: légkondicionált autóbusszal - kedvezményes útiköltség: 12.000 Ft/fő oda-vissza (indulás július 16-án 20.00-kor, vissza július 24-én).

Egyénileg vonattal: Corona nemzetközi gyors, indulás naponta 16.00, Budapest, Nyugati Pályaudvar, érkezés: másnap reggel 6.24, Tusnádfürdő. Az állomástól gyalog 500 méterre van a kemping, útjelző tábla segítségével könnyen megtalálható.

Egyénileg autóval: Budapest-Ártánd-Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Szováta-Székelyudvarhely-Csíkszereda útvonalon, Csíkszereda felől, déli irányba 30 km a 12-es úton.

Jelentkezési határidő:

2005. június 24.

További információk:

a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány irodájában hétköznap 9-15 óra között.

Jelentkezni ugyanitt lehet a megadott határidőig.

Telefon: (36-1)-2679450, (36-1)-2679451/12-es, 13-as mellék, fax: (36-1)-2679751/24-es mellék

Levelezési cím: 1462 Budapest, Pf.: 771.

E-mail: promino@mail.datanet.hu

Honlap: www.prominoritate.hu

Bankszámlaszám: OTP 11742001-20045649-00000000

gondola - mayer
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó