Veszedelmes könyvek
A Human Events konzervatív hetilap bizarr felmérést készített a közelmúltban: összeállította a legkártékonyabb könyvek listáját. A 15 amerikai tudósból és közéleti személyiségből álló bizottság a 19. ás 20. század tíz legveszedelmesebb könyvét gyűjtötte csokorba.
2005. június 10. 11:15
A Top 10-es listát Marx és Engels könyve magasan vezeti, az ezüstérem Adolf Hitler Mein Kampfjának jutott, amelyet csak Mao Ce-tung kínai elnök "Kis piros könyve" előzött meg. A kommunista pártvezér könyvét Alfred Kinsey A férfiak szexuális viselkedése című műve követte.

Az ötödik helyet John Dewey amerikai szabad gondolkodó Demokrácia és nevelés című műve birtokolja, majd a hatodik helyen ugyancsak Marxot találjuk A tőkével. Futottak még: Betty Friedan, amerikai feminista 1963-ban megjelent A misztikus nőiség című munkája, Auguste Comte A pozitív filozófia útja című hatkötetes, a történetírást alapjaiban megváltoztató műve. Friedrich Nietzsche is kártékonynak bizonyult a konzervatív gondolkodók szerint, jelesül a Túl jón és rosszon című könyve, amelyben az "emberfeletti ember" fogalmát, a hatalomvágyó embert örökíti meg. A lista a múlt század egy közgazdasági alapművel, John Maynard Keynes A foglalkoztatás, a kamat és a pénz általános elmélete című, 1936-ban kiadott könyvével teszi fel az i-re a pontot.

Azok a könyvek, amelyek még esélyesek voltak a listába kerülésre: Vlagyimir Iljics Lenin Mi a teendő?, Charles Darwin A fajok eredete, Georges Sorel Gondolatok az erőszakról, Antonio Gramsci Börtönnapló, Simone de Beauvoir A második nem, Margaret Mead Serdülőkor Szamoában, valamint Sigmund Freud Bevezetés a pszichoanalízisbe.

litera.hu nyomán
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó