Nevetéssel gyógyítanak: a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványáról
„Azért vagyunk, hogy nevetéssel segítsük a gyerekek gyógyulását” - ez a hitvallása a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnak. Küldetése, hogy a jókedv és humor, mint gyógyító eszköz felhasználásával elősegítse a kórházakban fekvő gyerekek mielőbbi gyógyulását.
2005. június 24. 10:28
A gyermekorvosok jól tudják, hogy azoknak a súlyosan beteg gyerekeknek, akiket sikerül időről időre felvidítani, jobbak a gyógyulási esélyeik. Ennek oka többek között az, hogy a nevetés hatékonyan csökkenti a stresszt, s ezáltal olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 9 éve alkalmazza a „nevetésterápiát” a gyermekkórházakban. 25 bohócdoktora jelenleg 10 kórházban látogatja és hangolja jókedvre a kis betegeket. Az alapítvány kitűzött célja, hogy tevékenységét minden egyes hazai kórházra kiterjessze, hogy így valamennyi kórházban fekvő gyerek hozzájuthasson a gyógyulást segítő vidámsághoz.

Háttér

Michael Christensen, New York-i bohóc, hozta létre 1986-ban az első kórházi „Bohócterápia részleget”. Az ötlet akkor jutott eszébe, mikor beteg testvérét látogatta a kórházban. Európa legtöbb országában, így Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Németországban, Svédországban is hasonló alapítványok működnek.

A magyarországi Piros Orr Alapítványt 1996-ban alapította az osztrák Rote Nasen hasonló szervezet, és 2004-től a Rote Nasen International szerződéses partnere.

Ez első néhány évben az Alapítvány csak egyetlen kórházban képviseltette magát: a budapesti I. sz. Gyermekklinikán. Tevékenységét fokozatosan terjesztette ki az elmúlt években további kórházakra.

Hol dolgoznak a bohócdoktorok?

Jelenleg 7 budapesti és 3 vidéki kórházban:

· Budapesti I.sz. Gyermekklinika
· Madarász utcai Gyermekkórház
· Budai Gyermekkórház
· Bethesda Gyermekkórház
· Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet
· Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja
· Nemzetközi Pető Intézet
· A győri Petz Aladár Megyei Kórház gyermekosztálya
· Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekegészségügyi Központ, Miskolc
· Pécsi Gyermekklinika

Kik a bohócdoktorok?

A Piros Orr 25 bohócdoktora speciálisan képzett művész, akik gyógyító nevetést visznek a beteg gyermekek kórházi ágyához. A bohócok erre a különleges szerepre rendszeres képzéseken keresztül készülnek fel. A képzést a művészeti vezető, Greifenstein János, hazai és külföldi művészek valamint gyermekpszichológusok tartják. A bohócdoktorok nagy felelősségű munkájukért természetesen honoráriumot kapnak.

Mikor látogatnak a bohócdoktorok?

Hetente egyszer vagy kétszer mennek el a beteg gyerekek kórházi ágyához. Különösen odafigyelnek azokra a gyerekekre, akiknek hosszabb ideig szükséges kórházban maradniuk, akiknek sűrűn kell visszatérniük, vagy akiknek nincs látogatójuk. Mialatt a gyerekekkel foglalkoznak, egyúttal kapcsolatot teremtenek a velük együtt lévő szülőkkel, valamint a kórházi személyzettel is.

A bohócdoktorok 3.084 beteg gyereket látogattak meg 1999-ben, 4.981-et 2000-ben, 6.250-et 2001-ben, 11.650-et 2002-ben, 14.859-et 2003-ban és 21.885-öt 2004-ben!

Hogyan dolgoznak a bohócdoktorok?

A bohócdoktorok személyes kapcsolatot építenek ki a betegekkel. Heti látogatásaik alkalmával zenélnek, énekelnek, báboznak, zsonglőrködnek és bevetik sajátos improvizációs eszköztárukat is. Bűvészkedéssel és varázslással oldják a gyerekek kórházi szorongását. Mulatságos tevékenységüket megelőzően minden alkalommal konkrét ismertetést kapnak a kórházi orvosoktól, ápolóktól az osztályon fekvő gyerekek állapotáról.

Heim Pál emlékérem

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetősége a Társaság 2002. évi Heim Pál emlékérmét a Piros Orr Alapítványnak ítélte oda. Mint az indoklásból kitűnik, az emlékéremmel a gyermekegészségügyön kívül munkálkodók tevékenységét kívánják elismerni azoknak, akik a gyermekek egészségügyi helyzetéért tartósan és kiemelkedően tenni tudtak. Ez a díj önmagában sok mindent elmond a bohócdoktorok erőfeszítéseiről, jótékony célú munkájuk eredményeiről. Egy évvel korábban Göncz Árpád felesége volt az első, aki megkapta ezt a megtiszteltető kitüntetést.

Adószám: 18090628-2-41
Bankszámlaszám: HVB 10900011-00000009-71700000

Az Alapítvány kuratóriuma:

Elnök: Dr. Ormai Gabriella, az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna vezető ügyvédje
Elnök-helyettes: Monica Culen, az osztrák Rote Nasen ügyvezető igazgatója
Tag: Dr. Cserháti Endre, SOTE I.sz. Gyermekklinika gyermekorvosa
Tag: Dr. Prokopp Dóra, a Filmmúzeum vezérigazgatója
Tag: Walter Tauchner, a Credit Suisse Life & Pensions elnök-vezérigazgatója
Tag: Borodi Attila, az Unilever vállalati kapcsolatok igazgatója
Tag: Czirják Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója
Tag: Mácsai Pál, színművész
Tag: Mándoki Gábor, üzletember
Tag: Mag. Edit Heller, az osztrák Rote Nasen szponzorációs menedzsere
Tag: Giora Seeliger, az osztrák Rote Nasen művészeti vezetője
Tag: Stipsicz Károly, a Haszon Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója

A bohócdoktorok

· Budapesti bohócdoktorok

Dr. Hopplá – Greifenstein János
Dr. Masni – Ambrus Asma
Dr. Sálálá - Mátyás Zoltán
Dr. Baki – Bakos Éva
Dr. Pirula - Nagy Eszter
Dr. Fogas – Bodnár Zoltán
Dr. Tiptop - Reitter Zsolt
Dr. Dudorr - Efsztratiadisz Sztratosz
Dr. Szamóca – Csatári Éva
Dr. Zizi - Gelencsér Tünde
Dr. Prof. AHA adj. - Schermann Márta
Dr. Monokli - Gémes Antos
Dr. Hablaty - Szabó Attila
Dr. Kukucska - Hajdú Ágnes
Dr. Spuri - Szilágyi Katalin
Dr. BimBamm - Horváth Veronika
Dr. Tutyi - Vass Szilárd
Dr. Bigyó - Kárász Eszter
Dr. Kamilla Karamella - Vági Zsuzsa

· Miskolci bohócdoktorok

Dr. Csipesz – Lukács Gábor
Dr. Tik-Tak – Osváth Tibor

· Pécsi bohócdoktorok

Dr. Szuszi – Krizsik Alfonz
Dr. Topánka – Hollósi Orsolya
Dr. Szöszi – Dóka Andrea
Dr. Rumli – Kiss Andrea

gondola
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • A Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is
  A Szent Korona sokkal több, mint egy díszes ötvösmunka. Jogforrás, jelkép, ereklye, nemcsak tárgy, de eszme is, hordozza erősségeinket és gyengeségeinket, tanúja küzdelmeinknek, abroncsa közös sorsunknak, büszkévé tesz, figyelmeztet hivatásunkra, emlékeztet nemzeti együvé tartozásunkra.
 • A történelemoktatásról – Hozzászólás a NAT-vitához
  Miért fontos, hogy történelmet tanuljunk? Milyen értékeket, ismereteket, tudásokat akarunk átadni, megtanítani az utánunk jövő nemzedékeknek és mi célból?
 • Bayer: Gruevszki bűne
  Gruevszki a migránsválság kellős közepén, országa jobboldali vezetőjeként kerítést épített a görög határszakaszra, és bejelentette, hogy mindenáron feltartóztatja az inváziót.
MTI Hírfelhasználó