Nevetéssel gyógyítanak: a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványáról
„Azért vagyunk, hogy nevetéssel segítsük a gyerekek gyógyulását” - ez a hitvallása a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnak. Küldetése, hogy a jókedv és humor, mint gyógyító eszköz felhasználásával elősegítse a kórházakban fekvő gyerekek mielőbbi gyógyulását.
2005. június 24. 10:28
A gyermekorvosok jól tudják, hogy azoknak a súlyosan beteg gyerekeknek, akiket sikerül időről időre felvidítani, jobbak a gyógyulási esélyeik. Ennek oka többek között az, hogy a nevetés hatékonyan csökkenti a stresszt, s ezáltal olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 9 éve alkalmazza a „nevetésterápiát” a gyermekkórházakban. 25 bohócdoktora jelenleg 10 kórházban látogatja és hangolja jókedvre a kis betegeket. Az alapítvány kitűzött célja, hogy tevékenységét minden egyes hazai kórházra kiterjessze, hogy így valamennyi kórházban fekvő gyerek hozzájuthasson a gyógyulást segítő vidámsághoz.

Háttér

Michael Christensen, New York-i bohóc, hozta létre 1986-ban az első kórházi „Bohócterápia részleget”. Az ötlet akkor jutott eszébe, mikor beteg testvérét látogatta a kórházban. Európa legtöbb országában, így Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Németországban, Svédországban is hasonló alapítványok működnek.

A magyarországi Piros Orr Alapítványt 1996-ban alapította az osztrák Rote Nasen hasonló szervezet, és 2004-től a Rote Nasen International szerződéses partnere.

Ez első néhány évben az Alapítvány csak egyetlen kórházban képviseltette magát: a budapesti I. sz. Gyermekklinikán. Tevékenységét fokozatosan terjesztette ki az elmúlt években további kórházakra.

Hol dolgoznak a bohócdoktorok?

Jelenleg 7 budapesti és 3 vidéki kórházban:

· Budapesti I.sz. Gyermekklinika
· Madarász utcai Gyermekkórház
· Budai Gyermekkórház
· Bethesda Gyermekkórház
· Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet
· Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja
· Nemzetközi Pető Intézet
· A győri Petz Aladár Megyei Kórház gyermekosztálya
· Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekegészségügyi Központ, Miskolc
· Pécsi Gyermekklinika

Kik a bohócdoktorok?

A Piros Orr 25 bohócdoktora speciálisan képzett művész, akik gyógyító nevetést visznek a beteg gyermekek kórházi ágyához. A bohócok erre a különleges szerepre rendszeres képzéseken keresztül készülnek fel. A képzést a művészeti vezető, Greifenstein János, hazai és külföldi művészek valamint gyermekpszichológusok tartják. A bohócdoktorok nagy felelősségű munkájukért természetesen honoráriumot kapnak.

Mikor látogatnak a bohócdoktorok?

Hetente egyszer vagy kétszer mennek el a beteg gyerekek kórházi ágyához. Különösen odafigyelnek azokra a gyerekekre, akiknek hosszabb ideig szükséges kórházban maradniuk, akiknek sűrűn kell visszatérniük, vagy akiknek nincs látogatójuk. Mialatt a gyerekekkel foglalkoznak, egyúttal kapcsolatot teremtenek a velük együtt lévő szülőkkel, valamint a kórházi személyzettel is.

A bohócdoktorok 3.084 beteg gyereket látogattak meg 1999-ben, 4.981-et 2000-ben, 6.250-et 2001-ben, 11.650-et 2002-ben, 14.859-et 2003-ban és 21.885-öt 2004-ben!

Hogyan dolgoznak a bohócdoktorok?

A bohócdoktorok személyes kapcsolatot építenek ki a betegekkel. Heti látogatásaik alkalmával zenélnek, énekelnek, báboznak, zsonglőrködnek és bevetik sajátos improvizációs eszköztárukat is. Bűvészkedéssel és varázslással oldják a gyerekek kórházi szorongását. Mulatságos tevékenységüket megelőzően minden alkalommal konkrét ismertetést kapnak a kórházi orvosoktól, ápolóktól az osztályon fekvő gyerekek állapotáról.

Heim Pál emlékérem

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetősége a Társaság 2002. évi Heim Pál emlékérmét a Piros Orr Alapítványnak ítélte oda. Mint az indoklásból kitűnik, az emlékéremmel a gyermekegészségügyön kívül munkálkodók tevékenységét kívánják elismerni azoknak, akik a gyermekek egészségügyi helyzetéért tartósan és kiemelkedően tenni tudtak. Ez a díj önmagában sok mindent elmond a bohócdoktorok erőfeszítéseiről, jótékony célú munkájuk eredményeiről. Egy évvel korábban Göncz Árpád felesége volt az első, aki megkapta ezt a megtiszteltető kitüntetést.

Adószám: 18090628-2-41
Bankszámlaszám: HVB 10900011-00000009-71700000

Az Alapítvány kuratóriuma:

Elnök: Dr. Ormai Gabriella, az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna vezető ügyvédje
Elnök-helyettes: Monica Culen, az osztrák Rote Nasen ügyvezető igazgatója
Tag: Dr. Cserháti Endre, SOTE I.sz. Gyermekklinika gyermekorvosa
Tag: Dr. Prokopp Dóra, a Filmmúzeum vezérigazgatója
Tag: Walter Tauchner, a Credit Suisse Life & Pensions elnök-vezérigazgatója
Tag: Borodi Attila, az Unilever vállalati kapcsolatok igazgatója
Tag: Czirják Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója
Tag: Mácsai Pál, színművész
Tag: Mándoki Gábor, üzletember
Tag: Mag. Edit Heller, az osztrák Rote Nasen szponzorációs menedzsere
Tag: Giora Seeliger, az osztrák Rote Nasen művészeti vezetője
Tag: Stipsicz Károly, a Haszon Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója

A bohócdoktorok

· Budapesti bohócdoktorok

Dr. Hopplá – Greifenstein János
Dr. Masni – Ambrus Asma
Dr. Sálálá - Mátyás Zoltán
Dr. Baki – Bakos Éva
Dr. Pirula - Nagy Eszter
Dr. Fogas – Bodnár Zoltán
Dr. Tiptop - Reitter Zsolt
Dr. Dudorr - Efsztratiadisz Sztratosz
Dr. Szamóca – Csatári Éva
Dr. Zizi - Gelencsér Tünde
Dr. Prof. AHA adj. - Schermann Márta
Dr. Monokli - Gémes Antos
Dr. Hablaty - Szabó Attila
Dr. Kukucska - Hajdú Ágnes
Dr. Spuri - Szilágyi Katalin
Dr. BimBamm - Horváth Veronika
Dr. Tutyi - Vass Szilárd
Dr. Bigyó - Kárász Eszter
Dr. Kamilla Karamella - Vági Zsuzsa

· Miskolci bohócdoktorok

Dr. Csipesz – Lukács Gábor
Dr. Tik-Tak – Osváth Tibor

· Pécsi bohócdoktorok

Dr. Szuszi – Krizsik Alfonz
Dr. Topánka – Hollósi Orsolya
Dr. Szöszi – Dóka Andrea
Dr. Rumli – Kiss Andrea

gondola
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI