700 milliós hitel Apró Piroska bankjától?
A Motim Kft. vezérigazgatója nem jelent meg a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, mert szerinte politikai botránykeltés zajlik. Eközben Szijjártó Péter arra világított rá, hogy Apró Piroska hogyan segítette ki Gyurcsányt 700 milliós hitellel a Motim privatizációjakor.
2005. július 7. 11:56
A Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó konzorcium által 1996-ban privatizációs pályázaton megszerzett mosonmagyaróvári Motim Kft. 705 millió forintos vételárából mindössze ötmillió volt a saját erő, 700 millió forint a hitel, amit sajtóértesülések szerint attól a banktól vett fel a győztes konzorcium, amelynek vezetője akkor Apró Piroska volt - mondta szerdán Szijjártó Péter, az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság fideszes elnöke.

A bizottság Mosonmagyaróváron, a Motim közelében, az út mentén tartott szabadtéri ülést a cég privatizációjáról. Szijjártó Péteren kívül Papcsák Ferenc és Balsai István fideszes országgyűlési képviselő jelent meg, Herényi Károly MDF-es és Csampa Zsolt független képviselőt is helyettesítve. A tíztagú bizottság kormánypárti tagjai helyettesítő kijelölése nélkül távol maradtak.

Szijjártó Péter felolvasta Gerezdes Jánosnak a levelét, amelyben a Motim vezérigazgatója közölte: nem jelenik meg a bizottság előtt meghallgatás céljából. A vezérigazgató szerint politikai botránykeltés zajlik, és a "politikai komédiában" nem kíván részt venni.

Szijjártó Péter az ülésen ismertette a Motim privatizációjának történetét. Elmondta: a Motim Kft. privatizációs pályázatát 1996-ban egy konzorcium nyerte meg, amelynek egyik tagja a Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó Altus Rt., a másik a GPS Kft. A GPS korábbi tulajdonosa Gyurcsány Ferenc és az Altus Rt. volt, azonban 1995 őszén a kft.-t az eladásra váró, állami tulajdonban lévő Motim Kft. akkori menedzsmentjének három tagja megvásárolta.

A privatizáció előtt álló Motim Kft. 1995 decemberében szintén beszállt a GPS Kft.-be úgy, hogy annak törzstőkéjét 340 millió forinttal megemelte.

A Motim a privatizáció után részvénytársasággá alakult. A Gyurcsány Ferenc által képviselt Motim Rt. 1996 végén kiszállt a GPS Kft.-ből és a 340 millió forintos névértékű üzletrészét "érdekes módon" egymillió forintért adta el a Motim Kft. egykori menedzsmentje három tagjának - mondta el Szijjártó Péter. A bizottsági elnök - azzal a sajtóértesüléssel kapcsolatban, hogy a hitelező bankot akkoriban Apró Piroska vezette - úgy vélekedett: a Motimmal kapcsolatos tranzakció azt a gyakorlatot látszik megerősíteni, hogy Gyurcsány Ferenc felhasználta politikai kapcsolatait meggazdagodása érdekében.

A bizottság végül huszonkét kérdést fogalmazott meg, amelyekre a választ Gerezdes János vezérigazgatótól várják. Az egyik közülük, hogy a hitelt nyújtó bank hitelezési konstrukciója megfelelt-e az akkori gyakorlatnak.

MTI nyomán
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó