700 milliós hitel Apró Piroska bankjától?
A Motim Kft. vezérigazgatója nem jelent meg a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, mert szerinte politikai botránykeltés zajlik. Eközben Szijjártó Péter arra világított rá, hogy Apró Piroska hogyan segítette ki Gyurcsányt 700 milliós hitellel a Motim privatizációjakor.
2005. július 7. 11:56
A Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó konzorcium által 1996-ban privatizációs pályázaton megszerzett mosonmagyaróvári Motim Kft. 705 millió forintos vételárából mindössze ötmillió volt a saját erő, 700 millió forint a hitel, amit sajtóértesülések szerint attól a banktól vett fel a győztes konzorcium, amelynek vezetője akkor Apró Piroska volt - mondta szerdán Szijjártó Péter, az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság fideszes elnöke.

A bizottság Mosonmagyaróváron, a Motim közelében, az út mentén tartott szabadtéri ülést a cég privatizációjáról. Szijjártó Péteren kívül Papcsák Ferenc és Balsai István fideszes országgyűlési képviselő jelent meg, Herényi Károly MDF-es és Csampa Zsolt független képviselőt is helyettesítve. A tíztagú bizottság kormánypárti tagjai helyettesítő kijelölése nélkül távol maradtak.

Szijjártó Péter felolvasta Gerezdes Jánosnak a levelét, amelyben a Motim vezérigazgatója közölte: nem jelenik meg a bizottság előtt meghallgatás céljából. A vezérigazgató szerint politikai botránykeltés zajlik, és a "politikai komédiában" nem kíván részt venni.

Szijjártó Péter az ülésen ismertette a Motim privatizációjának történetét. Elmondta: a Motim Kft. privatizációs pályázatát 1996-ban egy konzorcium nyerte meg, amelynek egyik tagja a Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó Altus Rt., a másik a GPS Kft. A GPS korábbi tulajdonosa Gyurcsány Ferenc és az Altus Rt. volt, azonban 1995 őszén a kft.-t az eladásra váró, állami tulajdonban lévő Motim Kft. akkori menedzsmentjének három tagja megvásárolta.

A privatizáció előtt álló Motim Kft. 1995 decemberében szintén beszállt a GPS Kft.-be úgy, hogy annak törzstőkéjét 340 millió forinttal megemelte.

A Motim a privatizáció után részvénytársasággá alakult. A Gyurcsány Ferenc által képviselt Motim Rt. 1996 végén kiszállt a GPS Kft.-ből és a 340 millió forintos névértékű üzletrészét "érdekes módon" egymillió forintért adta el a Motim Kft. egykori menedzsmentje három tagjának - mondta el Szijjártó Péter. A bizottsági elnök - azzal a sajtóértesüléssel kapcsolatban, hogy a hitelező bankot akkoriban Apró Piroska vezette - úgy vélekedett: a Motimmal kapcsolatos tranzakció azt a gyakorlatot látszik megerősíteni, hogy Gyurcsány Ferenc felhasználta politikai kapcsolatait meggazdagodása érdekében.

A bizottság végül huszonkét kérdést fogalmazott meg, amelyekre a választ Gerezdes János vezérigazgatótól várják. Az egyik közülük, hogy a hitelt nyújtó bank hitelezési konstrukciója megfelelt-e az akkori gyakorlatnak.

MTI nyomán
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
  Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Pénzügyi zsarolással próbálkozó EU-szélsőség
  Varga Mihály miniszter az Ukrajna támogatását szolgáló közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvétellel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország ehhez nem hajlandó hozzájárulni. "Rossz tapasztalataink vannak a közös hitelfelvétellel, például a koronavírus-járvány alatt hozott ilyen típusú uniós döntés nem segített Magyarországnak, hogy hozzájusson a forrásokhoz" - tette hozzá.
 • Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás
  Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.
MTI Hírfelhasználó