700 milliós hitel Apró Piroska bankjától?
A Motim Kft. vezérigazgatója nem jelent meg a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, mert szerinte politikai botránykeltés zajlik. Eközben Szijjártó Péter arra világított rá, hogy Apró Piroska hogyan segítette ki Gyurcsányt 700 milliós hitellel a Motim privatizációjakor.
2005. július 7. 11:56
A Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó konzorcium által 1996-ban privatizációs pályázaton megszerzett mosonmagyaróvári Motim Kft. 705 millió forintos vételárából mindössze ötmillió volt a saját erő, 700 millió forint a hitel, amit sajtóértesülések szerint attól a banktól vett fel a győztes konzorcium, amelynek vezetője akkor Apró Piroska volt - mondta szerdán Szijjártó Péter, az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság fideszes elnöke.

A bizottság Mosonmagyaróváron, a Motim közelében, az út mentén tartott szabadtéri ülést a cég privatizációjáról. Szijjártó Péteren kívül Papcsák Ferenc és Balsai István fideszes országgyűlési képviselő jelent meg, Herényi Károly MDF-es és Csampa Zsolt független képviselőt is helyettesítve. A tíztagú bizottság kormánypárti tagjai helyettesítő kijelölése nélkül távol maradtak.

Szijjártó Péter felolvasta Gerezdes Jánosnak a levelét, amelyben a Motim vezérigazgatója közölte: nem jelenik meg a bizottság előtt meghallgatás céljából. A vezérigazgató szerint politikai botránykeltés zajlik, és a "politikai komédiában" nem kíván részt venni.

Szijjártó Péter az ülésen ismertette a Motim privatizációjának történetét. Elmondta: a Motim Kft. privatizációs pályázatát 1996-ban egy konzorcium nyerte meg, amelynek egyik tagja a Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó Altus Rt., a másik a GPS Kft. A GPS korábbi tulajdonosa Gyurcsány Ferenc és az Altus Rt. volt, azonban 1995 őszén a kft.-t az eladásra váró, állami tulajdonban lévő Motim Kft. akkori menedzsmentjének három tagja megvásárolta.

A privatizáció előtt álló Motim Kft. 1995 decemberében szintén beszállt a GPS Kft.-be úgy, hogy annak törzstőkéjét 340 millió forinttal megemelte.

A Motim a privatizáció után részvénytársasággá alakult. A Gyurcsány Ferenc által képviselt Motim Rt. 1996 végén kiszállt a GPS Kft.-ből és a 340 millió forintos névértékű üzletrészét "érdekes módon" egymillió forintért adta el a Motim Kft. egykori menedzsmentje három tagjának - mondta el Szijjártó Péter. A bizottsági elnök - azzal a sajtóértesüléssel kapcsolatban, hogy a hitelező bankot akkoriban Apró Piroska vezette - úgy vélekedett: a Motimmal kapcsolatos tranzakció azt a gyakorlatot látszik megerősíteni, hogy Gyurcsány Ferenc felhasználta politikai kapcsolatait meggazdagodása érdekében.

A bizottság végül huszonkét kérdést fogalmazott meg, amelyekre a választ Gerezdes János vezérigazgatótól várják. Az egyik közülük, hogy a hitelt nyújtó bank hitelezési konstrukciója megfelelt-e az akkori gyakorlatnak.

MTI nyomán
Címkék:
  • Gyermekeket rontanak meg agresszív propagandával
    „Milyen Európai érték az, amikor pénzért cserébe a gyermekeink lelkét akarja Brüsszel?” – tette fel a kérdést Varga Judit, majd kiemelte: "élő, megkötött szerződéseink vannak" azokra a forrásokra, amelyek járnak a magyar embereknek. Az EU most mégis át akarja nevelni kisgyermekeinket az óvodákban és az iskolákban - fűzte hozzá a miniszter.
  • Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
    Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
  • A Clintel leleplezi a klímahisztéria keltőit
    A Clintel üzenete a COP26-on részt vevő nemzeti politikusoknak és világvezetőknek. A felvilágosult, azaz a klímavészhelyzet rögeszméjét mellőző tudósokból álló nemzetközi szervezet leleplezi a hisztériakeltő propagandát.
MTI Hírfelhasználó