„Demszky amatőr és dilettáns”
Aki május közepén egy június végi tenderről azt állítja, hogy olcsóbb lesz, az ostobaságokat beszél. Demszky Gábor mégis megtette, ami a főpolgármester amatőrségét és dilettánságát egyértelműen mutatja – állította Deák András , a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakciójának képviselője, rámutatva: az ígéret szerint a fele annyiba kerülő útfelújítások akár 30 százalékkal többe is kerülhetnek.
2005. július 20. 13:57
„Május közepén Demszky Gábor és Vajda Pál egy sajtótájékoztatót tartottak, melyen bejelentették: fele annyi összegért történnek idén az útfelújítások, mint tavaly” – idézte fel a tavaszi eseményeket Deák András, a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakciójának képviselője, a Közbeszerzési Bizottság elnöke. Véleménye szerint két gond merül fel ezzel a hangzatos kijelentéssel kapcsolatban. Az egyik – mutatott rá -, hogy a nyilatkozat ideje alatt nemhogy az útfelújítások nem fejeződtek be, de még a tenderek elfogadása sem, így a városvezetők maximum az álmaikat és reményeiket tudták megosztani a sajtó képviselőivel, valódi adatok akkor még nem álltak a rendelkezéseikre. Deák hozzátette: a másik probléma az állítás igazságtartalmával van. Mint fogalmazott, nemhogy a felével, vagy a harmadával nem csökkentek az útfelújítások árai, hanem az előzetes kijelentésekkel szemben drágultak.

„Mindezt számokkal is alá tudjuk támasztani” – hangsúlyozta a fideszes politikus, kiemelve: még a holnapi nap folyamán is lesz hat útfelújítással kapcsolatos tender-elbírálás.

„Amit Demszkyék állítottak, azok nem valós adatok!”

A Deák András által a gondola birtokába került számítások alapján a kátyúzás ára a tavalyi 6330 forintról, 2005-re 7350 forintra növekedett (ez 16 százalékos emelkedést jelent), míg a részletes útfelújítások értéke 6114 forintról 6607-re (ez 8 százalékos emelkedést jelent). A dokumentum szerint a hídfelújítások esetében a legnagyobb a változás, ami 32 százalékos. Míg 2004-ben 458. 965 forintért újítottak fel átlagban egy négyzetmétert, addig ez az adat erre az esztendőre 609. 063 forintra ugrott. A felmérés ugyanakkor elismeri, hogy a teljes útfelújításnál valóban mérséklődött az ár, és 14.614 forint helyett, idén mindössze 11.847 forintba kerül a munka (ez 19 százalékos csökkenést jelent).

„Mindazok a számadatok, melyeket május közepén Demszkyék állítottak, nem igazak” – szögezte le Deák András, arra figyelmeztetve, hogy adatai a tavalyi és az idén megkötött szerződésekből lettek kiszámítva. Úgy vélte: amatőr és dilettáns volt a főpolgármester, mikor ezeket nyilatkozta. Mint rámutatott, nem lehet egy felelős politikusnak megszólalnia mindaddig, míg a szerződéseket meg nem kötötték. Kitért arra is, hogy miközben az országban mindennek nő az ára, irreális elképzelés volt azt gondolni, hogy pont az útfelújítási munkálatok kiadásai csökkenek. A fővárosi fideszes képviselő egy előző héten elhangzott Demszky-nyilatkozatra is reagált. Elmondta, a Napkeltében feltett azon kérdésre, mely szerint miért volt tavaly kevesebb útfelújítás Budapesten, a főpolgármester azt válaszolta: Atkári János akadályozta a munkákat. Deák szerint Demszky Gábornak inkább szégyenkeznie kellene - mert Atkári nyolc évig helyette vezette Budapestet -, nem pedig másra mutogatni, és a felelősséget áthárítani. Hozzátette: Demszky Gábor sokfelé utazik a világban, de Budapest dolgairól fogalma sincsen.

Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó