A fizika látóhatára
Az előző héten mutatta be a Kairosz Kiadó Jáki Szaniszló: A fizika látóhatára című könyvét. A kötetet Hetesi Zsolt csillagász, ELTE TTK Csillagászati Tanszékének tagja kötelező olvasmánnyá tenné.
2005. július 21. 12:53
„Amit Isten szétválasztott, azt ember szét ne boronálja” – kezdte Jáki Szaniszló a Fizika látóhatára című könyv bemutatóját. Mint fogalmazott, a fizika olyan kutatási területet jelent, melynek ismérvei mennyiségi propozíciókkal vezethetőek el. Hangsúlyozta azt is, hogy a nyugati országokban a tudomány csak az egzakt tudományokat jelenti, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a pszichológusok, politológusok saját területüket is azzá kívánják tenni. Csakhogy – fűzte hozzá – a felmérések és közvéleménykutatások legtöbb esetben nem a valóságot fedik. Elmondta, a fizika mindenhol illetéses, ahol anyag van, de kiemelte: néha a tudomány is megoldhatatlan feladatok elé kerül, pedig néha a józan paraszti ész is elég a feladat megoldásához. Példaként a pohár és a korsó közötti különbséget hozta. Rámutatott: a fizika meg tudja határozni, méretét, átmérőjét, mennyiségét, összetételét, de nem tudja elválasztani, mikortól számít valami pohárnak, és mikortól korsónak.

„Ha nem mennyiségről van szó, akkor a fizika azonnal illetéktelenné válik” – figyelmeztetett az író, aki szerint akkor jó egy fizikus, ha ismeri a matematikai formulákat és a mozgás törvényeit. Ez mindennek az alapja, mert gyors és személytelen megoldásokra vagyunk képesek vele – szögezte le.

Jáki szerint a kultúra nem élhet filozófia és vallásos alapok nélkül, ugyanakkor kijelentette: a modern filozófia Kant, Hegel és Decartes óta rossz úton jár. A legnagyobb problémát abban látta, hogy alaptézisük a gondolatból indul ki és nem a tárgyi valóságot veszik alapul. Az egyetemi oktató utalt a nemrég kiadott Szent István-tervre is. Hangsúlyozta, a kultúra és a vallás alig kap szerepet a könyvben, s az utóbbiról mindössze annyit írnak: „a keresztény vallás a zsidó tízparancsolatból ered”. Azt miért nem írják le, hogy a tízparancsolat Istentől lett kinyilatkoztatva? – vont kritikát Jáki Szaniszló, aki szerint nem is lehet vallásról beszélni Jézus személyének megemlítése nélkül.

A könyv eredeti címe a „Fizika irreleváns” lett volna, ám az író is érezte, hogy ez nem eladható, így először a „Fizika relevenciájára” később pedig a „Fizika látóhatárávára” változtatta. A könyvet több mint tíz éve már kiadták egyszer, igaz akkor alig kétszáz példányban, és abból is csak mindössze 30-40 példány jutott el a könyvesboltokig. Jáki Szaniszló egy kérdésre válaszolva kijelentette: örökéletűnek tartja a könyvben leírtakat.

Jáki Szaniszló

1942-ben lépett a pannonhalmi Szent Benedek-rendbe. Rómában szerzett teológiai doktorátust, fizikából New Yorkban doktorált. Jáki Immanuel Kant és Giordano Bruno műveinek angolra fordítója Rómában szerzett teológiai, New Yorkban pedig fizikai doktorátust. A hatvanas évek óta a Seton Hall egyetem (New Jersey) tanára. Az elmúlt harminc évben főleg tudományfilozófiával, tudománytörténettel és ezek teológiai kapcsolatával foglalkozott. A 30 könyv és több mint 80 cikk szerzője az edinburgh-i egyetemen Gifford-elõadássorozatot tartott. Számos amerikai, európai és ausztrál egyetemen adott elõ. Tiszteletbeli tagja a Pápai Tudományos Akadémiának, levelező tagja a bordeaux-i Académie Nationale des Siences, Belles-Lettres et Arts-nak. 1970-ben Lecomte du Nouy-díjat,1987-ben pedig Templeton-díjat kapott.

Mi is az a Templeton-díj?

Minden évben egy olyan élő személyiség kapja a díjat, aki különlegesen eredeti kutatások vagy felfedezések révén hozza közelebb Isten és a spirituális tartalmak megértését. Az elismerést II Erzsébet angol királynő férje, Fülöp herceg adja át a díjazottnak egy zártkörű ünnepségen, melyet május 4-én a Buckingham Palotában tartanak meg. Az elismerés teljes neve Templeton-díj „a Spirituális Valóságért Folytatott Kutatások és Felfedezések előmozdításáért”, annak ellenére, hogy a kitűntetés általánosan csak Templeton-díjként ismert.

A díjat a John Templeton Alapítvány adományozza. Az alapítók küldetése, hogy új szemszögből mutassák be a teológia és a tudomány összefüggéseit. A tudomány és a vallás a valóság eltérő dimenzióit tárják fel.

A tudomány a fizikai világot érinti, miközben a vallás az emberi spirituális értelmezésekre vonatkozik. Ezzel együtt, a valóságnak más szempontú kérdéseit is feszegetik: a tudomány arra kíváncsi, hogyan történnek a dolgok, míg a vallás arra keresi a választ, hogy miért történnek a dolgok és hogy vajon áll-e értelem és cél a történések mögött. A valóság megfelelő megértése megkívánja, hogy mindkét kérdést feltegyük, mivel az ezekre érkező válaszok között kapcsolat van. Ennek eredményeként gyümölcsöző dialógus alakulhat ki a tudomány és a vallás között, mert a kettő kiegészíti egymást. Az alapítvány ebben az évben Magyarországon is meghirdeti a díjat, így a jövőben azok számára is lehetőség nyílik az elismerés elnyerésére, akik ebben a régióban hasonló témájú tevékenységet végeznek. Az alapítvány szívesen fogadja olyan kelet-európai személyek jelölését is, akik hasonló teljesítményt nyújtottak a kutatásoknak ezen a széles területén.

A címzettek közvetlen elismerése mellett, az alapítvány másik célja a további közreműködések, támogatások és elismerések bátorítása és ösztönzése. A díj odaítéléséről annak átadása előtt egy kilenc bíróból álló nemzetközi tanács hoz döntést.

 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Irányváltásra van szükség az európai politikában
  Teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
 • Karácsonyék kirúgással fenyegetik a sztrájkolókat
  Amit kifogásolnak, hogy a cég felvett ellenőröket, jórészt nyugdíjas rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Az ellenőrök viszont 100-150 ezerrel többet keresnek, mint maguk a kukások.
 • A tudomány alapjait vizsgálták a díjazott kvantumfizikusok
  A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó