Állami forrásokhoz jutottak Gyurcsány cégei
Az Apró - Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló bizottság szerdai ülésén értékeli azokat a dokumentumokat, melyekből kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cégek üzleti kapcsolatban álltak az állammal. Szijjártó Péter és Balsai István hétfői sajtótájékoztatójukon mutatták be a minisztériumoktól kapott dokumentumokat, melyekből kiderül, hogyan jutottak állami forrásokhoz a miniszterelnök cégei.
2005. július 25. 12:32
Balsai István emlékeztetett Gyurcsány Ferenc szavaira, aki két évvel ezelőtt azt mondta, hogy üzleti vállalkozásaitól távol tartja magát és "vagyonkezelőre" bízza cégei ügyeinek intézését. A kijelentések közül egyik sem bizonyult igaznak, hiszen üzleti vállalkozásaitól nem vonult vissza és vagyonkezelőre sem bízta azokat - mondta a képviselő.

Balsai István kifejtette, hogy Gyurcsány senkivel nem kötött semmilyen vagyonkezelői szerződést, csupán egy rosszul sikerült meghatalmazást adott az Altus Rt. ügyeinek intézésére annak a személynek, aki az ő alkalmazottja volt. Az Altus Rt.-ben Gyurcsány Ferenc tulajdonosi jogait nem ruházta át, hiszen ezt csak akkor tehette volna, ha a tulajdonát eladja. Gyurcsány Ferenc tehát nem mondhatott le tulajdonosi jogairól, vagyis cégei úgy állhattak üzleti kapcsolatban az állammal, hogy közben tulajdonosuk miniszter majd miniszterelnök lett - mondta a képviselő.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az általa vezetett vizsgálóbizottság egyik feladata az volt, hogy tisztázza, mely cégek tartoznak Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe, mely cégekben rendelkezett vagy rendelkezik tulajdonosi jogokkal. Az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyonosodását vizsgáló bizottság elnöke kijelentette: Gyurcsány Ferenc közléséből kiderült, hogy érdekeltségi körébe 54 cég tartozik. Gyurcsány Ferenc azonban arról nem tudott információkat adni, hogy az említet cégek milyen állami támogatásokat kaptak, illetve milyen szerződéseket kötöttek az állammal. Szijjártó Péter ezért mind a tizenhét minisztériumhoz írásbeli kérdést intézett, hogy kiderüljön, milyen kapcsolatban álltak vagy állnak az állammal Gyurcsány Ferenc cégei. Eddig tizenhat minisztérium válaszolt a megkeresésre, melyből tizenkettő azt közölte, hogy a fent említett Gyurcsány-cégek között van olyan, amely kapott állami megrendelést, állami támogatást vagy szerződést kötött az állammal - jelentette be a képviselő. Mint mondta, a minisztériumok igen szűkszavúak voltak: azaz nem közölték a támogatások, megbízások, szerződések összegét, azok gyakoriságát illetve azok keletkezésének időpontját.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a mai napig nem tudjuk, a gyurcsányi céghálóba tartozó cégek milyen összegű állami pénzekhez jutottak, ezért ezt a kérdést Gyurcsány Ferencnek végre meg kellene válaszolnia.

A napvilágot látott információk alapján Szijjártó Péter a következő kérdésekre vár választ Gyurcsány Ferenctől:

- Vajon a miniszterelnök meghatározza-e azt a stratégiát, hogy cégei milyen állami forrásokat hogyan vegyenek igénybe?

- Milyen gyakran találkozik Gyurcsány Ferenc ezeknek a cégeknek a vezetőivel és milyen tanácsokat ad nekik?

- Etikusnak tartja-e a miniszterelnök azt, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek állami forrásokhoz juthatnak?

fideszfrakcio.hu nyomán
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó