Kudarcba fulladt a Gyurcsány-bizottság
Semmiben sincsen egyetértés
Már a napirendben sem tudott megegyezni a Szijjártó Péter vezette Gyurcsány-bizottság, amelynek mai ülésén nem született megállapodás arról sem, hogy mikortól kérjenek be adatokat a szocialista miniszterelnökről. Csampa Zsolt szerint a kormányoldal megpróbálja ellehetetleníteni a testület működését.
2005. július 27. 15:28
A szerda délelőtt ülésező Gyurcsány-bizottság nem tudott dűlőre jutni abban, hogy 2002-től, vagy, hogy az Altus Rt. 1992-es alapításától kérjék be a Gyurcsány-cégbirodalom minisztériumokkal kötött szerződéseit. Sőt, Tóth Károly szocialista képviselő ügyrendi módosító javaslatára nem értékelték a Szijjártó Péter fideszes elnök megkeresésére érkezett minisztériumi dokumentumokat sem, mivel érvelésük szerint az elnök nem rendelkezett bizottsági felhatalmazással az iratok bekérésére. Ismeretes: a fideszes képviselő mind a tizenhét minisztériumtól bekérte a Gyurcsány-cégbirodalommal kötött támogatási és egyéb szerződéseket. A megkérdezett tárcák közül a Gazdasági Minisztériumot leszámítva, mint a 16 válaszolt. A fideszes politikus a válaszokat szerette volna értékeltetni az úgynevezett Gyurcsány-bizottsággal.

Csampa Zsolt és a taktikai okok

Tóth azonban úgy értékelte, hogy Szijártó mindössze magánlevelezést folytatott, és Csampa Zsolt független képviselő támogatásával 6-4 arányban átvitték az MSZP-s képviselő akaratát. Csampa állítólag taktikai okokból szavazott a kormányoldallal. Szijjártó ezzel szemben hangsúlyozta: tucatnyi tárca közölt igen választ arra a kérdésre, hogy kaptak-e pénz megrendelést, megbízást, szerződést, vagy hitelt állami forrásból a Gyurcsány Ferenc közvetlen vagy közvetett tulajdonában lévő és volt cégei. A miniszterelnök korábban maga is elismerte, hogy összesen 49 cégben van vagy volt tulajdona, ötben felügyelő-bizottsági posztot töltött be, ugyanakkor az állammal kötött szerződéseiről nincs tudomása. A kormányfő azt is kérte, hogy az erre vonatkozó adatokról a tárcánál érdeklődjenek. A grénium szocialista tagjai azonban leszavazták, egyesek szereplési vággyal, mások hatásköri túllépéssel vádolták Szijjártót.

Az Apró-Gyurcsány érdekkör állami forrásokból történő gyarapodását vizsgáló országgyűlési bizottság bizottságban azonban nemcsak erről nem tudtak döntést hozni, hanem arról sem, hogy a minisztériumoknak feltett kérdések csak a 2002 utáni, vagy azazt megelőző időszakra is vonatkozzanak-e. A szocialista oldal hosszan érvelt amellett, hogy 2002-től vizsgálódjanak, ám meglepő módon egy ideig a kormánypárti oldalon sem volt teljes egyetértés: voltak, akik májustól vizsgálták volna az adatokat. Végül Csiha javaslata győzött, miszerint januártól kérjék a válaszokat. Szijjártó másképp látta. Így érvelt: 1995-ben 600 millió forintos állami hitelre nyert pályázatot a Gyurcsány Ferenc anyósa által vezetett bankban Gyurcsány Ferenc cége, hogy megvásárolhassa a Motim Kft.-t. Vita alakult ki arról is, hogy a 2002-es időszak előtt közszereplőnek kell-e tekinteni a jelenlegi kormányfőt. Kormánypárti képviselők szerint ilyen alapon mindenki esetében vissza lehetne menni úttörő, vagy óvodás koráig.

Döntetlen a szavazáson – életbe lép a kétötödös jog?

Az indítványok azonban nem vezettek sehova, ugyanis döntetlen állás alakult ki, azaz 5-5 volt a szavazati arány. Szijjártó Péter ennek hatására kijelentette: az ellenzéki képviselők az úgynevezett kétötödös jog igénybe vételével bekérik a 2002 előttre vonatkozó információkat is.

A parlamenti vizsgálóbizottság augusztusban szünetet tart.

gondola - aargh
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó