Mennyit kaszálnak a felső állami vezetők?
A miniszterek fizetése az elmúlt három évben duplájára emelkedett, míg az állami felső vezetők száma 50 százalékkal nőtt a kormányváltás óta. Jelenleg 17 miniszter, 42 államtitkár és 66 helyettes államtitkár dolgozik Magyarországon, annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc olcsó államot és leépített bürokráciát ígért.
2005. július 28. 16:07
„Lendületben az ország” állította Gyurcsány Ferenc nem is olyan régen, és nemrég elkészült kormányprogramja is ugyanezzel a címmel” – kezdte sajtótájékoztatóját Dobó László a Fidesz országgyűlési képviselője, aki szerint a tervezet nagy lózungokat tartalmaz arról, hogy a miniszterelnök és kormánya miképp is képzeli el a modern Magyarországot. Az ellenzéki honatya szerint ellentétben Gyurcsány idézeteivel, a mai magyar kormány urizál, és olyan költségeket vállal fel rendre, ami luxuskategóriába tartozik, mindamellett, hogy a magyar gazdaság bukópályán van, és az emberek egyre rosszabbul élnek.

Dupla miniszteri fizetés

„Szolgáltató állam címszó alatt a kormányfő azt írja – mutatott rá Dobó -, hogy a köztársaság állampolgárai adóforintjukért joggal várnak el kevesebb bürokráciát, és jobb szolgáltatásokat az államtól. A mai bürokráciát le kell építeni, az állami pazarlást pedig meg kell szüntetni.” Ehhez képest a tények teljesen más képet mutatnak vélekedett a politikus, kiemelve: a kormánytagok fizetése az elmúlt három évben a duplájára emelkedett, míg az állami felsővezetők száma 50 százalékkal gyarapodott. Elmondta azt is, hogy napjainkban egy 4-5 fős államtitkárság éves költsége 60 millió forint körül mozog, míg egy nagyobb, 11 fős titkárság kiadásai elérhetik a 160 millió forintot is.

Jelenleg 17 miniszter, 42 államtitkár és 66 helyettes államtitkár dolgozik Magyarországon, az ő fizetésük jelentősen emelkedett a 2002-es kormányváltás óta: a miniszterek fizetése elérheti akár az 1,117 millió forint körüli összeg, az államtitkárok 910 ezer forintot, míg a helyettes államtitkárok pedig 700 ezer forintot kereshetnek havonta. Dobó László rávilágított arra is, hogy a felső állami vezetők a fizetéseik mellett más juttatásokra is jogosultak. Elgondolkodtatónak nevezte azt is, hogy mindezek mellett egy kormányrendelet szerint az állami felső vezetőknek bebútorozott szolgálati lakás, korlátlan mobiltelefon- és gépkocsi-használat, valamint sofőr, üdülés és reprezentációs keret is jár. Ezek a költségek a fideszes képviselő szerint havonta elérhetik a 13-14 millió forintot, és ebben az esetben a titkárság semmi sem tett. Hozzáfűzte azt is, hogy számításaikban a gépkocsivezetők, titkárnők fizetésénél a járulékok befizetését nem is számították.

Dobó szerint nem véletlen az sem, hogy luxuskategóriájú gépjárműveket szerez be a kormánynak, melynek fenntartása éves szinten elérheti a 3-4 millió forintot, ahogy az sem, hogy számtalan kreált pozíció is található a felső vezetés köreiben, melyeket tartalommal a mai napig nem bírtak betöltetni. Ezt támasztja alá Dobó szerint az az adat is, mely megmutatja, hogy az Orbán-kormány időszakához képest több mint tízszeresére emelkedett a helyettes államtitkárok száma.

Duplázott kormányzati pozíciók

„Több olyan kérdés is felmerül ennek kapcsán – vélekedett a fideszes honatya, aki az után tudakolózott, hogy mégis, mit csinálnak havi 700 ezer forintért egyes politikai államtitkárok, kormányzati megbízottak, vagy különböző tanácsadók. Aláhúzta: a Keller-féle hivatal két esztendőn keresztül tetemes összeget emésztett fel, míg Avarkeszi Dezső a Szülő Föld Alap Programjáért felelős kormánybiztos állítólagos titkos tanácsairól sem tudnak túlzottan sokat. Mint fogalmazott, Vadász Jenő és Balogh Gábor koalíciós együttműködésért felelős politikai államtitkár szerepe sem túl hatékony, hiszen koalíciós válságban nincs hiány: szinte minden nap különböző témák miatt esik egymásnak a két kormányzó párt. Dobó példaként említette Gál J. Zoltán és Schuchmann Tamás a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárai feladatkörüket tekintve mivel is foglalkoznak konkrétan.

„A hivatal honlapja szerint duplázódnak a pozíciók, ugyanazt a feladatkört két személyre bízzák rá” – hangsúlyozta Dobó László, rámutatva: a gazdasági minisztériumban két államtitkár van: Szanyi Tibor is Dióssy Gábor, akiknek feladatkörét tekintve, nem lehet tudni mi a különbség.

Dobó végül arra szólította fel a kormányt, hogy hagyja abba az "urizálást", ne vállaljon olyan költségeket, amelyek a luxuskategóriába tartoznak. A képviselő a gondola kérdésre reagálva kijelentette: az államtitkárok és helyettes államtitkárok számát tekintve az előző ciklusból ismert számokkal lennének kiegyezve. Hozzátette: 2006 után, Fidesz-győzelem esetén mindenképpen csökkentenék a felső állami vezetők számát.

Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó