Köszönet Kondor Katalinnak
Többszáz ember előtt köszönte meg Kondor Katalinnak, a Magyar Rádió leköszönő elnökének négy éves munkáját számos művész csütörtök este a TF Esték keretében. A neves előadók személyes hangú előadásokkal búcsúztatták az elnökasszonyt.
2005. július 29. 12:08
Megható köszöntőknek lehettek tanúi azok, akik a nagy meleg ellenére ellátogattak a TF esték csütörtök esti rendezvényére. A Testnevelési Egyetem zsúfolásig telt aulájában több százan voltak kíváncsiak arra, ahogyan énekesek, színészek és előadóművészek megköszönték Kondor Katalinnak az elmúlt négy éves munkáját.

A fellépők között volt Ferencz Éva, Császár Angéla, Éliás Tibor, Takács Bence, Vikidál Gyula, Budai Ilona, Géczy Erika és Bánffy György. Az előadók mindegyike egy-egy szál sárga rózsával is kifejezte nagyrabecsülését a Magyar Rádió elnökének. Minden művész a maga módján mondott köszönetet. A személyes hangú köszöntők mellett verssel, dallal és mesével fejezték ki szeretetüket és tiszteletüket.

Az estét Schulek Ágoston, a TF Esték szervezője nyitotta meg. Mint mondta, „Kondor Katalin elnöksége alatt megtörtént a rendszerváltozás a Magyar Rádióban, amely európai színvonalú, igazi közszolgálati rádióvá vált”. Hozzátette, ennek is köszönhető, hogy két évvel ezelőtt ugyanezen a helyen a Magyar Örökség-díjjal tüntették ki a Magyar Rádiót.

Bánffy György színművész, aki köszöntőjében eddigi munkájáért jelképesen a „hős egri várvédő asszonyok közé választotta” Kondor Katalint, felolvasta azt a levelet, amelyben értelmiségiek köszönik meg az elnökasszonynak az eddig végzett munkáját. „Köszönjük kedves Kondor Katalin, hogy elnöksége idején a Magyar Rádió jól és kiegyensúlyozottan teljesítette közszolgálati küldetését, határon innen és túl híven vigyázott nemzeti értékeinkre, ablakot nyitott a nagyvilág sokszínű kultúrájára.” – áll a Magyar Nemzetben szerdán közreadott levélben.

Az előadásokat követően Kondor Katalin meghatottan mondott köszönetet a művészeknek a köszöntésekért és a szeretetért. „Az ember élete során hatalmas mélységeket és magasságokat él meg” – mondta, hozzátéve, ez utóbbiak közé tartozik számára ez a mai este, csakúgy, mint az a két évvel ezelőtti, amikor a Magyar Örökség-díjat ugyanitt átvehette.

* * *

Kondor Katalin 2001. augusztus 4. óta a Magyar Rádió Rt. elnöke. Kétszer pályázott az elnöki posztra, először, 2000-ben sikertelenül, majd a negyedik kiírásra sikeresen. Ekkor 14 jelölt közül kétharmados többséggel őt választotta a Magyar Rádió Közalapítvány nagykuratóriuma az elkövetkező négy évre a Rádió élére.

Tavaly decemberben volt 30 éve, hogy a Magyar Rádió megszakítás nélkül a munkahelye. Ahogy mondani szokás: végigjárta a ranglétrát. Volt rovatvezető, főosztályvezető helyettes, adófőszerkesztő-helyettes, majd 1999-től a Kossuth rádió adófőszerkesztője. Időközben elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskoláját és az Esztétika Szakot.

A Magyar Rádióban számos szociográfiai ihletésű riportot készített, de gazdasági és kulturális műsorokban is szívesen látott riporter volt. Mindig is érdekelte az ezotéria; az úgynevezett paratudományok iránt hirtelen támadt igény szülte több évig futó műsorát, amely a Hatodik érzék címet viselte, miként az itt feldolgozott témákból született könyv is. Hosszú éveken keresztül ő volt a szombati Reggeli krónika szerkesztő-műsorvezetője, még adófőszerkesztőként is szívesen készítette a műsort, amelyről csak elnökké választásakor mondott le.

A Magyar Televízió évekig foglalkoztatta, többek között A hét című műsornak volt szerkesztő-műsorvezetője. A mára megszűnt Tömegkommunikációs Kutató Intézet igazgatójának tanácsadói körébe tartozott, s mint ilyen, több tanulmányt írt a rádió helyéről, szerepéről, a vele szemben megfogalmazott igényekről. Műsorkészítési, tömegkommunikációs viselkedés elméletet és gyakorlatot oktatott több rádiós tanfolyamon, vállalati felkérésre és egyetemeken is.

2005-ben a Magyarok Világszövetsége a legmagasabb kitüntetésével, A Magyar Nemzetért ezüstéremmel tüntette ki Kondor Katalint a Magyar Rádió élén végzett példaértékű közszolgálatáért.

Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó