Robika és a szocialista pártvezér - képes beszámoló
Harminc erdélyi árvízkárosult gyermekkel találkozott kedd délután Hiller István a Budai Várban. A Szilágy, Bákó és Temes megyéből érkezett diákoknak a szocialista pártvezér tartott rendkívüli történelemórát, csakhogy az extanár helyett egy kisfiú alkotott maradandót. A gondola a helyszínen kísérte figyelemmel Robika minden megnyilvánulását.
2005. augusztus 3. 10:31

Adatgyűjtés Hiller-módra

Szervusz! Hiller István vagyok! – nyújtott kezet a semmiből hírtelen előpattanó szocialista pártelnök a Dísz téren várakozó gyerekek egyikének. – "Csókolom" - jött a megszeppent válasz, annak ellenére, hogy a kék kompozícióba öltözött politikus kedvesen mosolyogva tovább kérdezett: - Mivel jöttetek Sopronból? Sokáig tartott az út? Jól érzitek magatokat?

- Busszal! Három óra alatt! Igen! – jött a tömör, gyermeki válasz.

Pár perc csevely után pedig egy másik csoportosulásnál mindez elölről. Majd harmadszor is. Aztán elindult a kicsiny erdélyi csoport, egyenesen a Széchenyi könyvtár felé. Hiller István az élre állva vezette a sort, majd elégedetten konstatálta, hogy ezeddig nem látott gyerekek ballagnak mellette. - Milyen volt az út? Három óra alatt értetek fel, nemde? – villantotta fel frissen szerzett tudását magabiztosan az egykori történelemtanár, mint aki heti háromszor teszi meg az utat, és fejből ismeri a járat megállóinak nevét oda-vissza, s vissza.

A gyerekek csak hümmögtek, mígnem elértek az Oroszlános-kapu bejáratához, ahol aztán elkezdődött a nyári rendhagyó történelemóra.

- Eredeti szakmámat tekintve történész vagyok, és éveken keresztül azt tanítottam, hogy évszázadokkal ezelőtt, hogyan éltek őseink. Aztán változások jöttek az életemben, most parlamenti képviselő vagyok, a szocialista párt elnöke. Most az oroszlános udvar előtt állunk. A tatárjárás után kezdték építeni az első épületeit a várnak…

Oroszlánmászó Róbert

A mondatot azonban már nem tudta befejezni, mert az eddig lankadatlan szempárok kissé rémülten egészen másfelé kezdtek figyelni. Kiderült, hogy a csoport egyik lelkes kis tagja az oroszlánok egyikére próbált felmászni több-kevesebb sikerrel. Miután Robika lekászálódott a Világ Örökséghez tartozó szoborról, ismét beindulhatott a történet.

- … szóval évszázadokon keresztül éltek itt királyaink, de voltak olyanok is, akik más városban is székeltek. Ilyen volt például Mátyás király is, akinek Visegrádon itt volt egy palotája. 1541-ben aztán a törökök elfoglalták Budát és 1686 a budai pasa irányította ezt a területet, mígnem a szövetségesek ki nem űzték őket a városból.

A szocialista képviselő mondatai után a Széchenyi könyvtár elé sétáltak, majd ezt követően egyszemélyes show-t követhettünk figyelemmel. A főszerepet természetesen az oroszlánmászó Robika vállalta magára, aki baseball sapkájával a fején Hiller István mellett parádézott. – Hányas voltál történelemből? – nyitott a pártvezér. – Ő, nem tudom – jött az őszinte válasz. De Hiller nem adta fel: – Na, és honvágyad azért csak van, ugye? – Igen, azért hiányzik a strand! – vágta ki nagy büszkén Robi, akinek eközben a WestEnd felett lebegő léggömbön akadt fenn a szeme. Néhány másodpernyi döbbenet után végül kiszakadt belőle a felismerés: Hö, nézd má’, lufi…!

Politikamentesen

A pártelnök végül az újságírókra is szentelt pár percet. Elmondta:

- Hagyó Miklós országgyűlési képviselő, a Magyar Szocialista Párt Karitatív Tagozatának ügyvezető elnöke és dr. Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke, a tagozat országos elnökségének tagja kezdeményezésére életre hívott Reménysugár Erdélyért Akció még az árvíz elején úgy döntött, hogy azokon a területeken, ahol az árvíz pusztított, segíteni próbál. A segítségnyújtásnak többféle formája van, most néhány tucat gyerek Magyarországon töltheti szünidejének egy részét ez nemcsak egyfajta segítség, hanem öröm és élmény is egyben. Nem akarok politikát belevinni, egyszerűen én is örülök, hogy néhány percig ezekkel a fiatalokkal történészi gondolatokat oszthatok meg, és sétálhatok velük a Várban. Nem fogok beszélni a magyar pártpolitkai viszonyokról, sőt a jövőre esedékes választásokról sem.

* * *

A gyerekek még délelőtt megnézték a Parlamentet, ahol Hagyó Miklós vezette őket körbe, majd ellátogattak a Fővárosi Állatkertbe is. A Budai Vár után pedig visszautaztak Sopronba, onnan pedig Romániába…

Címkék:
  • Orbán Viktor válasza Webernek
    Orbán Viktor miniszterelnök pénteken válaszolt Manfred Webernek, úgy fogalmazva az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez intézett reagálásában: "a helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok".
  • Így csalhatták el az amerikai elnökválasztást
    Szavazatokkal teli bőröndök kerültek elő, miután a választási megfigyelők elhagyták a szobát.
  • ENSZ: a Nyugat és a Kelet együttműködésének újjáépítése
    A Nyugat és a Kelet közötti együttműködést kell föleleveníteni, ennek alapja a kölcsönös tisztelet lehet - fogalmazta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a világszervezet közgyűlésének 31. különleges ülésszakának általános vitáján szólalt fel videoüzenet formájában.
MTI Hírfelhasználó