A botrányhős Marilyn Manson Budapestre jön - adatok, böjt és nyilatkozata
"Ha az Ószövetséghez vannak szokva, akkor csodálom, hogy az én dalszövegeimet nem találják messze túl szolidnak és unalmasnak!"
Bármerre jár, vihart kavar a rémisztő kinézetű Marilyn Manson, aki nyíltan sátánista nézeteket vall. „Minden isten ellen” fantázianevű koncertturnéja keretében augusztus 23-án Budapestre jön az az ember, aki miatt most sok keresztény böjtöl és imádkozik, hogy mégse valósulhasson meg eme veszélyes eszme hírnökének koncertje.
2005. augusztus 19. 11:22
Brian Warner (Marilyn Manson) 1969. május 5-én született Canton településen Ohio-ban.

Hányattatott gyerekkor

Brian Hugh Warner édesapja vietnami veterán volt, édesanyja ápolónő. A komor és hallgatag fiúnak nem sok babér termett az iskolában, osztálytársai utálták, nem beszélve a tanárokról. Gyerekkorában több trauma is érte, 10 éves korában állítólag szexuálisan zaklatta a szomszéd.

16 évesen otthagyta az iskolát, és alkalmi munkákat vállalt. Szabadidejében írogatott, dalokat, verseket, novellákat, és gitározott. "A zene jelentette az egyetlen menekvést" - mondta egy interjúban.

A cenzúra határán

Húszévesen, 1989-ben megalakította együttesét, a Marilyn Manson & The Spooky Kids névre keresztelt formációt. Művészneve első tagja egy szexbálvány keresztneve, másik pedig egy tömeggyilkos vezetékneve - csakúgy, mint az együttes többi tagjának. Ezzel utaltak mentalitásukra és egyedi stílusukra, és a névválasztás provokáció is volt egyben: ki akarták tapogatni, hogy a kultúrcenzúra meddig engedi elmenni őket.

Nos, nem kellett visszafogniuk magukat, sem megjelenésben, sem a szövegek és a zene tekintetében. Több alternatív rockegyüttessel - például a Suicidal Tendencies vagy a Meat Beat Manifesto - hosszú turnékba kezdtek, és ötévnyi "underground" élet után végre kiadták első lemezüket, a Portrait of an American Family-t, amin Trent Reznor, a Nine Inch Nails együttes énekese is közreműködik.

Az Antikrisztus

Ekkorra már stabil törzsközönséget szerzett magának az együttes, a gyakori tagcserék ellenére. Sőt, nemcsak a lázadozó tinik, hanem a konzervatív középosztály is felfigyelt Mansonékra - ki rajongással, ki undorral. Marylin Manson számainak állandó eleme a sátánizmus, az erőszak, a szex, a különböző perverziók megjelenítése, mind a szövegben, mind a klipekben és a koncerteken.

A kilencvenes évek második felében külföldön is ismert amerikai kultuszzenekarává válnak, nem utolsó sorban az ellenük folyó állandó tiltakozásoknak köszönhetően, melyek ingyenreklámot csináltak Mansonéknak. Szinte évente jött ki új albumuk, koncertjeik hihetetlenül népszerűek voltak az ifjúság körében.

Tömeggyilkosságot ihlettek?

1999-ben történt egy tragikus eset, mely még az ő ízlésüknek is sok volt. Két rajongójuk tömegvérengzést hajtott végre egy amerikai középiskolában, mely során 15 diák meghalt. Manson elhatárolta magát az esettől, és megszakította koncertkörútját a hír hallatán.

2000-res Holly Wood albumuk botrányosra sikeredett, rögtön a borítón Manson látható keresztre feszítve. Megintcsak hatalmas tiltakozókampány indult ellenük, és több lemezbolt visszautasította az album árusítását.

Fogyaszthatóbb zene

2002-ben kicsit elmozdultak a populárisabb irányba, a Tainted Love című hetvenes évekbeli szám feldolgozásával. A klip már abszolút fogyasztható volt a zenecsatornák számára is, és Mansonék egyből a toplista élére kerültek vele. Abban az évben megjelent The Golden Age of Grotesque albumuk több száma is azt tükrözi, mintha visszafogták volna némileg stílusukat. Persze ez nem jelenti azt, hogy elpártoltak volna régi rajongóiktól.

Első felesége: Rose McGowan.

Marilyn Manson (akinek neve saját gyártmány: választott "keresztnevében" ugyanis a szőke démon, Monroe, utónevében pedig a sorozatgyilkos Manson előtt "tiszteleg") utódja a nyolcvanas évekbeli metálhősöknek, de a koporsós hagyomány folytatásával csakugyan inkább a műfajjal szemben önironikus polgárpukkasztónak tűnik, mint a sátánista tanok veszélyével fenyegető alvilági figurának – állítják egyes elemzők.

Mindenestre saját szavaival így nyilatkozott önmagáról, erkölcseiről, a vallásos emberekről a nyrock.com-on:

„Mindig is egyik célomnak tekintettem, hogy provokatív legyek és gondolkodásra késztessem az embereket. Számomra pusztán a botránykeltés nem lenne valami nagy kihívás. A provokációnál tovább kell, hogy mutasson a dolog. Fontos, hogy legyen művészet abban, amit csinálok.
(…)
Elegem van már azokból az emberekből, akik meg vannak győződve róla, hogy a művészet csakis valami tetsző, vagy szemet gyönyörködtető dolog lehet. A művészet lehet gyönyörű, de ugyanakkor lehet ijesztő, groteszk és félelmetes is. Attól még nem lesz kevésbé értékes.
(…)
Azok, akik úgy gondolják, hogy veszélyt jelentek a gyerekeikre vagy a vallásukra, erkölcsükre - nos, nekik meg kellene vizsgálni közelebbről az erkölcseiket és a neveltetésüket. Ha ezek olyan ingatag talajon állnak, hogy egyetlen ember ekkora veszélyt jelenthet rájuk, akkor valóban ennyire meghatározóak lennének? Ha komolyan hinnének a tanaikban, akkor nem nagyon tudnám őket megingatni...

Meglep, hogy a legtöbb ember, aki félti tőlem az erkölcsi normákat, nem talál semmi kivetnivalót a profi birkózásban. Mert ugyan hol látni az erőszak ilyen mértékű felmagasztalását: idióta ruhákba öltözött hősök, férfiak testhez tapadó nadrágban akik a nyilvánosság előtt romlott és antiszociális tevékenységet végeznek?
(…)
Az embereknek akik legszívesebben keresztre feszítenének az erőszakos nézeteimért azt ajánlom, hogy üljenek le és olvassák el a bibliát. Vizsgálják csak meg a különböző csodálatos, betegségekről, gyilkosságokról, házasságtörésekről, öngyilkosságokról és gyermekáldozatokról szóló 'keresztény' történetek erényeit. Ha az Ószövetséghez vannak szokva, akkor csodálom, hogy az én dalszövegeimet nem találják messze túl szolidnak és unalmasnak!”

A következő kör e-mail terjed a neten, amelyet pl. a Metalindex gúnyosan idéz:

Bizonyára ti is tudjátok, hogy Marilyn Manson készül Magyarországra koncertezni. Nem tudom, ki mennyit tud róla, de el kell mondanom, hogy egy olyan sátánista emberről van szó, aki ezt maga is egyértelműen megvallja. A koncert témáját így jelölte meg: "Against all gods" (Minden isten ellen) Olvastam egy riportot vele még tavaly, ahol dühben égve mondta, hogy utálja a keresztényeket, férgeknek nevezte Jézus követőit. Mikor valaki megkérdezte, nem fél-e a Sátántól, azt mondta, hogy nem, mert szövetségben áll vele.

Azt hiszem, tovább nem is kell bizonygatnom, hogy NAGYON NINCS SZÜKSÉGÜNK RÁ, HOGY IDEJÖJJÖN!!!!! - hogy megpróbálja egy ütéssel lerombolni, amit Isten rajtunk keresztül felépített. Hiszem, hogy annak ellenére, hogy a koncert már be van tervezve, szervezés alatt áll, és már hirdetik mindenütt (augusztus 23-án, kedden este 8-kor készül koncertezni a Budapesti Sport Arénában), hiszem, hogy szellemi, harccal el tudjuk érni, hogy ez még se valósuljon meg!

Hallottam egy történetet, ami igaz, és nagyon bátorító: Az USA-ban az egyik városban, ahova szintén készült ez a sátánista énekes és együttes, olyan közbenjárásba kezdtek a keresztények, hogy valamilyen módon egyszerűen nem kapott helyet az együttes a koncertre a városban (emberileg tekintve a keresztényektől teljesen függetlenül), így a városon kívül egy szabadtéri színpadot állítottak fel. A keresztények azonban még mindig nem hagyták abba az imát és a böjtöt. A koncert napján csak azon a helyen, ahol a koncert lett volna, olyan eső kerekedett, és tartott egész nap, hogy "elmosta" a teljes technikát, és Marilyn mérgesen, dühösen távozott. "Soha nem jövök vissza ide" - mondta a sátánista, mire a keresztények: "Hallelúja, ezt akartuk!" Tűzzük ki célul ezt mi is!!!! Nem hagyhatjuk, hogy idejöjjön a világ leghírhedtebb sátánista énekese!!! Semmi helye Magyaroszágon, ahol Isten ébredést ígér!!!

Kérlek titeket "Isten szerelmére" - ahogy Pál mondja, hogy IMÁDKOZZATOK ÉS BÖJTÖLJETEK!!!

Kérlek küldd tovább ezt az e-mailt mindenkinek, aki keresztény, és bekapcsolódhat a szellemi harcba!!! Mert, azért azt tudnunk kell, hogy "Harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők, hatalmak és szellemi erősségek ellen" - ne Marilyn Manson ellen, hanem az általa képviselt szellemiség - démon(ok) - ellen harcoljunk!!! Harcoljunk!!!

Köszönöm!

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Áldjon meg az Úr Benneteket!"

gondola összeállítás - paulik, Új Ember, nyrock.com, Metalnews, arc.hu nyomán
Címkék:
megmondó
Ebben a kérdésben a jelen a fontos: most titkolják el a tényeket a társadalmak elől.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI