Törvénytelen pályázat a budai gyermekkórház magánosítására
Magánosítani kívánják a Budai Gyermekkórházat. A főváros szerint 100-150 millió forintos tőkeemelésre szorul az intézmény, csakhogy az erre kiírt pályázat a kórház Felügyelő Bizottságának elnöke szerint törvénysértő. A fővárosi Fidesz a budai önkormányzatok tulajdonába adná az intézményt.
2005. augusztus 22. 12:18
A budai gyermekkórház jövőjét nagyban befolyásoló pályázat törvénytelenségéről tartott sajtótájékoztatót Kupper András, a Fidesz-MKDSZ elnöke, és Latorcai Csaba, a Budai Gyermekkórház és Rendelőintézet Kht. Felügyelő Bizottsága elnöke. Ismeretes, 2005. április 1-jei hatállyal a Fővárosi Közgyűlés a Kht.-t egyszemélyes gazdasági társaságként hozta létre, azzal a céllal, hogy átvegye a gyermekkórház működtetését. Latorcai elmondta, az alapítói jogokat, beleértve a Gazdasági Társaságok taggyűléseinek hatásköreit is a Fővárosi Közgyűlés gyakorolja azzal a kikötéssel, hogy az alapítónak – a megválasztással illetve kinevezéssel kapcsolatos ügyek kivételével – a hatáskörébe tartozó döntés meghozatalát megelőzően köteles a vezető tisztségviselő, valamint a felügyelő bizottság véleményét megismerni.

„Az alapító 2005. június 30-án tőkeemelés útján történő befektető bevonására irányuló pályázatot írt ki, amely által 48,5 százalékos tulajdoni részesedés – tehát jelentős befolyás – szerezhető” – figyelmeztetett Latorcai Csaba, kiemelve: információi szerint a mai nap jár le a pályázat beadási határideje. A Budai Gyermekkórház és Rendelőintézet Kht. Felügyelő Bizottsága elnöke szerint ez olyan törvénysértő lépés volt, amelyre érdemes felhívni a figyelmet. Emlékeztetett arra is, hogy a Felügyelő Bizottság 2005. július 8-án tartott ülésén hozott határozataiban felhívta az alapítót a döntések Felügyelő Bizottság számára történő publikálására, amelyet az Alapító azóta sem tett meg.

A budai önkormányzatok lehetnek az új tulajdonosok

Kupper András, mint az Egészségügyi Bizottság alelnöke a Közigazgatási Hivatalhoz fordul az ügyben. Véleménye szerint ugyanis a pályázat kiírása jogszerűtlen volt. Leszögezte: a fővárost arra fogják kérni, hogy vonja vissza a magánosítás terveit. Ha ezt mégsem tenné meg, abban az esetben a budai önkormányzatokat fogják rávenni arra, hogy fogjanak össze, és ők végezzék el a tőkeemelést a gyermekkórház esetében – hangoztatta Kupper András, kiemelve: így nem egy külső tulajdonos érkezhet az intézményhez, hanem az eddig kizárólag fővárosi tulajdonban lévő kórház önkormányzati résztulajdonba is kerülhet.

Latorcai a gondola kérdésére elmondta, hogy 100-150 millió forintos tőkeemelésre lenne szükség, és egy kötelezettségvállalásra, amely 500-800 millió forintos hitel biztosításáról szólna. Ezeket a feltételeket a hat budai kerület feltehetőleg fel tudná vállalni – vélekedett. Kupper András hozzátette: az említett kerületek eddig is rendszeresen 10 milliós összegekkel támogatták a gyermekkórházat. Mint fogalmazott, most nagyobb összeget fektetnének az intézménybe, de így legalább résztulajdont is tudnának szerezni.

  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó