Wass Albert-szobrot avattak Harkányban
”Vegyünk példát Wass Albertről, aki a nemzete iránti hűségét Zrínyi és Petőfi szellemében gyakorolta, és aki Tolsztoj és Maupassant írói igényességével énekelte meg a magyarság kálváriajárását." – mondta Turcsány Péter , a Kráter Műhely Egyesület elnöke Wass Albert 240 cm magas tölgyfaszobrának augusztus 20-i avatásán Harkányban.
2005. augusztus 23. 13:04
A szobor Baróthi Ádám szászrégeni szobrászművész alkotása. Az erdélyi író első egészalakos magyarországi szobrát nagy médianyilvánosság előtt leplezték le. A Hír Tv, a Duna Tv híradója, a Magyar Televízió Kárpáti Krónika című műsora, a Pátria TV, a Magyar Nemzet és a Dunántúli Napló helyszíni tudósításban számolt be az eseményről.

Turcsány Péter Kölcsey-díjas költő beszédében többek között így fogalmazott: "Miközben nő nemzeti létünk bizonytalansága, mégis gyarapodnak szent helyeink! Köszönet érte Istennek és a gyarapítóknak. Köszönet Harkány Város Önkormányzatának, és a Wass Albert egészalakos szobrát elsőként megalkotó szobrászművésznek, a havasok aljáról hozzánk érkező Baróthi Ádámnak. Szent ligeteink a lélek és szellem hiteleshelyei, de most nem a királyok, hanem művészeink pecsételik meg tájainkat, otthonainkat. Szerte a Kárpát-medencében egy nemzetegyesítő akarat nyilvánul meg. Wass Albertre emlékezve Debrecen-Pallagon emlékplakettet adtak ki, az erdélyi Vicén, Holt-Maroson és Szászrégen közterein mellszobrot emeltek, Magyarországon Bonyhádon és Solymáron állítottak eddig szobrot.

Ez a mai, gyönyörű harkányi rendezvény folytatja a szoborállító elődök megkezdett útját, hiszen hiteleshelyen állunk e szobor dombjánál. Egy hely, egy esemény tisztává és szentté teheti nemcsak a földet, ami vágyaink és reményeink helyszíne, de minket magunkat is, így biztosítva maradandóságunk és fennmaradásunk megformált vágyát és zálogát.

Nem az örökkévalóságba felvétetett Wass Albertnek van szüksége ránk, az utókorra, hanem nekünk, a teljes magyar nemzetnek van szükségünk emlékének, írásainak, szellemi örökségének, emlékhelyeinek ápolására, hovatovább őrizetére, őriztetésére is!

Innen üzenjük a határon túli szoborállító társainknak: nem válhat ketté, nem szakadhat száz elé, amit Isten eggyé teremtett. És hogy eggyé teremtette a magyar népet és nemzetet, azt éppen az ezen a napon ünnepelt Szent István király és a Szent Korona-tan hirdeti a legékesebben. A magyarság nemzetegyesítő akaratát jelenti a kibomló időben minden hely, ahol többek között Jókaira, Mikszáthra vagy Wass Albertre emlékezünk. Akik ezt meggátolják, vagy megakadályozzák, a magyar nemzet kultúrájából vetik ki önmagukat. Boldogok lehetünk mindnyájan, akik a Wass Albert szobor lábainál mint rendíthetetlen phalanx védjük az ő emlékét, kezünkbe tartva könyveit és erőt merítve a szobor ránk sugárzó derűjéből.

Vegyünk példát Wass Albertről, aki a nemzete iránti hűségét Zrínyi és Petőfi szellemében gyakorolta, és aki Tolsztoj és Maupassant írói igényességével énekelte meg a magyarság kálváriajárását."

gondola
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Európa nincs jó állapotban
  A jobboldaliak többsége megszavazta Ursula von der Leyent, a baloldaliak többsége elutasította, így a jobbközép és a jobboldal támogatásával lett az Európai Bizottság elnöke - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
 • Magyarország abban érdekelt, hogy a világgazdaság minél szabadabb legyen
  Magyarország abban érdekelt, hogy a világgazdaság minél szabadabb és minél akadálymentesebb legyen, ugyanis a magyar gazdaság teljesítményét nagy mértékben meghatározza az exportteljesítmény – jelentette ki Szijjártó Péter az MTI-nek csütörtökön telefonon Washingtonból nyilatkozva.
 • A Momentum és a DK verheti szét az ellenzéki összefogást
  Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely már kétszer bejelentette a fővárosi teljes ellenzéki összefogást az őszi önkormányzati választásokra, egyre több kerületben mennek egymásnak a régi és az új baloldal pártjai.
MTI Hírfelhasználó