Wass Albert-szobrot avattak Harkányban
”Vegyünk példát Wass Albertről, aki a nemzete iránti hűségét Zrínyi és Petőfi szellemében gyakorolta, és aki Tolsztoj és Maupassant írói igényességével énekelte meg a magyarság kálváriajárását." – mondta Turcsány Péter , a Kráter Műhely Egyesület elnöke Wass Albert 240 cm magas tölgyfaszobrának augusztus 20-i avatásán Harkányban.
2005. augusztus 23. 13:04
A szobor Baróthi Ádám szászrégeni szobrászművész alkotása. Az erdélyi író első egészalakos magyarországi szobrát nagy médianyilvánosság előtt leplezték le. A Hír Tv, a Duna Tv híradója, a Magyar Televízió Kárpáti Krónika című műsora, a Pátria TV, a Magyar Nemzet és a Dunántúli Napló helyszíni tudósításban számolt be az eseményről.

Turcsány Péter Kölcsey-díjas költő beszédében többek között így fogalmazott: "Miközben nő nemzeti létünk bizonytalansága, mégis gyarapodnak szent helyeink! Köszönet érte Istennek és a gyarapítóknak. Köszönet Harkány Város Önkormányzatának, és a Wass Albert egészalakos szobrát elsőként megalkotó szobrászművésznek, a havasok aljáról hozzánk érkező Baróthi Ádámnak. Szent ligeteink a lélek és szellem hiteleshelyei, de most nem a királyok, hanem művészeink pecsételik meg tájainkat, otthonainkat. Szerte a Kárpát-medencében egy nemzetegyesítő akarat nyilvánul meg. Wass Albertre emlékezve Debrecen-Pallagon emlékplakettet adtak ki, az erdélyi Vicén, Holt-Maroson és Szászrégen közterein mellszobrot emeltek, Magyarországon Bonyhádon és Solymáron állítottak eddig szobrot.

Ez a mai, gyönyörű harkányi rendezvény folytatja a szoborállító elődök megkezdett útját, hiszen hiteleshelyen állunk e szobor dombjánál. Egy hely, egy esemény tisztává és szentté teheti nemcsak a földet, ami vágyaink és reményeink helyszíne, de minket magunkat is, így biztosítva maradandóságunk és fennmaradásunk megformált vágyát és zálogát.

Nem az örökkévalóságba felvétetett Wass Albertnek van szüksége ránk, az utókorra, hanem nekünk, a teljes magyar nemzetnek van szükségünk emlékének, írásainak, szellemi örökségének, emlékhelyeinek ápolására, hovatovább őrizetére, őriztetésére is!

Innen üzenjük a határon túli szoborállító társainknak: nem válhat ketté, nem szakadhat száz elé, amit Isten eggyé teremtett. És hogy eggyé teremtette a magyar népet és nemzetet, azt éppen az ezen a napon ünnepelt Szent István király és a Szent Korona-tan hirdeti a legékesebben. A magyarság nemzetegyesítő akaratát jelenti a kibomló időben minden hely, ahol többek között Jókaira, Mikszáthra vagy Wass Albertre emlékezünk. Akik ezt meggátolják, vagy megakadályozzák, a magyar nemzet kultúrájából vetik ki önmagukat. Boldogok lehetünk mindnyájan, akik a Wass Albert szobor lábainál mint rendíthetetlen phalanx védjük az ő emlékét, kezünkbe tartva könyveit és erőt merítve a szobor ránk sugárzó derűjéből.

Vegyünk példát Wass Albertről, aki a nemzete iránti hűségét Zrínyi és Petőfi szellemében gyakorolta, és aki Tolsztoj és Maupassant írói igényességével énekelte meg a magyarság kálváriajárását."

gondola
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Bogár László: Majdan = Hongkong?
  A tüntetők amerikai zászlókkal vonulnak fel, és a pekingi amerikai követség munkatársa, aki mellesleg a CIA fedett tisztje egy hongkongi hotel különtermében tart eligazítást.
 • Szarka László Csaba: Klíma-inkvizíció
  Kezdtem megbizonyosodni a felől, hogy sok minden nem stimmel a globális felmelegedés körül. Ma már egyértelműen látható, hogy a modell eltér a valóságtól. Úgy vélem, hogy e tényt – immár több évtizedes adatsor birtokában – minden kutatónak kötelessége lenne észrevennie, világnézettől függetlenül.
 • A magyar állam az evangéliumi értékekre kezdett épülni
  Ezek az uralkodók meglátták a kereszténységben a "társadalom egyesítő erejét" - jelentette ki. Stanislaw Gadecki kitért arra, hogy nehéz felbecsülni, mit adott Magyarországnak a kereszténység felvétele.
MTI Hírfelhasználó