Malév privatizációja - szocialista érdekcsoportok
Gazdaságpolitikai kérdésekről tárgyalt a miniszterelnök és az államfő. Nincs alkalmas vevő a légitársaság eladására kiírt pályázatra jelentkezők között. Százezer evás vállalkozás, 66,2 milliárd bevétel.
2005. augusztus 23. 16:34
A gazdaság helyzetéről és a gazdaságpolitikai célkitűzésekről esett szó Gyurcsány Ferenc és Sólyom László legutóbbi találkozóján. A két közjogi méltóság júliusban egyezett meg arról, hogy a köztársasági elnök hivatalba lépése után rendszeresen találkoznak.

Gyurcsány Ferenc és Sólyom László egyetértett abban, hogy a gazdaságpolitika két legfontosabb feladata jelenleg az államháztartás egyensúlyának megtartása és a foglalkoztatás bővítése - közölte László Boglár kormányszóvivő. A mintegy másfél órás munkamegbeszélésre azt követően került sor, hogy a miniszterelnök és a köztársasági elnök júliusban megegyezett arról, havi rendszerességgel találkoznak.

A kormányfő egy 36 oldalas összeállítást vitt magával az államfőhöz, amely ágazati bontásban mutatja be, hogyan látja a kormány a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét, és generális megállapításokat is tartalmaz - tette hozzá a szóvivő.

***

Egyedül maradt a Malév privatizációjának erőltetésével az MSZP, ugyanis a Fidesz és az SZDSZ után az eddig hallgató MDF is úgy látja: nincs alkalmas vevő a légitársaság eladására kiírt pályázatra jelentkezők között.

Katona Kálmán, a fórum választmányi elnöke kifejtette: csak olyan megbízható társaságnak lehet eladni a Malév Rt.-t, amelyik garantálja a cég további kiszámítható működését, a hiteleket, és fedezi a veszteséget. A jelenlegi információk szerint azonban nincs ilyen pályázó – tette hozzá.

Sajtóértesülések szerint a két pályázó hátterében komoly szocialista érdekcsoportok lelhetők fel, amelyek Puch László pártpénztárnokhoz és Gyurcsány Ferenc korábbi üzleti partnereihez köthetők.

***

Az év első hét hónapjában az egyszerűsített vállalkozói adóból 66,2 milliárd forint folyt be az APEH kasszájába, ez az éves előirányzat 88 százaléka. A PM júliusi prognózisában 25,2 milliárd forintos eva bevétellel számolt, a végleges adatok szerint azonban a befizetések összege ennél kisebb, 21,6 milliárd volt.

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe tartozók júliusban 21,6 milliárd forint adóelőleget utaltak át az APEH-nak, így az első hét hónapban teljesített befizetések összege 66,2 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 88 százaléka - áll a Pénzügyminisztérium összefoglalójában. A PM júliusi prognózisában 25,2 milliárd forintos eva bevétellel számolt, a végleges adatok szerint azonban a befizetések összege ennél kisebb, 21,6 milliárd volt. Ennek ellenére az első hét hónapban befolyt az idei évre előirányzott 75,3 milliárd forintos eva előirányzat 88 százaléka, 66,2 milliárd forint.

Ebben az évben még egyszer, októberben kell adóelőleget fizetniük az evásoknak, amelynek összege várhatóan a júliusihoz hasonló, 21-22 milliárd forint közé eshet. Emellett augusztusban, szeptemberben, novemberben és decemberben is összesen mintegy 6-10 milliárd eva adóelőleg "csoroghat be".

Az előbbi számítások azt jelzik, hogy a PM 2005. évi, korábban publikált prognózisában - ami nem azonos a 75,3 milliárdos költségvetési előirányzattal - rögzített 92,8 milliárd forintos eva befizetés teljesülhet, hiszen a kalkuláció alsó határa 93,2 milliárd, míg a felső határa 98,2 milliárd forint.

Tavaly 67 milliárd forint adót fizettek az evás vállalkozások, míg 2003-ban, az indulás évében 31 milliárd forint eva adóbevételhez jutott a költségvetés. Ebben az évben már mintegy 100 ezer egyéni és társas vállalkozó működik az eva szabályai szerint, s a bruttó árbevétel 15 százalékát fizeti be az adóhivatalnak. A cégek és vállalkozók száma tavaly 82.000, 2003-ban pedig 59.000 volt. A szabályok szerint azok az egyéni és társas vállalkozók léphetnek be az eva körbe akik, illetve amelyek éves bruttó árbevétele nem éri el a 25 millió forintot.

- sz -
Címkék:
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó