Korrupciógyanú a Malév eladása körül - Állítsák le a privatizációt!
”A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy nyilvánítsa érvénytelennek a Malév privatizációját, ne fogadja el az AirBridge ajánlatát” – mondta Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a párt információi szerint Veres János pénzügyminiszternek igenis volt kapcsolata az orosz hátterű cég képviselőivel.
2005. augusztus 24. 12:25
A politikus közölte: az ÁPV Rt. pénteken dönt a Malév privatizációjáról. Ha az eddigi álláspontjuknak megfelelően a jelenlegi formában elfogadják az AirBridge cég ajánlatát, akkor a Fidesz korrupció gyanúja miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását fogja kezdeményezni.

Nem megfelelő az ajánlat

Rogán Antal ismertetése szerint az AirBridge egy húszmilliós alaptőkével rendelkező, frissen alapított, orosz hátterű cég. Egyik tulajdonosa egy jogerősen elítélt, tisztségével való visszaélés miatt állásából felfüggesztett, korábbi határőr tábornok, akinek közismertek orosz és ukrán kapcsolatai – tette hozzá.

A cég ajánlatát ismertetve hangsúlyozta, hogy csupán két budai lakás ára, azaz 160 millió forint a vételár. Elmondta továbbá, hogy az ajánlatban nincs garancia arra, hogy az eladást követően az ajánlattevő nem szállítja le a Malév tőkéjét. Az adósságok visszafizetésére sincs garancia, ami azt jelenti, hogy ha a Malév csődbe menne, akkor az ezzel kapcsolatos anyagi felelősséget továbbra is az államnak kellene viselnie – mondta el a képviselő.
Hozzátette, mindezek mellett az ajánlat szerint csak öt évig tartanák meg a nemzeti légitársaság státuszt, azaz öt év után a Malév akár meg is szüntethető, illetve beolvasztható egy orosz légitársaságba.
Végezetül az ajánlat szerint 2006. december 1-ig a Malév 700 dolgozójától válnának meg – ismertette Rogán Antal.

A politikus hangsúlyozta, hogy mindezek fényében a Fidesz teljes mértékben támogatja a szakszervezeteket, amelynek képviselői, mint arról már korábban beszámoltunk, tegnapi sajtótájékoztatójukon bejelentették, sztrájkolni fognak a Malév dolgozóit tömörítő szakszervezetek tagjai, ha az ÁPV Rt. a jelen formában privatizálja a nemzeti légitársaságot.

A Malév valós értéke

A Malév valós értékéről szólva elmondta, hogy pillanatnyilag a világ legfiatalabb légiflottájával rendelkezik, számláján jelenleg is 5-6 milliárd forint közötti pénzösszeg szerepel, továbbá a tulajdonában lévő üzemanyag-ellátó ágazat bármikor privatizálható, értékét 7 milliárd forintra becsülik. Hozzátette, hogy a Malév erre az évre nyereséget tervez, a légitársaság vezetői szerint képes törleszteni hiteleit a saját árbevételéből.

Mindezekből az következik – mondta Rogán Antal – hogy, ha „a kormány a jelenlegi feltételekkel privatizálja a Malévet, akkor 160 millió forintért cserébe az új tulajdonos egy év alatt akár 10 milliárd forintot is kivehet a cégből. Egy éven belül 700 dolgozó veszíti el az állását, és a nemzeti légitársaság öt éven belül egy orosz légitársaságba olvad és megszűnik” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Baráti szálak a pénzügyminiszterrel

Mint felhívta rá a figyelmet, a jelenlegi pénzügyminiszter és Leonov Péter, a Malévre ajánlatot tevő AirBridge igazgatósági tagja évfolyamtársak és jó barátok voltak a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, de egy levél azt is bizonyítja, hogy 2004 végén, más ügyben - a magyar földgázpiacról - tárgyaltak.

Ezek után felmerül a kérdés, - mondta Rogán Antal - hogy "Veres János pénzügyminiszter továbbra is tagadja-e, hogy ismeri az AirBridge ajánlattevő képviselőit, és ezután is fenntartja-e azt az állítását, hogy egyetlenegy alkalommal, egyetlenegy jó szót sem szólt az érdekükben, semmilyen fórumon, amikor a Malév Rt. privatizációjáról volt szó?"

Címkék: