Állattetemek, elsodort kamionok – székelyudvarhelyi árvíz képekben
A gát bírta ugyan a nyomást, ám a fölötte átzúduló patakok vize megrongált közel ezer házat Székelyudvarhelyen. Állattetemek és elsodort autók, kamionok mindenfelé. A kár becsült értéke legalább másfélmillió dollár. A legfrissebb adatok szerint 14 ember eltűnt és tízen meghaltak. A Fidesz a magyar kormány hatékony segítségét kérte.
2005. augusztus 24. 17:33
"Most, hogy ilyen nagyarányú a Székelyföld érintettsége, elvárható, hogy a magyar kormány maximális odafigyelést tanusítson, és támogatást nyújtson" – hangoztatta szerdai sajtótájékoztatóján Németh Zsolt. A képviselő szerint erre annál is inkább szükség van, mert a magyar kormány a korábbi alkalmakkor a katasztrófákhoz képest méltatlanul járt el. Ezzel kapcsolatban utalt rá, hogy a magyar külügyminisztérium az előző árvíz idején mindössze hárommillió forint támogatást bírt nyújtani, akkor, amikor Vietnámnak hatszázezer dollár vissza nem térítendő támogatást folyósított. Elmondása szerint a Fidesz felkérte önkormányzati tagozatának a tagjait, hogy a saját önkormányzataiknál kezdeményezzenek a segítségnyújtásra vonatkozó intézkedéseket. Németh Zsolt örömét fejezte ki, amiért Debrecen, Szolnok, Tatabánya és Budapest 12. kerületének önkormányzata már elindította segítségét a Székelyföld felé.

Ezúttal sem a Nagy-Küküllő áradt

Szerdán már sütött a nap a Székelyudvarhelyen, ahol a keddi heves esőzések miatt megáradtak a környező patakok, és tegnap óriási, másfél méteres árhullám érte el a város Marosvásárhely felőli részét. Bár a Küküllő vízhozama is jelentősen megnövekedett, az árvizeket a kiáradt patakok okozták. A Küküllő felső szakaszán lévő zetelaki gát továbbra sincs veszélyben, jelenleg nem is engednek ki több vizet a víztározóból.

Komoróczy Zsolttól, a város polgármesteri hivatalának szóvivőjének közlése szerint, a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy Udvarhelyen közel 1000 házat rongált meg a lezúduló ár, több helyen a pincékben még most is áll a víz. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 14 eltűntnek nyilvánított személyről, illetve 10 halottról tudnak Udvarhelyen és környékén. A városban a közintézmények közül két napközibe és két iskolába, illetve a művelődési ház alagsorába hatolt be a víz, de ott komolyabb kár nem keletkezett. Éjjel 3 órakor a szombatfalvi városrészből néhány száz lakost telepítettek ki pár órára, mert a hatóságok attól tartottak, átszakad a szejkefürdői gát. A korábbi, augusztus 18-i áradással ellentétben, amikor a medréből kilépett Varga-patak okozott károkat, most a víz Szejkefürdő irányából zúdult a városba.

A gát kibírta, csak nem volt elég magas

A Szejke és a környező dombokból érkező többi kisebb patak az esőzések miatt bőséges vízhozama miatt feltelt a gát, és a víz átfolyt rajta: 1,5 méter magasságban zúdult be a városba, autókat és házakat sodorva el. Egyes negyedekben megszűnt az áramellátás. Komoróczy elmondása szerint szerencsére a töltés felfogta az árt, ha átszakadt volna, sokkal súlyosabb károkat okozva az egész várost elönthette volna a víz. Közlése szerint ma már nincs árvízveszély. – Igaz, megközelítőleg négyméteres szakaszon az áradás elmosta a gátat, és ennek következtében lefolyhatott a víz. Ha nem jönnek újabb erős esőzések, a gátnál nem lesz gond – magyarázta a szóvivő.

Nem bírja a költségvetés

Udvarhelyen egyébként egész éjszaka folyt a mentés, a városvezetés ma kérte a román és a magyar kormány, valamint a testvérvárosok segítségét is, mert a város önerőből nem képes helyreállítani a károkat. A tegnap keletkezett kár becsült értéke összesen 44 milliárd régi lej (mintegy 1,53 millió dollár). A városban nincs pánikhangulat, aki tehet, segít a helyreállításban. Rendkívül súlyos azonban a helyzet a Nyikó-menti falvakban, ahol több mint hétszáz házat öntött el a víz, amely alámosta a Segesvár és Székelyudvarhely közötti vasútvonalat, egyes szakaszokon az autóutat is elöntötte. Farkaslakán a helyzet súlyos, sürgősségi állapot van, máshol azonban már nincs pánikhelyzet. Az áradás legnagyobb mértékben Székelydobót, Vágást, Siménfalvát, Felsőboldogfalvát és Bétét érintette. Bögözben az ár szétszakította a gázvezetéket.

Állattetemek és elsodort kamionok

Hargita megye nyugati részén több száz ház vált lakhatatlanná és több hidat is elsodort a víz. Farkaslakán, Szentléleken, Malomfalván, Korondon, Décsfalván is komoly károk keletkeztek. Bikafalván minden házba befolyt a víz, Hodgyán az ár elől a háztetőkre menekültek a lakók. Olvasóinktól tudjuk, hogy Hodgyán két idősebb ember fulladt a vízbe tegnap éjjel, a házakat jelenleg iszap borítja, a faluban nincs sem víz, sem áram, sem gáz. A visszahúzódó ár állattetemeket hagyott az utakon, az áradás kamionokat fordított keresztbe, a hatalmas víztömeg egy helyen a háztetőre emelt egy gépkocsit.

Az éjszaka folyamán sikerült járható állapotba hozni a Székelyudvarhely-Korond útszakaszt. Székelykeresztúr (illetve Segesvár) felé azonban országút jelenleg is járhatatlan, máshol azonban már helyreállt a közlekedés. A hodgyai templomban a szószékig ért a víz, ellenben az énekeskönyvek szárazak maradtak. Galambfalván is beszakadt a híd, Oroszhegy községben a falvakat csak Szejkefürdő felől lehet megközelíteni. Az ár azonban már mindenhol levonult, ahol megmaradt a víz, szivattyúkkal távolítják el.

Ötmillió forintos gyorssegélyben részesíti a székelyudvarhelyi és környékbeli árvízkárosultakat a Katolikus Karitász - közölte a szervezet. A heves esőzések miatt számos patak kilépett a medréből Székelyudvarhelyen és környékén; A Katolikus Karitász főtitkára, Adányi László csütörtökön Székelyudvarhelyen találkozik a helyi karitász szervezet munkatársával, hogy a közös segélyprogramot kidolgozzák - áll közleményükben.

Forrás: MTI, transindex.ro, gondola; fotó: transindex.ro
Az árvízről készült fotók: transindex.ro

gondola
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó