Veres azzal tárgyalt, akit sosem ismert? - ki hazudik: a Fidesz vagy a pénzügyminiszter?
Bár Veres János állítása szerint sosem ismerte Leonov Pétert, aki jelenleg a Malév privatizációjára ajánlatott tett AirBridge igazgatósági tagja, a Fidesz információ szerint 2004 decemberében mégiscsak tárgyalt vele. Az ellenzéki párt arra szólította fel a kormányt, hogy még a mai nap hozza nyilvánosságra a tárgyaláson elhangzottakat.
2005. augusztus 25. 16:53
A Fidesz csütörtök délután tartott rendkívüli sajtótájékoztatója az Andrássy út 5. szám előtt zajlott. Dobó László, a párt országgyűlési képviselője nem véletlenül választotta ezt a helyszínt, ugyanis ezen a címen van bejegyezve a Malév privatizációjára ajánlatot tevő AirBridge Kft. is. Az ellenzéki honatya beszédében emlékeztetett arra, hogy Veres János és Leonov Péter – jelenleg az Airbridge igazgatósági tagja - a Power Systems nevű cég képviselőjeként 2004. december 8-án tárgyalt egymással.

Tárgyalt volna Veres Leonovval?

„Veres János, pénzügyminiszter, akkor még miniszterelnöki kabinetfőnökként ült asztalhoz a Mol gázüzletágának eladása érdekében az állítólag sosem ismert Leonov Péterrel” – hangoztatta Dobó László, aki érdekes egybeesésnek tartotta, hogy a Népszabadság Online még aznap megjelentette a hírt, mely szerint az ÁPV Rt. érvénytelenítette a Malév Rt. privatizációjára kiírt pályázatot, így újabb kiírás várható. Érdekesnek tűnhet az is, hogy a Power System és a Malév magánosítására most ajánlatot tevő AirBridge Kft. székhelye egyaránt az Andrássy út 5. alatt található. Dobó szerint nem lenne meglepő, ha az előző esztendő decemberében lezajlott tárgyaláson a Mol gázüzletágának eladása mellett a Malévről is tárgyaltak volna a felek. A Fidesz ezért felszólítja a kormányt, hogy még a mai napon hozza nyilvánosságra a tárgyalásról készült jegyzőkönyvet, emlékeztetőt vagy feljegyzést, amelyből egyértelműen kiderülhet, hogy Veres János jelenlegi pénzügyminiszter valóban tárgyalt-e a Malév eladásáról az ott jelenlévő üzletemberekkel.

Dobó László a tárgyalással kapcsolatosan megjegyezte: mégiscsak furcsa, hogy Veres János azt nyilatkozta, nem ismeri Leonov Pétert, miközben Rogán Antal által már bemutatott levélmásolatból kiderül, a pénzügyminiszter 2004. december 8-án nemcsak ismeretséget kötött Leonovval, hanem tárgyalásokat is folytatott vele. Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra is, hogy az AirBridge Kft. egy frissen bejegyzett, húszmillió forintos alaptőkéjű cég, amely ajánlata szerint – a Fidesz információi erre utalnak - 160 millió forintért szerezné meg a Malév Rt, miközben a cég nem kész vállalni garanciát a korábban felhalmozódott adósságokra, így ha a Malév csődbe menne, az állam viselné a felelősséget. Hozzátette: ezen felül hétszáz dolgozó állása válik bizonytalanná, és maga a nemzeti légitársaság öt éven belül beleolvadhat akár egy orosz légitársaságba is.

„Van egy pénzügyminiszterünk, aki eddig tagadott egy mára ismertté vált tényt, és létezik egy társaság, amely százhatvanmillióért cserébe akár tízmilliárd forintot is kivehet a nemzeti légitársaságból” – zárta gondolatait Dobó László.

Az AirBridge rögtönzött sajtótájékoztatóján tagadta a vádakat

A sajtótájékoztatón megjelent Zubek János, az AirBridge felügyelő bizottsági tagja - korábban az MSZP sajtótitkára -, aki az újságíróknak kijelentette: nem igazak a Fidesz állításai sem a 160 milliós vételárról, sem a 700 Malév-dolgozó elbocsátásáról. Az AirBridge képviselője és az újságírók sem kaptak azonban választ arra a kérdésre, hogy a Fidesz honnan szerezte az említett információkat az ügyben. Dobó László kitért a válasz elől, egy újságírói kérdésre pedig azt mondta: már több alkalommal tartottak a témában sajtótájékoztatót, és állításaikat eddig nem cáfolta senki. Zubek Jánosnak erre reagálva megjegyezte, hogy az ÁPV Rt. hamarosan döntést hoz az ügyben, így kiderül majd az igazság.

Zubek János ugyanakkor hangsúlyozta azt is: az ÁPV Rt.-től valamilyen formában a Fideszhez kikerült dokumentumból idézett állítások nem felelnek meg a valóságnak. A fideszes képviselő távozása után újságíróknak kijelentette: mint felügyelő bizottsági tag ismeri az ajánlatot, és határozottan állíthatja, anélkül, hogy üzleti titkot sértene: "egyetlen mondat nem igaz" a sajtótájékoztatón elhangzottakból.

Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó