Orbán Viktor: Egy nemzet akkor erős, ha vannak közös céljai
Mindannyian egy bizakodó és gyarapodó Magyarországot szeretnénk, amelynek feltételei a valóságos helyzettel való szembenézés, a közös célok meghatározása és közös erővel való megvalósítása - jelentette ki Orbán Viktor pénteken Nyírbogát új község- és művelődési házának avatási ünnepén.
2005. augusztus 27. 16:28
Az ünnepségére eljött a 3500 fős település szinte minden lakója, Bosák Nándor püspök úr és számos országgyűlési képviselő is elfogadta a település önkormányzatának meghívását. Az átadási ceremóniát követően koncertekkel, előtte pedig vidámparkkal és ökörsütéssel ünnepeltek a helybeliek és környékről érkezettek.

Simon Miklós polgármester köszöntőjében az épület elkészültének viszontagságait ecsetelte beszédében. Mint mondta, több évtizedes álom valósult meg az új közösségi tér elkészültével, amely otthont ad egy 350 fős előadó teremnek, házasságkötő teremnek, teleháznak és könyvtárnak egyaránt. A 140 millió forintos beruházás négy év alatt készült el, és szükség volt a biztatásra, jó szóra, de elsősorban a közös munkára, hiszen nemcsak a polgári kormányzat segítette az építkezést, de a római katolikus egyház is jelentős segítséget nyújtott a megvalósításhoz.

Egy közösség jelleméről, gondolkodásáról és a jövőről vallott nézeteiről az árul el a legtöbbet, hogy milyen közös vállalkozásokba fog, milyen terveket kovácsol - jelentette ki Orbán Viktor ünnepi köszöntőjében. Aláhúzta: a biztonság elsősorban földet, házat, hazát és munkát jelent. A Szövetség elnöke beszédében a közös vállalkozások, a közös célok fontosságát hangsúlyozta, amelyek megvalósítása - mint mondta - egyedül azon áll, hogy elhiggyük: összefogással képesek vagyunk rá. Ki gondolta volna, hogy képesek leszünk a beregi újjáépítésre, az erdélyi magyar nyelvű egyetem létrehozására, vagy akár a minimálbér kétszeresére emelésére? - idézte fel a polgári kormány néhány közös vállalkozását. Napjaink "mit miért nem lehet" korszaka múlandó - húzta alá. "lesznek még a magyarok olyan erősek, hogy összefogva olyan dolgokra legyenek képesek, amelyekre korábban még maguk sem tartották önmagukat alkalmasnak" - mondta.

Szembe kell nézni a valósággal

Nincs biztonságban egyetlen városi család ellátása, ha a nem áll mögöttük a magyar mezőgazdaság több százezer embert is magába foglaló erős gazdatársadalma - hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar falu, a vidéki, mezőgazdaságból élő emberek munkája nélkül - ahogyan más nyugat-európai országban, úgy Magyarországon sem - nem lehet az élelmiszer-ellátás biztonságát megőrizni. Aláhúzta: mindannyian bizakodó és gyarapodó Magyarországot szeretnénk, amelynek feltételei a valóságos helyzettel való szembenézés, a közös célok meghatározása és közös erővel való megvalósítása. Azonban ma csak arról hallani, olvasni, "nagy a jólét", "kirobbanó a siker", és "bennünket irigyelnek németek és a franciák, az olaszok és a spanyolok". De hol van ez az ország? - tette fel a kérdést, mert mint mondta, a valóság másról szól: egyre nehezebben élünk, az égbe szöknek az árak és a magyar államadósság "lassan a fejünk búbjáig ér".

Magyarországot csak a munka emelheti fel

Egyszer eljön az igazság pillanata - emlékeztetett a szocializmus bukásának időszakára, amikor a miniszterelnöknek el kellett ismernie: Magyarország reménytelenül eladósodott. A jelenlegi helyzet kapcsán elmondta: most is hasonló felé tartunk, és egyetlen kivezető út mutatkozik ebből a helyzetből: a munka. Ezért - tette hozzá - kell mindenkinek lehetőséget adni arra, hogy dolgozhasson, és biztosítani, hogy az elvégzett munkát meg is becsüljék annak érdekében, hogy mindenki magyar emberhez méltó életet élhessen a Kárpát-medencében. Ezt kell megvalósítani, akár egy a nyírbogátihoz hasonló építkezéssel, mert egyetlen hely van csak a világon, ahol mi kell, hogy a legfontosabbak legyünk: ez a hely Magyarország, a hazánk - mondta végül.

fideszfrakcio.hu
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó