MDF-es és szocialista össztűz Orbánra
Orbán Viktor Kőszegen kijelentette: a Fidesz kormányrakerülése esetén felülvizsgálja a privatizációt; azokat a vagyontárgyakat, amelyeknél elengedhetetlen, hogy állami tulajdonban legyenek, az államnak vissza kell kérni. Az MSZP-s és az MDF-es politikusok nem hagyták szó nélkül az ellenzéki vezető kijelentéseit.
2005. augusztus 29. 17:59
Felülvizsgálja a privatizációt a Fidesz, ha kormányra kerül. Orbán Viktor Kőszegen kijelentette: a Fidesz kormányrakerülése esetén felülvizsgálja a privatizációt; azokat a vagyontárgyakat, amelyeknél elengedhetetlen, hogy állami tulajdonban legyenek, az államnak vissza kell kérni.

Az ellenzéki párt elnöke bírálta a Fészekrakó programot és beszélt a fiatalok lakáshoz jutásának új lehetőségeiről. Orbán Viktor elmondta: míg a Fidesz-kormány idején 270 ezren vették igénybe az otthonteremtő lakáshitelt, addig a Fészekrakó programot csak 5 ezren igényelték.
A Fidesz elnöke szerint ki kell futtatni a Fészekrakó programot, de mellette egy mindenki számára elérhető program kell.

A volt miniszterelnök kiemelte: továbbra is a kábítószerrel kereskedőket szigorúan büntető drogpolitika híve, a 2006-ban először szavazó 400 ezer fiatalt pedig arra kérte beszédében, hogy bátran képviseljék saját véleményüket. A Fidesz elnöke szerint a 2006-os választásokon 80 százalékot is elérheti a részvételi arány, ennek érdekében 3 millió embert akarnak mozgósítani a polgári oldalon.

Hiller és Gyurcsány kármentesítésre szólít fel

Az MSZP szerint gyors kármentesítésre van szükség a Fidesz vezetőinek kijelentései miatt. Hiller István pártelnök ezért felkérte a pénzügyminisztert és a gazdasági minisztert, hogy mielőbb kezdjenek tárgyalásokat a befektetőkkel és a munkaadókkal.

A politikus Orbán Viktor és Kövér László Kőszegen tett kijelentéseire utalt. Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára érték a politikai és a gazdasági biztonság; a tulajdonhoz való biztonságot, a gazdasági biztonságot veszélyezteti az, aki visszaállamosításról beszél – tette hozzá Hiller István.

Kármentésre szólította fel a gazdasági és a pénzügyminisztert a miniszterelnök is Orbán Viktor hétvégi nyilatkozata miatt.

Az MDF szerint Orbán a befektetőket fenyegette

A magántulajdon adja a magyar gazdaság erejét, teremt munkahelyeket és erős országot. Ez a Magyar Demokrata Fórum és az európai konzervatív pártok álláspontja.

Ketten vetélkednek abban, hogyan lehet elbizonytalanítani a munkahelyteremtő vállalkozásokat, a befektetőket: A kormány azért bizonytalanítja el a vállalkozókat, mert képtelen világos, kiszámítható gazdaság- és költségvetési politikát folytatni.
A Fidesz azért bizonytalanítja el a munkahelyteremtő vállalkozásokat, mert 2006-os választási győzelme esetén visszaállamosítással fenyeget a gazdasági szférában.

Az MDF arra szólítja fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy az elkövetkezendő időszak nemzetgazdasági szempontból kritikus privatizációs döntéseinél a költségvetési hiány nyomását ne engedje a nemzeti érdekek rovására érvényesíteni.

A Magyar Demokrata Fórum arra szólítja fel Orbán Viktort, ha bárhol korrupciót, visszaélést gyanít, tárja nyilvánosság elé, szükség esetén tegyen feljelentést minden szabálytalan privatizáció esetén, s ne várjon ezzel 2006-ig. A jogbiztonság ugyanis nem függhet éppen aktuális parlamenti arányoktól.

Orbán Viktor Kőszegen a következőket mondta: „amikor nemzetgazdasági érdekből egy bizonyos vagyontárgynak állami tulajdonban kellene lennie, (ilyen például a repülőtér) akkor azt kell mondani a tulajdonosnak, hogy legyen kedves, adja vissza!... És nem kell kishitűnek lenni, mert ha egy kormány valamire ezt mondja, akkor annak nyomatéka, súlya van.” Ilyen mondatokat utoljára az „önkéntes” tsz-esítés és államosítás kezdetekor hirdettek a kommunisták.

A jogbiztonság, a befektetők bizalma sokkal többet ér néhány ezer olcsón szerzett szavazatnál.

A Magyar Demokrata Fórum országos elnöksége nevében: Katona Kálmán

gondola összefoglaló
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó