„Az MSZP küldi” – közpénzből mindenkinek - jogtalanul
A honvédség lejárt szavatosságú tésztáit „az MSZP küldi” szavak kíséretében osztogatták a párt aktivistái Baranyában - hangoztatta Révész Máriusz a Fidesz szóvivője a sajtó jelenlétében a Köztársaság téren. A politikus szerint az MSZP megtalálta identitását, csak ennek a szavatossága kicsit lejárt.
2005. szeptember 22. 17:26
Közpénzből vásárolt élelmiszerkészleteket osztogatott a Magyar Szocialista Párt kampány céljából az elmúlt héten Baranyában – hangoztatta Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az MSZP székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. Kiemelte azt is, hogy a készlet a honvédelmi tárca tulajdona volt eredetileg. Az ellenzéki politikus magával hozott az eseményre egy dobozzal a lakossághoz került tésztából is. Úgy vélekedett: ez egy jellemző példa arra, hogy mennyire veszik emberszámba az ország állampolgárait a szocialisták. Az MSZP identitáskampánya részeként zajló akció kapcsán kijelentette: "Az MSZP megtalálta az identitását, csak ennek a szavatossága kissé lejárt".

Hillerék nyomoznak majd az ügyben?

Elmondása szerint a megyében volt olyan falu, ahol fórumot tartottak, máshol "az óvatosabb szocialista aktivisták" autóval járták a falvakat, becsöngettek a házakba, és az élelmiszer átadásakor azt mondták: "az MSZP küldi". Révész az osztogató-akciót elfogadhatatlannak nevezte, és arra kérte Hiller Istvánt, az MSZP elnökét és Juhász Ferenc honvédelmi minisztert, hogy vizsgálják ki az ügyet, a vizsgálat eredményét haladéktalanul hozzák nyilvánosságra, és nevezzék meg a felelősöket. Hiller István és Juhász Ferenc válaszoljon arra is: etikusnak és emberségesnek tartják-e, hogy lejárt szavatosságú élelmiszereket osztogatnak kampánycélokra – fűzte hozzá.

A gondola korábban a Magyar Nemzet értesüléseire hivatkozva már megírta, hogy a szavatosságát 2005. április 15-ig megőrző élelmiszereket előbb jelzés nélküli csomagokba rakták át, majd a sásdi szocialista alapszervezet vezetőjének, Sohonya Istvánnak az irányítása mellett a tésztát osztani kezdték a helybelieknek. A polgármester az RTL Klubnak úgy nyilatkozott: amikor észrevette, hogy van olyan csomag, amelyiknek lejárt a szavatossági ideje, felhívta a minisztériumot, ahol közölték vele, bevizsgálták a tésztákat és ehetőnek találták, ezért meghosszabbították a határidőket.

Hol marad az önzetlen adakozás?

Révész Máriusz a nyilatkozatra reagálva kijelentette: azt hiszem, hogy megtalálta az MSZP az identitását, csak ennek a szavatossága kicsit lejárt". Ha a honvédelmi tárcának vannak olyan készletei, amelyekre nincs szükség, akkor azokat miért nem karitatív szervezeteken keresztül juttatják el a rászorulóknak? - tette fel a kérdést. A fideszes képviselő választ vár továbbá arra, hogy hogyan kerülhetett a honvédségtől az élelmiszer a szocialista aktivistákhoz, akik sok esetben azzal adták át az élelmiszercsomagokat, hogy azt az MSZP küldi. A közpénzből vásárolt száraztészta dobozán az áprilisban lejárt szavatossági idő mellett ugyanis jól látható a honvédség pecsétje is. Vajon miért nem karitatív szervezeteken keresztül juttatják el a rászorulóknak a feleslegessé váló élelmiszerkészleteket? - tette fel a kérdést végül a képviselő.

Az MSZP jogtalanul osztogatta saját nevében?

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főosztálya az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a Magyar Honvédség - az úgynevezett inkurrencia készletből - karitatív célokra ajánlott fel száraztésztát, és Komló önkormányzata mintegy ezer kilogrammnyit kapott. A HM-közlemény hangsúlyozza, hogy a felajánlott száraztészta csomagolásán feltüntetett lejárati idő szerint a tészta már nem fogyasztható, de a szavatosság lejárta előtt a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézetének élelmezés-higiénés laboratóriuma a tésztaféléket bevizsgálta, és a vizsgálat eredményei alapján a szavatossági időt 6 hónappal meghosszabbította.

Ezt követően több szervezet - többek között Komló város önkormányzata - mintegy ezer kilogramm száraztésztát kapott, aminek a további felhasználásáról az illetékes önkormányzat döntött. Az inkurrencia készletbe tartoznak azok az anyagok, eszközök és például élelmiszerek is, amire a kisebb létszámú hadseregnek már nincs szüksége. Ebből a készletből ajánlottak fel korábban konzerveket és élelmiszercsomagokat Románia árvíz sújtotta területei számára.

gondola
Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI