Itt van a Nagy Ferenc fafaragó művész életművét bemutató album
A Béres Alapítvány támogatásával jelenhetett meg először a Nagy Ferenc fafaragó művész teljes életművét bemutató album. A művész, aki idén október 5-én lenne 85 éves, emlékére és tiszteletére született albumból, nem csupán a művész életét, munkásságát ismerjük meg, hanem lebilincselő korrajzot is kapunk, melyet irodalmi és kultúrtörténeti kitekintésekkel, versekkel tesz érdekessé, olvasmányossá a szerző, Kovács Gergelyné.
2005. október 6. 18:23
Az albumban Nagy Ferenc több mint 100 alkotását Gránitz Miklós mesteri fényképein láthatjuk. A könyvet Béres Klára és Steinert Ágota szerkesztette, Murányi Zsuzsa tervezte.

Nagy Ferenc így vallott művészetéről: „ A szobraim bennem vannak. A szívemben, a lelkemben. Magam elé veszem a fát, és látom, érzem benne a lányt gyermekkel a karján, a fiút, aki éppen ásni készül, vagy hallom belőle a siratóasszonyok jajszavát. Belelátom a honfoglalást, vagy a betyárvilág fájó szépségét. Mindig szerettem a történelmet, imádtam a mondákat, valahol a szívemben ott vannak a világ szereplői minden fájdalmukkal, érzéseikkel, bánatukkal, örömükkel. Én csak megpróbálom megmutatni másoknak is.”

Béres Klára a Béres Alapítvány elnöke elmondta: „Ma már tudatosan figyelem az embereket, akik találkoznak a műveivel. Amit tapasztalok: nincs olyan ember, akit ne érintenének meg, akikre ne lennének hatással. Mindannyian valami olyat élnek át, amit Czine Mihály így fogalmazott: Gyönyörűt láttam: magyar vésővel faragott magyar arcokat. Áldassék Nagy Ferenc.

Ezért született ez a könyv, ezért vállalkozott a Béres Alapítvány arra, hogy írót, fotóst, szerkesztőt találjon, és könyvben mutassa be a műveket: hogy minél többen megismerhessék, hogy minél többen láthassák a gyönyörűt. A gyönyörűt, amelyért valóban áldást érdemel a kéz, amely megalkotta.”

A könyv Mádl Ferenc ajánlásával jelent meg: „Nagy Ferenc varázslatos művészetében egy magyar ember és magyar művész annak ad formát, amit számára az otthon, a haza, a hit, a mindennapi küzdelmek jelentenek. Nagy öröm, hogy immár róla szóló könyvben ismerhetjük meg, idézhetjük fel életművét.” (részlet az Ajánlóból)

Nagy Ferenc fafaragó népművész 1920-1998

Nagy Ferenc 1920. október 5-én született Tabon. Szülei nincstelen uradalmi cselédek voltak. A család szegénysége meggátolta, hogy mesterséget tanuljon, ezért hat elemit végzett. 1941-ben behívták Hajmáskérre katonának. Itt kezdett unalmában faragni. Katonatársai élelmet kínáltak szobrocskáiért, amelyektől már akkor vonakodott megválni. 1946 augusztusában egy hadifogságból érkezett haza. Vásárokra, búcsúkra vitte tárgyait kevés anyagi sikerrel. Valójában akkor lett belőle hivatásos népművész, amikor az Állami Háziipari Részvénytársaság folyamatosan megrendelte munkáit. A Képzőművészeti Főiskola nagy tekintélyű szobrász tanárai biztatták, hogy jelentkezzen felvételi vizsgára. Nem tette meg, kötötte őt a szülőföld, megmaradt „őstehetség”-nek. Az áttörés 1955-ben következett be: a Varsóban tartott V. Világ Ifjúsági Találkozón gyönyörűen faragott kürtjével elnyerte a képzőművészeti nagydíjat, és jutalmul vendégként vehetett részt a Moszkvában rendezett VIT-en. Egyre finomabbak változatosabbak lettek dobozai, tükrei, gyümölcstálai, kürtjei. A fa-, csont-, és szarufaragás technikájában egyre tökéletesedett. 1956-ban megkapta a Népművészet Mestere címet. 1976-ban önálló kiállítása volt a Nemzeti Galériában, ami csalódást keltett a művészben, mivel nem hittek szobrászati tehetségében. Tevékenységével nagymértékben hozzájárult Tab kulturális életének fellendítéséhez, a hagyományápoláshoz. 1981-ben „Tab Nagyközségért”, 1992-ben „Tab városért” emlékplakettet kapott. 1992-ben „Somogyért” kitüntető díjat, és „Tab város Díszpolgára” kitüntetést kapott. Megbecsülése jeléül állandó kiállítást nyitottak műveiből a Tabi Galériában. A Magyar Televízió „A faszobrász magányossága” címmel portréfilmet mutatott be róla. 1998. január 25-én hunyt el a szülővárosában.

Kiállítások

1976 Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
1979 Somogyi Képtár, Kaposvár
1983 Galéria, Tab, állandó kiállítás.
1999-től a galéria kétszintesre bővül és felveszi Nagy Ferenc nevét
1985 Magyar Néprajzi Múzeum, Budapest
1986 Palazzo Toaldi Capra, Schio, Olaszország
1991 Korda-Benkő Galéria, Budapest
1993 Kálmán Imre Emlék Múzeum, Siófok
1994 Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár
1994 Városháza, Dettenhauzen, Németország
1994 Városi Múzeum, Csíkszereda, Románia
1996 Dél-Balatoni Kulturális Központ, Siófok
1996 Mezőgazdasági Múzeum, Dég
1998 Wosinczky Mór Múzeum, Szekszárd
1998 Városi Múzeum, Nagyatád
1999 Investment Galéria, Kaposvár

Főbb kitüntetések

1955 A Varsói Világifjúság Találkozó Művészeti Nagydíja
1956 A Népművészet Mestere cím
1958 Kapoli Emlékdíj
1967 I. díj a Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár pályázatán,
1967 II. díj az id. Kapoli Antal Országos Fafaragó Pályázaton
1968 III. díj az id. Kapoli Antal Országos Fafaragó Pályázaton
1969 II. díj az id. Kapoli Antal Országos Fafaragó Pályázaton
1970 Kapoli Emlékdíj
1972 I. díj az id. Kapoli Antal Országos Fafaragó Pályázaton
1974 I. díj az id. Kapoli Antal Országos Fafaragó Pályázaton
1978 A Munka Érdemrend Bronz fokozata
1981 A Tab Nagyközségi Közös Tanács Emlékérme
1983 A Somogy Megyei Tanács V. B. Művészeti Díja,
1983 I. díj az id. Kapoli Antal Országos Fafaragó Pályázaton,
1983 A Népi Iparművészeti Tanács 30. évfordulójának emlékplakettje
1986 Szocialista Kultúráért kitüntető jelvény
1990 Somogy Megye Elismerő oklevele
1994 A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje
1998 Somogyért Kitüntető Díj
1998 Tab Város Díszpolgára
1998 Tab Város Díszpolgára

Írások és filmek Nagy Ferencről

Írások

Lengyel Györgyi: Nagy Ferenc, a Világifjúsági Találkozó népművészeti nagydíjának nyertese. Népművelés, 1955/9.
Lengyel Györgyi: Nagy Ferenc népi iparművész, a népművészet mestere. Népművészet, Háziipar, 1970/9.
Domanovszky György: Nagy Ferenc fafaragó, a népművészet mestere gyűjteményes kiállítása. Magyar Nemzeti Galéria Katalógusa, 1976.
Tüskés Tibor: Nagy Ferenc művész útja. Somogy, 1979/4.
Lengyel Györgyi: Csak az anyagnak szárnya legyen. Nagy Ferenc fafaragó népművész. Kossuth Nyomda, Budapest, 1985.
Tüskés Tibor: Triptichon. A népi ornamentikától a körplasztikáig, Nagy Ferenc életútja. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1986.
Tarczy Péter: A szív virágai. Portrék, interjúk. Aranyceruza Kiadó, Hajdúböszörmény, 1998. Horváth János: Nagy Ferenc (1920-1998) Tab, 1999.
Bertalan Béla és Horváth Orsolya: Nagy Ferenc fafaragó népművész alkotói életútja. Tab, 2002.

Filmek

Vitray Tamás: A Faragó Ünnepnapja. Magyar Tv, 1983.
Eszterhai Katalin: Nagy Ferenc faragó. Pécsi Tv, 1985.
Móczár István, Róka Ildikó: Fába faragott élet. Sió Tv, 1992
. Móczár István, Róka Ildikó: Egy maradandó élmény. Sió Tv, 1992.
Móczár István, Róka Ildikó: Szabad-e sírni a Kárpátok alatt. Sió Tv, 1996.
Czigót Sándor: Nagy Ferenc fafaragó. Kanizsa Tv, 1997.

gondola
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó