Méltóság és emlékezés - ahogy Mécs Imre és Donáth László látja
Mécs Imre (SZDSZ) és Donáth László (MSZP) tartott csütörtökön sajtóbeszélgetést 1956-ról, az ünneplés és az emlékezés méltóságáról. Mécs szerint 1992. október 23-án Göncz Árpád kifütyülésével kezdett bepiszkolódni az ünnep, Donáth pedig úgy véli, csak akkor lehet tisztán és méltó módon ünnepelni, ha az ötvenhatos generáció kihal, és ha lesz legalább száz éves rálátásunk az eseményekre.
2005. október 28. 08:25

Donáth László, aki képviselősége mellett felszentelt lelkész, a Bibliára utalva kezdte mondandóját, miszerint az emlékezés az ember egyik legalapvetőbb igénye. A méltóság pedig maga a történelmi ismétlési kényszer. E két gondolat köré csoportosította megjegyzéseit az '56-os eseményekkel és a társadalom mai hozzáállásával kapcsolatban.

Donáth szerint 1989. október 23-án még az ünnep szent volt. Szent, mert érinthetetlen. Később azonban meggyalázták ezt a szentséget - vélekedett. A politikus konkrétan meg is nevezte a meggyalázás kezdetét. Véleménye szerint 1992. október 23-án Göncz Árpád kifütyülésével kezdett bepiszkolódni az ünnep. Ugyan elismerte, hogy a Horn-kormánynak sem sikerült megtisztítani ’56 emlékét, ám szerinte az Orbán kormány végképp méltatlanná tette a szent szóra az ünnepet. „Ötvenhat elalkudhatatlan szimbólum. Kötelesség a halottaink és önmagunk okán, hogy semmiféle becsmérlő szó ne illethesse” – mondta az MSZP-s politikus.  

Vihar a 301-es parcella körül

Mécs Imre börtönből való szabadulásával kezdte gondolatait, majd rátért a 301-es parcella történetére. Számára kultikus jelentőséggel bírt a temető, és az elhunyt társakhoz való kijárás. Megfigyelték, ám ő dacolva a kádári titkosrendőrséggel, mégis el-elhelyezett néhány szál virágot a sírokra - mondta.

1986-ban három amerikai újságírót vitt ki október 23-án a parcellához, ám a bokorból kiugró rendőr százados és két társa megtiltotta, hogy letegyék a rózsát. Sőt, elvették az újságírók jegyzeteit, és kihúzták a fényképezőből filmjüket. A tudósítások ettől függetlenül elkészültek, ami Mécs szerint sokat segített azon az úton, melynek vége a rendszerváltás lett. Mindezt azért tartotta fontosnak elmondani, hogy mindenki belássa, 1963-as szabadulásától kezdve milyen fontos szerepet töltött be életében a 301-es parcella. Az a hely, ahol aztán 2001-ben és 2002-ben kifütyülték, kereplőkkel és sípokkal zavarták az emlékezést, megfogalmazása szerint „alantas politikai célok miatt.”

"1956-ot csak saját normái szerint ítélhetjük meg. Ismernünk kell a korszakot, melyben lejátszódott", mondta a politikus. ’56-ban rengeteg ideológia és szinte minden társadalmi réteg harcolt egymásnak vállvetve egyetlen célért, a szabadságért. Az egyén és a közösség szabadságáért. Egy olyan diktatúra ellen lázadtak fel, melyet azelőtt sohasem tapasztalt meg Magyarország. Kommunisták és volt horthysták, keresztény középosztálybeliek és volt arisztokraták álltak a barikádokon, vagy épp fiatalok, akik még azt sem tudták, kicsoda Lenin. Ezt meg kell érteni a ma emberének. Úgy kell ünnepelni, hogy egységként kezeljük ötvenhatot, ne szedjük darabokra, aktuális pártpolitikai harcok számára - hangsúlyozta az SZDSZ politikusa.

Az 56-os generációnak ki kell halnia?

Mécs Imre utalt Orbán Viktor egyik beszédére, melyben az akkori miniszterelnök polgári demokratikus forradalomnak aposztrofálta az eseménysorozatot. Az SZDSZ-es politikus szerint akkoriban senki nem nevezte polgárinak a forradalmat.

A jövőre esedékes félszázados jubileummal kapcsolatban Donáth László kifejtette: csak akkor lehet tisztán és méltó módon ünnepelni, ha az ötvenhatos generáció kihal, és ha lesz legalább száz éves rálátásunk az eseményekre. Mécs Imre hozzátette: tőlünk nyugatra sokkal tisztábban él ’56 emléke. Mindkét politikus üdvözölte New York polgármesterének kiáltványát, melyben a Magyar Szabadságharcosok Napjává nyilvánította 2005. október 23-át.

A gondola kérdésére Mécs Imre elmondta, az oktatási tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy a pedagógusok kellő alapossággal tájékozódjanak az októberi eseményekről, és az újabb generációknak megfelelő ismereteket tudjanak átadni 1956 jelentőségéről.

Pénzes Dávid
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó