Testvérarcok - Novák és Novák
Két dudás egy csárdában
A Ködlámpa Irodalmi Kávéház literatúrai sorozatának keretében került megrendezésre Két dudás egy csárdába – Testvérarcok: Novák és Novák címmel Novák Béla Dénes ás Novák Valentin közös, költői estjére. A családias hangulatú rendezvény november 14-én a Kópia Kávéházban került megrendezésre.
2005. november 15. 15:48

A YAWU Művészeti Műhely minden hétfőn Ködlámpa címmel irodalmi estet tart a Kópia Kávézóban. Az estek célja - ahogy a Műhely vall róla - a költészetben való megmerítkezés, találkozás fiatal és kevésbé fiatal, ismert és kevésbé ismert költőkkel. A felolvasások szüneteiben beszélgetés folyik a költők életútjáról, költészetről.

Ennek keretében került sor november 14-én Novák Béla Dénes ás Novák Valentin közös, költői estjére.  
A  jelenlevőket elsőként Kiss Judit Ágnes köszöntötte a szervező, Ködlámpa Irodalmi Kávéház nevében. A beszélgetést Kaiser László, költő, a Hungarovox kiadó vezetője vezette.

Az este folyamán a - mint kiderült tizennyolc év korkülönbséggel született – testvérek felváltva olvasták fel költeményeiket a jelenlevőknek. Bár költői estként indult a rendezvény, elsőként mindkét fivér egy-egy prózai írását osztotta meg a jelenlevőkkel.  
Novák Béla Dénes az este folyamán megemlékezett a négy esztendeje elhunyt Szervác Józsefről. Ennek részeként felolvasta az elhunyt költőtárs előtt tisztelgő költeményét is.

Kaiser László, költő, mint a testvérpár barátja, illetve mint a több kötetüket is megjelentető Hungarovox kiadó vezetője szólt pár szót. Kiemelte, hogy a nagy korkülönbség ellenére több olyan mozzanat is van a két testvér életében, amely összeköti őket. „A politikai vonal mellett mindkettőjükre jellemző az ironikus hangvétel, a filozofáló jelleg” – hangsúlyozta. Hozzátette, a testvérek egyaránt újságíróként dolgoztak néhány évvel ezelőtt a Börtönújság című hetilapnál.

Kaiser László a költői estek, a költészet fontosságát hangsúlyozva kiemelte, az emberek egyre kevésbé akarnak magyar szerzőket és szépirodalmat olvasni. Különösen mellőzöttek a mai korban a versek, a novellák, valamint az irodalmi riportok. „Ez utóbbinak nagy mestere Novák Béla Dénes, aki novellisztikus formában, lírai ihletettséggel térképezi fel az őt érdeklő témákat, embereket” – tette hozzá.

Megtudhattuk, hogy Novák Béla Dénes nyolc évig várt első kötete megjelenésére, míg 1991-ben kiadták az Utolsó aperitif című könyvét. A mellőzés oka a politika volt. A fiók-éveket két verseskötete, Domesztikálás, Hajléktalan Angyal, s két, börtönújságos időszakát felölelő riportkönyve Betiltott emberek, Kór követte.
Valentinnek eddig négy kötete jelent meg: No! Jé!, avagy egy mai magyar merény; Roskadás; Zsír Balázs és Japánkert címmel. Mint elmondta, a Gángoly Attilával írt Zsír Balázs című pikareszk regényükhöz öt évig kerestek kiadót. Igaz, a Japánkertet, két hónap alatt hozta tető alá a Parnasszus.

Az est folyamán a hangulatot Lóci Péter utcazenész biztosította. Végezetül a hallgatóság emlékül hazavihetett egy szamizdatot, Novák és Novák címmel, amely tartalmazta a felolvasáson elhangzott írások némelyikét is.

Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó