Az országépítő Makovecz Imre
A napokban 70. életévét betöltő Makovecz Imrét köszöntötték november 23-án este az Éghajlat Könyves Kávézóban abból az alkalomból, hogy megjelent Molnár Pálnak az építésszel készült interjúkötete: Az országépítő címmel.
2005. november 25. 09:59

„Országépítőnek azt nevezhetjük, aki önmagát és az országot egyszerre építi” – mondta Dr. Kovács Lajos, az Éghajlat Könyves Kávézó igazgatója a nagyszámú érdeklődőt köszöntve. Hozzátette, Kós Károly óta Makovecz Imre az első ilyen alkotó, aki egyaránt épít embernek, országnak, környezetnek.

A kötet írója, Molnár Pál, aki egyúttal a Vasárnapi Újság főszerkesztője is, elmondta, a könyv a Sajó Sándor verse által ihletett "Magyarnak lenni" című sorozat részeként jelent meg.
A kötet kapcsán Makovecz Imrét arról kérdezte, érdemes-e ilyen témájú könyveket írni napjainkban?

Az építész válaszában hangsúlyozta, 1949-ben egy kontraszelekció ment végbe az országban, amikor mindenkinek mindenét elvették. Ez ’57-ben, a TSZ-ek létrehozásával teljesedett ki – mondta. Megkezdődött a falvak szerep nélkülivé nyilvánítása, az iskolai körzesítés, a közigazgatási, egészségügyi, gazdasági centralizáció a termelő szövetkezetek köré. A falvakból a fiatalok az erre a célra épített lakótelepekre költöztek, a munkahelyek közelébe.

”Őket és utódaikat semmizték ki a legjobban” – hangsúlyozta, majd hozzátette, megváltozott ezáltal a gondolkodásmódjuk. Elég, ha a mai parlamenti viselkedésmódot összehasonlítjuk a régi korokéval, máris láthatjuk, hogy milyen változásokon ment át az ország. „Megváltozott a műveltség” – tette hozzá.
Mint mondta, az ország állapota elkeserítő, de voltunk már ennél rosszabb helyzetben is, és abból is talpra álltunk.

„Jövőre tizedik alkalommal adatik át az egyik legrangosabb irodalmi kitüntetés, a Balassi-emlékkard. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, menyire vagyunk kardos nép? Vissza lehet-e hozni a kard kultúrát?” – tette fel a következő kérdést Molnár Pál a cselekvés szükségessége kapcsán.

A magyar társadalom a számára kedvezőtlen intézkedésekkel szemben nem karddal viselkedik, hanem szelíd, polgári önfegyelemmel – adta meg a választ Makovecz Imre. Példaként említette, azt az esetet, amikor a gazdák feljöttek Pestre. „Amikor a parasztok feljöttek Budapestre, a Felvonulási térre, és fegyelmezett szép sorokba állították a traktorjaikat és kihívtak, hogy beszéljek hozzájuk, és én azzal kezdtem, hogy maguk mit keresnek itt? És nem értették a kérdést, mondom ezekkel, traktorokkal a Parlament lépcsőjén föl lehet menni, a bejáratig, majd akkor értik, hogy maguk mit akarnak, addig, amíg fegyelmezetten itt állnak nem” – mondta.
Kiemelte, „nem föntről kell a segítséget várni, hanem nekünk magunknak kell cselekedni. A hétköznapokon is hallatnunk kell a hangunkat, bátornak kell lennünk!”

A beszélgetést követően kötetlen beszélgetés kezdődött, miközben Makovecz Imre és Molnár Pál dedikálta a könyvet.

Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az Ecofin elutasította a közös gigahitel rögeszméjét
  Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) nem járult hozzá, hogy az EU 18 milliárd eurót biztosítson Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére.
 • Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
  Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Pénzügyi zsarolással próbálkozó EU-szélsőség
  Varga Mihály miniszter az Ukrajna támogatását szolgáló közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvétellel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország ehhez nem hajlandó hozzájárulni. "Rossz tapasztalataink vannak a közös hitelfelvétellel, például a koronavírus-járvány alatt hozott ilyen típusú uniós döntés nem segített Magyarországnak, hogy hozzájusson a forrásokhoz" - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó