Egy magyar család jelenleg évi 5500 forintos luxusprofitot fizet
Hétfőn kívánja benyújtani javaslatát a Fidesz a Parlamentbe, melynek célja a luxusprofit megszüntetése és a lakossági áramár 10 százalékos csökkentése lenne – minderről Rogán Antal beszélt vasárnap délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján. Rámutatott arra is, hogy minden magyar család jelenleg évi 5500 forintos luxusprofitot fizet az áramszolgáltatóknak.
2005. november 27. 17:17

Határozati javaslatot nyújt be a Fidesz-frakció hétfőn az Országgyűlésben arról, hogy a kormány kezdje meg a tárgyalásokat a privatizált, hosszú távú áramvásárlási szerződésekkel rendelkező vállalatokkal a luxusprofit módosítása érdekében – jelentett be Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke. Az ellenzéki képviselő leszögezte, hogy a javaslat egyértelmű célja: 10 százalékos csökkenést elérni az áramár tekintetében. Rogán beszédében felidézte a kormánypártok első reakcióját Orbán Viktor e kérdésben tett kijelentésére. Emlékezetes, Nyakó István az MSZP szóvivője ”politikai blöffnek” nevezte a javaslatot, míg Kóka János gazdasági miniszter  nevetségesnek tartotta az indítványt.

30,8 milliárd adózott nyereség

Rogán ezzel kapcsolatban megjegyezte: hat nappal ezelőtt még tényét is tagadták a luxusprofitnak, mára azonban elismerik, hogy a közel tíz évvel ezelőtt megkötött szerződések luxusprofit termelésére adnak lehetőséget. A politikus emlékeztetett arra, hogy a Horn-kormány alatt aláírt szerződések nyolc százalékos garantált profitot tartalmaznak, de az említett, hosszú távú áramvásárlási szerződésekkel rendelkező privatizált társaságok múlt évi adózott profitja 30,8 milliárd forint volt, ami 22 százalékos eszközarányos nyereséget jelentett számukra. Még a szerződések módosítására sincsen szükség, a kormány feladata mindössze az lenne, hogy betartassa azokat - húzta alá a politikus, hozzáfűzve: ha mindez sikerülne, akkor 19,8 milliárd forintot spórolhatnának meg a magyar családok jövőre, ami családonként évi 5500 forint megtakaítást jelentene. Elmondta azt is, hogy a társaságok nyeresége még így is elérnék a 11 milliárd forintot. 

A fideszes honatya Szonda Ipsos felmérésére hivatkozva kijelentette: az emberek 80 százalékához eljutott Orbán Viktor javaslata, és a megkérdezettek több mint 80 százaléka ért egyet azzal, hogy a kormány avatkozzon be a csökkentés érdekében. 

Újságírói kérdésre reagálva az ellenzéki párt kampányfőnöke kifejtette: a Fidesz nem vette fel az érintett energiaszolgáltatókkal a kapcsolatot. Ugyanakkor rámutatott, hogy a társaságok az előrejelzések szerint elismerik a szerződés említett pontját, és nyitottak a megegyezésre. Hozzátette azt is, hogy az apró vitákat, részleteket tárgyalóasztalnál kell tisztázni. Rogán Antal külön hangsúlyozta, hogy az árak csökkentésével megelőzhető lenne, hogy Brüsszel ismét megintse Magyarországot. Végül pedig a Magyar Energia Hivatal feladatáról szólt. Elismerte, hogy az intézmény feladata lenne a szerződés betartatása, de mint fogalmazott, az elindított vizsgálat egyelőre nagyon lassan halad.

 

 

gondola
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó