Advent ízei – süssön velünk!
Az adventi időszakban már lelkileg is készülünk a karácsonyra, csinosítjuk lakásunkat, ajándékokat veszünk vagy készítünk, és nem utolsó sorban adventhez kapcsolódó süteményeket sütünk. Íme néhány recept, a gondola szubjektív válogatásában.
2008. december 18. 10:16
Adventi muffin

· 20 dkg aszalt sárgabarack
· 5 dkg mazsola
· 3 evőkanál barackpálinka
· 12,5 dkg vaj
· 10 dkg cukor
· 25 dkg liszt
· fél csomag sütőpor
· fél mokkáskanál őrölt fahéj
· fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
· 2 tojás
· 1 evőkanál méz
· fél dl tej

Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

Aszaltbarackos muffinok

· 20 dkg aszalt sárgabarack
· 5 dkg mazsola
· 3 evőkanál barackpálinka
· 12,5 dkg vaj
· 10 dkg cukor
· 25 dkg liszt
· 1/2 csomag sütőpor
· 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
· 1/2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
· 2 tojás, 1 evőkanál méz
· 1/2 dl tej

Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

Ánizskarikák

· 5 tojás
· 50 dkg porcukor
· 2 evőkanál ánizspálinka
· 1 evőkanál ánizsmag
· fél teáskanál sütőpor
· 40 dkg liszt

A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az ánizspálinkát, az ánizsmagot és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, és a tepsire karikákat nyomunk. Legalább 4 órán át, de még jobb, ha egy egész éjszakán át száradni hagyjuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A karikákat kb. 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Fahéjas csokikockák

· 20 dkg étcsokoládé
· 16 dkg liszt
· 3 dkg kakaó
· 20 dkg vaj
· 4 tojás
· 25 dkg cukor
· 1 teáskanál őrölt fahéj

A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm nagyságú tepsit. Vízfürdőbe állítjuk a csokoládét és belekeverjük a vajat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. A csokoládés masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még puha. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.

Raffaello tepsiben

· 6 tojásfehérje
· 25 dkg porcukor
· 15 dkg kókuszreszelék
· 10 dkg liszt
· 1 csomag sütőpor
· 1 csomag vanília puding
· 4 dl tej,6 tojássárgája
· 25 dkg porcukor
· 25 dkg margarin
· 5 dkg kókuszreszelék

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a lisztet, sütőport. Kikent, de nem lisztezett, közepes, úgynevezett piskótás tepsiben sütjük-szárítjuk halvány sárgára. Kihűtjük, és megkenjük a következő krémmel: a tejet a pudinggal és a tojássárgákkal sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt pudingos masszát. A süti tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel. Ha van, mandulaforgácsot is szórhatunk rá. Jól lehűtve igazán finom.

Fűszeres mézeskalács

· 10 dkg margarin vagy vaj
· 10 dkg cukor
· 10 dkg méz
· 2 egész tojás
· 20 dkg liszt
· 1 dkg szalalkáli
· 1/2 kk gyömbér
· szegfűszeg és fahéj
· 5 dkg cukrozott narancshéj
· kevés zsemlemorzsa

Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben sütőben 40 percig süssük.

Mézes sült alma

· méz
· dióbél
· mazsola
· rum
· citromlé

A mazsolát beáztatjuk rumba, a diót pedig apró darabokra vágjuk. Az almát a magháza felett kettévágjuk, a magházát kivájjuk. Az üreget belocsoljuk kevés citromlével, majd beleteszünk dióval elkevert (lecsurgatott) mazsolát, arra kanalazunk egy kis mézet, végül összeillesztjük az almák két felét. Forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg egy kicsit nem veszít a tartásából. Ízlés szerint rum nélkül - a mazsolát vízbe áztatva - is elkészíthetjük.

Mandulás szeletek (Cantuccini)

· 25 dkg egész mandula
· 1 narancs
· 3 tojás
· 17,5 dkg cukor
· 45 dkg liszt
· 1 teáskanál sütőpor
· vaj a tepsihez

A mandulát durvára összevágjuk. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a narancs héját és levét. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a habos masszába dolgozzuk. Lisztes kézzel simára dolgozzuk a tésztát, belekeverjük a mandulát, és 3-4 darab kb. 5 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Kivajazunk egy tepsit, ráfektetjük a rudakat, és a sütőben kb. 35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk, majd ferdén, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ismét a tepsire fektetjük, és további 10 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kávéhoz, édes borhoz kitűnő!

Diós-barackos falatok

· 15 dkg margarin
· 10 dkg porcukor
· 1 tasak vaníliás cukor
· 1 tojás
· 6 tojássárgája
· 5 dkg darált dióbél
· 35 dkg liszt
· 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
· 1 evőkanál rum
· 25 dkg baracklekvár
· 10 dkg porcukor
· 25 szem aszalt barack

A margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojást, és a tojások sárgáját robotgéppel habosra keverjük. A diót összekeverjük a liszttel, a reszelt szerecsendióval és a rummal, majd beledolgozzuk a kihabosított masszába, és sima tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, fóliába tekerjük, és a hűtőben 2-3 órát pihentetjük. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Pihentetés után diónyi darabokat formázunk a masszából, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben 20 percig sütjük. Amíg sül, a lekvárt felmelegítjük, és simára keverjük. Amikor a diós falatkák megsültek, egyből bekenjük a lekvárral, és száradni hagyjuk. A porcukrot kevés forró vízzel simára keverjük, majd bekenjük vele a sütiket. A tetejüket aszalt barackkal díszítjük, majd rácson szárítjuk.

gondola
Címkék:
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
  • A demokrácia torzszülöttje
    Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
  • Európa elesett, reconquista harc következik
    Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
  • Jézus célkeresztben
    Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
  • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
    Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
  • Hírstart
  • Hírkereső
  • Hírlista
  • News Agent
  • Alternatív Hírportál
  • Startlap
  • A hírek
  • Hírfal
  • Hírmutató
  • Polgári Szemle
  • Időjárás
  • Bálványosimádó
  • MTI