Kiosztották az „európai Oscarokat"
Michael Haneke osztrák filmrendező Caché (Rejtve) című filmje nyerte az Európai Filmakadémia fődíját. Az "európai Oscarokat" szombaton este osztották ki Berlinben, immár 18. alkalommal. Életműdíjat kapott a James Bond-szerepekkel összenőtt Sean Connery és Maurice Jarre francia zeneszerző.
2005. december 4. 15:02

Haneke az irodalmi Nobel-díjas Elfriede Jelinek regényéből, A zongoratanárnőből készült filmjével vált igazán ismertté. Berlinben most díjazott filmje francia-osztrák-német-olasz koprodukcióban készült és Algéria feldolgozatlan francia gyarmati múltjával foglalkozik.
Haneke filmjével más kategóriákban is gyűjtött be díjakat. Haneke lett a legjobb rendező, filmjének férfi főszereplője, a francia Daniel Auteuil a legjobb európai filmszínész, díjat kapott a vágás és az európai filmkritikusok elismerését is learatta a Caché.

Jelölt volt a legjobb operatőri munkáért járó díjra Pados Gyula, a Kertész Imre regényéből készült Sorstalanság (rendező: Koltai Lajos) operatőre és a Sorstalanság zenéjének szerzője, Ennio Morricone is, de ezeket a díjakat a német Franz Lustig (Don't Come Knocking), illetve a Hotel Ruanda zenéjének szerzőpárosa, Rupert Gregson-Williams és Andrea Guerra kapta.

A legjobb női főszereplő díját a német Julia Jentsch nyerte el Sophie Scholl alakjának megformálásáért. Jentsch a második világháborús müncheni ellenálló csoport vezéralakjának szerepét Marc Rothemund filmjében játszotta el (Sophie Scholl - Die letzten Tage, Sophie Scholl - Az utolsó napok), s már a februári berlini filmfesztiválon is elnyerte a zsűri tetszését.

Jentsch és Rothemund kapta most Berlinben a legtöbb közönségszavazatot. A férfiaknál a brit Orlando Bloom nyerte el a közönség rokonszenvét a Kingdom of Heaven (Mennyei királyság) című filmben nyújtott alakításáért.

Életműdíjat kapott a James Bond-szerepekkel összenőtt Sean Connery és Maurice Jarre francia zeneszerző.

A legjobb forgatókönyvért járó díjat az öngyilkos palesztin merénylők vívódásairól szóló Paradise Now (Mennyország most) palesztin-német szerzőpárosa, Hani Abusz-Aszád és Bero Beyer érdemelte ki.

A legjobb nem európai film díját, a Screen International szakkiadvány díját az amerikai George Clooney vihette haza (Good Night, And Good Luck).
"Európai felfedezett", azaz Fassbinder-díjas lett a dán Jakob Thuesen (Anklaget), legjobb rövidfilmes az ír Ken Wardrop (Undressing My Mother), a legjobb díszlettervezői-berendezői munkát Aline Bonetto nyújtotta (Un long dimanche de fiancailles - Hosszú jegyesség).

Összesen 19 kategóriában adtak át díjakat az idén az Európai Filmakadémia székhelyén. Az európai filmdíjakat vagy Berlinben, vagy valamely más európai városban osztják ki 1988 óta évenként.

 

MTI nyomán
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó