Háromezer magyar kutató figyelmezteti a kormányt
Már nem a műszerek beszerzése, hanem a meglévők működtetése a kérdés - derül ki Kertész János akadémikusnak, a kormányfőhöz írt nyílt leveléből, amelyet már majdnem háromezer kutató aláírt. Azt javasolják, hogy hosszútávon meg kellene fontolni az alapkutatások támogatásának, a Horn-kormány idején elvett önállóságának visszaállítását.
2005. december 11. 13:03
Kertész János, műegyetemi professzor közölte:

- A keret 2002 óta nominálisan 6,8 milliárd forintról 5,6 milliárd forintra csökkent, ami ténylegesen az inflációt és az áfa törvényt beleszámítva, 37 százalékos csökkenést jelent. Ez tarthatatlan helyzet, hogy most már negyedik éve csökkenő tendenciát mutat ez a rendkívül fontos keret. A nagy csökkenések 2002-ről 2003-ra, és 2003-ról 2004-re következtek be. Az ideihez képest a csökkenés pár százalékos. Úgy gondoltuk, hogy ez egy átmeneti csökkentés, és majd megfordul ez a trend, és visszatérünk a korábbi állapothoz, illetve talán valami fejlődés is lesz. Ezzel szemben ennek az ellenkezője következett be.

- A működtetéshez van erre a keretre szükség. Tehát ahhoz, hogy egyáltalán a kutatást magát el lehessen végezni. Például, vegyszereket lehessen vásárolni. A műszereket nem beszerezni, hanem egyáltalán működtetni lehessen, esetleg karbantartani, az informatikai infrastruktúrát felfrissíteni. Ha a fiatalok számára a munkakörülmények így ellehetetlenülnek, akkor Magyarországon nem nyílik perspektíva, és akkor a legtehetségesebbek külföldön fognak letelepedni, és egy generáció hullik ki a magyar alapkutatásból. Egymilliárd forint kellene ahhoz, hogy az első nagy csökkentés utáni 2003-as állapot előálljon, akkor az idei pályázatokat már el lehetne olyan formában bírálni, hogy az egy elviselhető helyzetet hozzon létre.
Forrás: Magyar Rádió
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó