"Nagyobb a baj, mint gondoltuk"
A körbetartozás egyik oka, hogy magasak a közterhek, ezért Orbán Viktor radikális adó és járulék-csökkentést szorgalmazott a Gazdasági Konzultáció szakértőinek mai megbeszélése után. A volt miniszterelnök javaslatának végső célja a magyar vállalkozók kimentése a körbetartozásból, annak érdekében, hogy ne kelljen elbocsátaniuk az alkalmazottakat.
2005. december 14. 15:36
Matolcsy György elmondta: a Gazdasági Konzultáció immár több, mint századik rendezvényén van túl.

A mai tanácskozáson a körbetartozások csökkentésének lehetőségeiről volt szó. "700-800 milliárd forint körüli a probléma, a bruttó hazai össztermék 3-4 százalékra rúg a körbetartozások gondja a magyar gazdaságban" értékelte a körbetartozások helyzetét a volt gazdasági miniszter.

Felszínes kormányzati hozzáállás

"A helyzet annál is súlyosabb, mint amiről hétfőn a parlamentben beszéltem" - folytatta Orbán Viktor. "Az a fajta kormányzati hozzáállás, ahogy eddig gondolkodtak erről a kérdésről, alkalmatlan az ügy kezelésére. Felszínes megoldások nem segítenek. A körbetartozás ráirányította a figyelmet a gazdaság néhány súlyos, szervezeti gyengeségére. Ha azokat nem tudjuk orvosolni, akkor a körbetartozást sem tudjuk orvosolni" - húzta alá.

Ne a vétlen húzza a rövidebbet!

Orbán Viktor javaslatának végső célja a magyar vállalkozók kimentése a körbetartozásból, annak érdekében, hogy ne kelljen elbocsátaniuk az alkalmazottakat. A Fidesz öt pontját a Gazdasági Konzultáció szakértői jónak tartják, támogatják. Egyetértettek abban, hogy nem állhat elő az a helyzet, hogy az állam áthárítja a saját eladósodottságából fakadó terheket a vétlen vállalkozókra.

Csomaggá nőtt javaslat

"Az a cél, hogy Magyarországon egyetlen becsületes vállalkozó sem jusson olyan helyzetbe, hogy ő elvégzi a munkát, kibocsátja a számláját, a pénzt nem kapja meg, de az állam elveszi tőle az azután járó áfát" - fogalmazott a Fidesz elnöke. A szakértők felvetései nyomán a munkahely-garanciatörvény javaslata lassan munkahely-garanciacsomaggá bővül. A Fidesz ezért javasolni fogja, hogy ha egy vállalkozó uniós pályázatot nyer, akkor azonnal kapja meg az összeget, és ne fordulhasson elő, hogy a magyar állam bürokratikus nehézkessége miatt nem kapja meg a pénzét.

Javaslatok a tisztességes kereskedelemért

Szintén elhangzott az a javaslat, hogy ne csak a bíróság által a vállalkozók számára megítélt összegekhez való gyors hozzáférést segítse elő az állam, hanem ahol lehet a Hitelgarancia Rt. segítségével már a bírósági eljárás előtt lépjen be és a két vállalkozó közötti ügyet segítsen lerendezni. Ezenfelül meg kell erősíteni a Hitelgarancia Rt-t. Elhangzott az is, hogy ha egy vállalakozó tisztességesen elvégezte a munkáját, akkor a teljesítési igazolás kiadásának lassításával ne lehessen elodázni fizetési kötelezettségét. A szakértők szerint sürgősen össze kell állítani egy olyan csomagot is, amely a tisztességes kereskedelem kialakítását célozza. Ezek a konkrét javaslatok a mai tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok visszaszorítását erdményeznék. "A fizetési határidők szigorú betartatásán keresztül meg kell védeni a beszállítókat" - emelte ki a Fidesz elnöke.

A körbetartozás másik oka, hogy magasak a közterhek, ezért Orbán Viktor ismét radikális adó és járulék-csökkentést szorgalmaz. "Minél kisebb valaki, annál kiszolgáltatottabb ma a magyar gazdaságban" - idézte fel a Kereskedelmi és Iparkamar elnökének szavait Orbán Viktor. Hozzátette: mivel a "kicsik" foglalkoztatjáka legtöbb embert, nemcsak a vállalkozók válnak kiszolgáltatottá, hanem a magyar munkavállalók tekintélyes része is. Ezen mindenképpen változtatni kell.

fideszfrakcio.hu
Címkék:
megmondó
Csak a bugyuta magabiztosság, a sikerláz, a beteges optimizmus, a mindenkit magával ragadó nagy semmi a lényeg.
 • Tájkép csata előtt
  Ünnep lenne, a parlamentáris demokrácia ünnepe, ha megalakul az új parlament. De vannak ünneprontók is.
 • Che Guevara elvtárs hadüzenete
  A demokráciában is kalapáccsal kell beleverni az emberek fejébe, hogy ők, a vörösök a népboldogítók, minden hatalmat nekik kell adni.
 • Máris nekimentek bőszen és bután
  Még le sem tette az új Orbán-kormány az esküt, tehát hivatalosan még nincs is kabinet, máris kipécéztek egy leendő minisztert.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  Hagyjuk az elemzéseket és a véleményeket, fókuszáljunk egyetlen személyre, akinél nagyobbat még senki sem bukott az újkori magyar politikában.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI