Karácsonyi gondola konyha – receptek az utolsó pillanatra
Ha még nem döntötte el, mi minden kerül az ünnepi asztalra, a gondola konyhamesterei segítenek Önnek. Karácsonyi receptajánlatunkban találhat gombalevest, egzotikus salátákat, halétkeket, libalakomát, kalácsot vagy éppen muffint. Receptcsokor nemcsak tanácstalan és ötlettelen konyhatündérek részére.
2008. december 20. 14:46
LEVESEK

Zöldséges pulykaleves

· 80 dkg pulykahús
· 1 nagy fej vöröshagyma
· 1 fej karalábé
· 2 sárgarépa
· 15-15 dkg zöldbab, fejtett zöldborsó és karfiol
· 1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld
· 2 evőkanál olaj
· 2 liter forró víz
· 1 maroknyi turbolya (vagy petrezselyem)
· 1 teáskanál szójaszósz
· 1 teáskanál só
· 1 késhegynyi fehérbors

A húst megmossuk, leszárítjuk, és forró olajon mindkét oldalát átsütjük. Ráöntjük a vizet, megsózzuk és felforraljuk. A hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet és a zellert megmossuk, majd a leveshez adjuk. A húst egy órán keresztül főzzük, az első 30 percben a habját folyamatosan leszedjük. A fazekat úgy fedjük le, hogy egy kis résen át a gőz folyamatosan eltávozhasson. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A karalábét megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A húst, a hagymát és a petrezselyemzöldet kivesszük a levesből, majd a levet átszűrjük. Az előkészített zöldségeket a zöldborsóval, a megmosott, rózsáira szedett karfiollal és a felvágott zöldbabbal együtt beletesszük a leszűrt levesbe, és 15 percig főzzük. A főtt húst feldaraboljuk, és visszatesszük a leszűrt levesbe. A turbolyát megmossuk, és apróra vágjuk. A kész levest sóval, borssal, szójaszósszal ízesítve, turbolyával meghintve tálaljuk.

Pontyhalászlé

· 1 kg megtisztított, filézett, szeletelt ponty
· 400 g halfej és farokrész
· 200 g ikra (tetszőlegesen)
· 2 közepes vöröshagyma
· 1 kanál olaj
· 2 kis halászlékocka
· 20 g fűszerpaprika
· 1 db cseresznyepaprika
· kb. 8 g só

A pontyszeleteket besózzuk, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát egy csipet sóval az olajon - ha szükséges kis víz hozzáadásával - megpároljuk. Ezután a fűszerpaprika felével megszórjuk, 2 liter vízzel felengedjük, beletesszük a halfejeket, a farokrészeket, két szelet pontyot (kb. 200 g), a halászlékockákat és a sót, majd legalább egy órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ha megfőtt, a fejeket és a farokrészek csontjait (uszonyt) kidobjuk és a szelet halakat, a farokrészekről lefőtt húst, meg hagymát a lével együtt átpasszírozzuk. Az így kapott sűrítményt egy másik, nagyobb fazékba rakjuk, óvatosan beletesszük az előkészített, megmaradt halszeleteket, a cseresznyepaprikát, az elfőtt víz mennyiséget pótoljuk, a tetejére meg rászórjuk a maradék fűszerpaprikát. Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzzük, amíg a halszeletek meg nem puhulnak. Közben az ikrát külön enyhén sós vízben megfőzzük. Melegen, egytálételként tálaljuk, az ikrát külön tányérban adjuk mellé.

Zsályás gombaleves

· 1 csomó friss sárgarépa
· 2-3 friss fehérrépa + petrezselyem
· 1 friss zeller + a szára
· 1 darab póréhagyma
· 25 dkg gomba
· daragaluska (1 tojás, búzadarával kikeverve)
· só, bors, szerecsendió, kurkuma, zsálya, kevés olaj

A zöldségeket, gombát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a zellert gyufaszál nagyságú darabokra, a szárát karikákra. Egy lefedhető edénybe kevés olajat öntünk, beletesszük a zöldségeket, a gombát, a száraz fűszereket, és lefedve pároljuk, amíg megpuhulnak, (kis vizet is önthetünk alá, nehogy leégjen). Engedjük fel vízzel, tegyük bele az apróra vágott petrezselymet és a friss, apróra vágott zsályát, forráskor, ha tetszik szaggassuk bele a galuskát, és hagyjuk még 5-10 percet a takaréklángon.

SALÁTÁK

Frissítő narancsos saláta

· fejessaláta
· 1-2 narancs
· 1 citrom leve
· csipet só, porcukor, laskára vágott friss citromfű és mentalevél, ha van kéznél

A salátát levelenként, és a narancsot is alaposan megmossuk. Tetszés szerinti darabokra vágjuk, tépkedjük a salátát, a narancs héjából reszelünk a levelekre egy mogyorónyi adagot, majd megpucoljuk a narancsot, és kockákra vágjuk, a salátával összekeverjük, a citrom levével, sóval, esetleg porcukorral, citromfűvel, mentával ízesítjük.

Egzotikus kivisaláta

· 25 dkg spenót vagy bármilyen saláta
· 3 nagy kivi
· 1 papaya
· 1 piros húsú paprika
· 3 evőkanál citromlé
· 2 evőkanál szójaszósz
· 1 evőkanál (barna)cukor
· 1 teáskanál őrölt gyömbér
· 20 dkg garnélarák (konzerv)

A spenótot vagy a salátát leveleire szedjük, megmossuk, kisebb darabokra tépkedjük. A kivit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A papayát hosszában kettévágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, és a húsát apró kockákra daraboljuk. A paprikát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát felszeleteljük. A spenótot szétosztjuk négy tányérra. A kivit, a paprikát és a papayát összekeverjük. A citromlevet elkeverjük a szójaszósszal, a cukorral, és a gyömbérrel, ráöntjük a kivis keverékre. A spenótra halmozzuk. A rákot leszűrjük, ízlésesen a salátára rakjuk, és azonnal tálaljuk.

FŐÉTELEK

Kolozsvári töltött káposzta

• 300 g sertésborda (4 vékony szelet karaj)
• 200 g darált sertéshús
• 100 g rizs
• 4 db debreceni
• 60 g vöröshagyma
• 8 db savanyú káposztalevél
• 800 g savanyúkáposzta
• 80 g császárszalonna
• 20 g liszt
• 1 db tojás
• 1 db füstölt köröm
• 3 dl tejföl
• 20 g fokhagyma
• 1 csomó kapor
• 50 g zsír
• 150 g füstölt szalonna
• só, fűszerpaprika, őrölt bors, majoránna, őrölt kömény, csombor

A rizst félig megfőzzük. A császárszalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a tojást felverjük, majd ezeket az anyagokat a darált húshoz adjuk. Sóval, őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük, összekeverjük. A káposztalevelekről a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól megmossuk.

A zsírt felolvasztjuk, a szeletekre vágott vöröshagymát benne megfonnyasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a köménymagot, a fűszerpaprikát. Kevés folyadékot adva hozzá felforraljuk, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk az apró káposzta felét, a füstölt csontot, a csombort és a finomra vágott kaprot, ráhelyezzük a töltelékeket, az apró káposzta másik felével betakarjuk, kevés folyadékot hozzáadva fedő alatt puhára főzzük. Amíg a káposzta fő, a bordákat kissé kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva mindkét oldalát megsütjük.

A debrecenit bevagdossuk, a szalonnából négy egyforma szeletet vágva kakastaréjt készítünk (a szalonnát hosszában majdnem bőréig bevágjuk, majd erre merőlegesen kockázzuk), és serpenyőben kisütjük. A visszamaradó zsírban a debrecenit megsütjük. Ha a káposzta megpuhult, a tölteléket kivesszük, az aprókáposztát tejfeles habarással besűrítjük, kiforraljuk. Tálaláskor a tál aljára rakjuk az aprókáposztát, ráhelyezzük a tölteléket, mellétesszük a sült bordát, debrecenit és a kakastaréjt. Tejföllel és finomra vágott kaporral díszítve forrón tálaljuk.

Joghurtos zöldséges lazacfilé

· 1-2 lazacfilé
· 3 ek joghurt
· zellerszár laskára vágva
· morzsolt kukorica
· bébirépa
· kevés olaj
· só, bors, őrölt rozmaring, kapor

A halfilét mossuk meg, ellenőrizzük szálkamentességét, ha találunk benne szálkát, húzzuk ki, vágjunk minden szelet halat 2-3 kisebb darabra. Lefedhető serpenyőben kevés olajban elhelyezzük a halfiléket, picit mindkét oldalról megpirítjuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a zellerlevelet, és lefedve pároljuk 10 percig. Ha kell, pici vizet öntsünk a halak alá. Tegyük hozzá a kukoricát és a répát, a joghurtot is keverjük óvatosan hozzá, 5-10 perc alatt összeforraljuk.

Karácsonyi libalakoma római cseréptálban

· 2 db egész filézett libamell
· 2 db vöröshagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 dl száraz fehérbor
· só, bors, vegeta

A filézett libamelleket kettévágjuk, megsózzuk, vegetát teszünk rá, majd hozzátesszük a kettébe vagy négybe vágott vöröshagymákat, és beletesszük a z előtte már 10-15 percre beázatott római tálba. Lefedve betesszük a hideg sütőbe, 200 fokon sütjük. Fél óra elteltével hozzáadjuk a fehérbort, és az összezúzott fokhagymát a húsok tetejére tesszük. A húsokat időnként megfordítjuk, összesen sütjük kb. 2-2,5 óráig, míg omlós, puha nem lesz a sült. A sütés vége felé levesszük a fedelet, ekkor hirtelen pirossá sül a pecsenye. Tálaláshoz kb. fél centis szeletekre vágjuk.

Kitűnő köret lehet hozzá párolt alma vagy káposzta, hagymás törtburgonya. Ez az étel hidegen is kiváló, előre megsüthetjük, és a hidegsültet salátával, friss kenyérrel tálalhatjuk a vendégeknek. A libalakoma akkor teljes, ha libamájat is sütünk, amit szintén adhatunk hidegen is, melegen is.

DESSZERTEK

Egybefont mákos-diós kalács

· 1/2 kg liszt
· 1/4 l tej
· 4 dkg élesztő
· 7 dkg cukor
· 1 csipet só, citromhéj, vaníliás cukor
· 1 tojás

A vegyes töltelékhez (beiglitöltelék): · 20 dkg darált mák
· 20 dkg darált dió
· 0/5 - 1 dl tej
· 10 - 10 dkg cukor
· vaníliás cukor, fahéj, citrom-, narancshéj, mazsola, 1-2 kanál lekvár

Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk, a lisztbe beleöntjük, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, hagyjuk egy órát kelni. Elkészítjük a töltelékeket, ha mégsem maradt a beigliből. A legegyszerűbb, ha mindent szépen összekeverünk, a tejet előtte felforralhatjuk, de ezt sem muszáj, simán bele lehet keverni. Semmiképp ne legyen túl híg a massza, mert akkor szétrepeszti a tésztát sülés közben. . A megkelt tésztát két egyenlő nagyságú darabra osztjuk, ahogy a beiglinél, kinyújtjuk kisebb téglalap alakúra először az egyiket, megkenjük az egyik féle töltelékkel, feltekerjük, aztán a másikat is ugyanúgy. Két beiglirudat kaptunk.

A két rudat egymásra fonjuk, úgy, hogy egymás mellé tesszük a rudakat, és az egyiket a másikra ráhajtjuk, ami alul van azt hajtjuk a felsőre, óvatosan, ki ne szakadjon a tészta. Előkészítünk egy kapcsos tortaformát, kibéleljük sütőpapírral, a fonatot beletekerjük körbe-koszorúba a tortaformába, középre teszünk egy hőálló poharat, ha nincs kuglóf-formánk, a tészta felöli külső falát sütőpapírral előtte bevonjuk, nehogy ráragadjon a kalács. Azután a tészta tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, (megszórhatjuk mákkal, cukorral, vagy apróra vágott mandulával), és kelesztjük a sütőformában egy ideig, akár egész éjszaka, ha kora reggel kalácsillattal szeretnénk kedveskedni ébredező családtagjainknak és szomszédainknak.
Ha itt az ideje, tegyük a sütőbe, és lassú tűznél (gáz: 2-3, villany: 175 fok) süssük kb. 50 percig.

Karácsonyi muffin egyszerűen

12 darabra:
· 25 dkg liszt
· 20 dkg cukor
· 2 egész tojás
· 1/2 csomag sütőpor
· 1 csomag vaníliás cukor
· 10-15 dkg puha vaj
· 1 dl tej
· 1 csipet só
· 1 ek méz
· 1/2 kk fahéj
· 1/2 kk mézeskalácsfűszer
· kevéske rum

Az alapanyagokat egy nagy tálba teszünk és összeturmixoljuk, majd a muffinformába öntjük. A formát csak 3/4-ig töltsük meg, különben a sütemény „túlcsordul”. Ha fém muffinformát használunk, vajazzuk ki, mielőtt beletesszük a masszát. Erre akkor nincs szükség, ha papírkosárkákat vagy szilikon muffinformát használunk a sütéshez.
A muffin 200 fokon, előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.

Díszítés: Sütés előtt tesszük a tetejére a mazsolát és/vagy a csokoládét, utána meghintjük porcukorral. Ha cukormázzal és színes cukorkákkal díszítjük, csak sütés után tegyük rá.

Gyömbéres mézes

· 30 dkg margarin
· 30 dkg cukor
· 3 tojás
· 25 dkg folyékony barna cukor (helyette használhatunk mézet
· 2 kávéskanál őrölt gyömbér
· 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
· 1 kávéskanál őrölt narancshéj
· 1 kg liszt
· 3 kávéskanál szódabikarbóna
· 2 kávéskanál őrölt fahéj

Összefőzzük a folyékony barna cukrot (vagy mézet) és a fűszereket, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. Felverjük a tojást és a cukrot. Összekeverjük a liszt felét a szódabikarbónával, majd összekeverjük a cukros (vagy mézes) margarinnal. Hozzáadjuk a felvert tojást és a maradék lisztet. Nem dolgozzuk ki a tésztát. Légmentesen lefedjük, és állni hagyjuk egy éjszakát. Másnap kinyújtjuk a tésztát, és formákra szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük közepes hőfokon.

gondola
Címkék:
megmondó
Az egyik esetben Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs, a másik esetben a sikeres magyar tőzsdespekuláns, Soros György alakja emelkedik égi magaslatokba.
  • Szabad-e Dévénynél zsidózni?
    Az egykori SZDSZ-es hihetetlen éleslátással látja a láthatatlant, látja a szörnyűséget, hallja a hallhatatlant.
  • Vörös segély kell a szélsőségesnek
    A hungarofób figura a jelentős ajándékpénzből sem tudott önjáróvá válni, csak megélhetésieket tudott maga köré csődíteni.
  • Az SZDSZ ökológiai lábnyoma
    Szegény agrárszakértőnk és néprajztudósunk (meg a pártja) tavaly még ugyanilyen lelkesedéssel fogadta a Szegedi Megváltót.
  • A finom hazugság a legaljasabb
    Azokat a politikai bűnözőket, akik titokban utalt pénzekért együttműködnek az embercsempész bandákkal, kiszolgálják a migránsmaffia főkolomposait.
hírfolyam
  • Hírstart
  • Hírkereső
  • Hírlista
  • News Agent
  • Alternatív Hírportál
  • Startlap
  • A hírek
  • Hírfal
  • Hírmutató
  • Polgári Szemle
  • Időjárás
  • Bálványosimádó
  • MTI