Karácsonyi gondola konyha – receptek az utolsó pillanatra
Ha még nem döntötte el, mi minden kerül az ünnepi asztalra, a gondola konyhamesterei segítenek Önnek. Karácsonyi receptajánlatunkban találhat gombalevest, egzotikus salátákat, halétkeket, libalakomát, kalácsot vagy éppen muffint. Receptcsokor nemcsak tanácstalan és ötlettelen konyhatündérek részére.
2008. december 20. 14:46
LEVESEK

Zöldséges pulykaleves

· 80 dkg pulykahús
· 1 nagy fej vöröshagyma
· 1 fej karalábé
· 2 sárgarépa
· 15-15 dkg zöldbab, fejtett zöldborsó és karfiol
· 1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld
· 2 evőkanál olaj
· 2 liter forró víz
· 1 maroknyi turbolya (vagy petrezselyem)
· 1 teáskanál szójaszósz
· 1 teáskanál só
· 1 késhegynyi fehérbors

A húst megmossuk, leszárítjuk, és forró olajon mindkét oldalát átsütjük. Ráöntjük a vizet, megsózzuk és felforraljuk. A hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet és a zellert megmossuk, majd a leveshez adjuk. A húst egy órán keresztül főzzük, az első 30 percben a habját folyamatosan leszedjük. A fazekat úgy fedjük le, hogy egy kis résen át a gőz folyamatosan eltávozhasson. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A karalábét megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A húst, a hagymát és a petrezselyemzöldet kivesszük a levesből, majd a levet átszűrjük. Az előkészített zöldségeket a zöldborsóval, a megmosott, rózsáira szedett karfiollal és a felvágott zöldbabbal együtt beletesszük a leszűrt levesbe, és 15 percig főzzük. A főtt húst feldaraboljuk, és visszatesszük a leszűrt levesbe. A turbolyát megmossuk, és apróra vágjuk. A kész levest sóval, borssal, szójaszósszal ízesítve, turbolyával meghintve tálaljuk.

Pontyhalászlé

· 1 kg megtisztított, filézett, szeletelt ponty
· 400 g halfej és farokrész
· 200 g ikra (tetszőlegesen)
· 2 közepes vöröshagyma
· 1 kanál olaj
· 2 kis halászlékocka
· 20 g fűszerpaprika
· 1 db cseresznyepaprika
· kb. 8 g só

A pontyszeleteket besózzuk, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát egy csipet sóval az olajon - ha szükséges kis víz hozzáadásával - megpároljuk. Ezután a fűszerpaprika felével megszórjuk, 2 liter vízzel felengedjük, beletesszük a halfejeket, a farokrészeket, két szelet pontyot (kb. 200 g), a halászlékockákat és a sót, majd legalább egy órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ha megfőtt, a fejeket és a farokrészek csontjait (uszonyt) kidobjuk és a szelet halakat, a farokrészekről lefőtt húst, meg hagymát a lével együtt átpasszírozzuk. Az így kapott sűrítményt egy másik, nagyobb fazékba rakjuk, óvatosan beletesszük az előkészített, megmaradt halszeleteket, a cseresznyepaprikát, az elfőtt víz mennyiséget pótoljuk, a tetejére meg rászórjuk a maradék fűszerpaprikát. Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzzük, amíg a halszeletek meg nem puhulnak. Közben az ikrát külön enyhén sós vízben megfőzzük. Melegen, egytálételként tálaljuk, az ikrát külön tányérban adjuk mellé.

Zsályás gombaleves

· 1 csomó friss sárgarépa
· 2-3 friss fehérrépa + petrezselyem
· 1 friss zeller + a szára
· 1 darab póréhagyma
· 25 dkg gomba
· daragaluska (1 tojás, búzadarával kikeverve)
· só, bors, szerecsendió, kurkuma, zsálya, kevés olaj

A zöldségeket, gombát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a zellert gyufaszál nagyságú darabokra, a szárát karikákra. Egy lefedhető edénybe kevés olajat öntünk, beletesszük a zöldségeket, a gombát, a száraz fűszereket, és lefedve pároljuk, amíg megpuhulnak, (kis vizet is önthetünk alá, nehogy leégjen). Engedjük fel vízzel, tegyük bele az apróra vágott petrezselymet és a friss, apróra vágott zsályát, forráskor, ha tetszik szaggassuk bele a galuskát, és hagyjuk még 5-10 percet a takaréklángon.

SALÁTÁK

Frissítő narancsos saláta

· fejessaláta
· 1-2 narancs
· 1 citrom leve
· csipet só, porcukor, laskára vágott friss citromfű és mentalevél, ha van kéznél

A salátát levelenként, és a narancsot is alaposan megmossuk. Tetszés szerinti darabokra vágjuk, tépkedjük a salátát, a narancs héjából reszelünk a levelekre egy mogyorónyi adagot, majd megpucoljuk a narancsot, és kockákra vágjuk, a salátával összekeverjük, a citrom levével, sóval, esetleg porcukorral, citromfűvel, mentával ízesítjük.

Egzotikus kivisaláta

· 25 dkg spenót vagy bármilyen saláta
· 3 nagy kivi
· 1 papaya
· 1 piros húsú paprika
· 3 evőkanál citromlé
· 2 evőkanál szójaszósz
· 1 evőkanál (barna)cukor
· 1 teáskanál őrölt gyömbér
· 20 dkg garnélarák (konzerv)

A spenótot vagy a salátát leveleire szedjük, megmossuk, kisebb darabokra tépkedjük. A kivit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A papayát hosszában kettévágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, és a húsát apró kockákra daraboljuk. A paprikát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát felszeleteljük. A spenótot szétosztjuk négy tányérra. A kivit, a paprikát és a papayát összekeverjük. A citromlevet elkeverjük a szójaszósszal, a cukorral, és a gyömbérrel, ráöntjük a kivis keverékre. A spenótra halmozzuk. A rákot leszűrjük, ízlésesen a salátára rakjuk, és azonnal tálaljuk.

FŐÉTELEK

Kolozsvári töltött káposzta

• 300 g sertésborda (4 vékony szelet karaj)
• 200 g darált sertéshús
• 100 g rizs
• 4 db debreceni
• 60 g vöröshagyma
• 8 db savanyú káposztalevél
• 800 g savanyúkáposzta
• 80 g császárszalonna
• 20 g liszt
• 1 db tojás
• 1 db füstölt köröm
• 3 dl tejföl
• 20 g fokhagyma
• 1 csomó kapor
• 50 g zsír
• 150 g füstölt szalonna
• só, fűszerpaprika, őrölt bors, majoránna, őrölt kömény, csombor

A rizst félig megfőzzük. A császárszalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a tojást felverjük, majd ezeket az anyagokat a darált húshoz adjuk. Sóval, őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük, összekeverjük. A káposztalevelekről a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól megmossuk.

A zsírt felolvasztjuk, a szeletekre vágott vöröshagymát benne megfonnyasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a köménymagot, a fűszerpaprikát. Kevés folyadékot adva hozzá felforraljuk, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk az apró káposzta felét, a füstölt csontot, a csombort és a finomra vágott kaprot, ráhelyezzük a töltelékeket, az apró káposzta másik felével betakarjuk, kevés folyadékot hozzáadva fedő alatt puhára főzzük. Amíg a káposzta fő, a bordákat kissé kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva mindkét oldalát megsütjük.

A debrecenit bevagdossuk, a szalonnából négy egyforma szeletet vágva kakastaréjt készítünk (a szalonnát hosszában majdnem bőréig bevágjuk, majd erre merőlegesen kockázzuk), és serpenyőben kisütjük. A visszamaradó zsírban a debrecenit megsütjük. Ha a káposzta megpuhult, a tölteléket kivesszük, az aprókáposztát tejfeles habarással besűrítjük, kiforraljuk. Tálaláskor a tál aljára rakjuk az aprókáposztát, ráhelyezzük a tölteléket, mellétesszük a sült bordát, debrecenit és a kakastaréjt. Tejföllel és finomra vágott kaporral díszítve forrón tálaljuk.

Joghurtos zöldséges lazacfilé

· 1-2 lazacfilé
· 3 ek joghurt
· zellerszár laskára vágva
· morzsolt kukorica
· bébirépa
· kevés olaj
· só, bors, őrölt rozmaring, kapor

A halfilét mossuk meg, ellenőrizzük szálkamentességét, ha találunk benne szálkát, húzzuk ki, vágjunk minden szelet halat 2-3 kisebb darabra. Lefedhető serpenyőben kevés olajban elhelyezzük a halfiléket, picit mindkét oldalról megpirítjuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a zellerlevelet, és lefedve pároljuk 10 percig. Ha kell, pici vizet öntsünk a halak alá. Tegyük hozzá a kukoricát és a répát, a joghurtot is keverjük óvatosan hozzá, 5-10 perc alatt összeforraljuk.

Karácsonyi libalakoma római cseréptálban

· 2 db egész filézett libamell
· 2 db vöröshagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 dl száraz fehérbor
· só, bors, vegeta

A filézett libamelleket kettévágjuk, megsózzuk, vegetát teszünk rá, majd hozzátesszük a kettébe vagy négybe vágott vöröshagymákat, és beletesszük a z előtte már 10-15 percre beázatott római tálba. Lefedve betesszük a hideg sütőbe, 200 fokon sütjük. Fél óra elteltével hozzáadjuk a fehérbort, és az összezúzott fokhagymát a húsok tetejére tesszük. A húsokat időnként megfordítjuk, összesen sütjük kb. 2-2,5 óráig, míg omlós, puha nem lesz a sült. A sütés vége felé levesszük a fedelet, ekkor hirtelen pirossá sül a pecsenye. Tálaláshoz kb. fél centis szeletekre vágjuk.

Kitűnő köret lehet hozzá párolt alma vagy káposzta, hagymás törtburgonya. Ez az étel hidegen is kiváló, előre megsüthetjük, és a hidegsültet salátával, friss kenyérrel tálalhatjuk a vendégeknek. A libalakoma akkor teljes, ha libamájat is sütünk, amit szintén adhatunk hidegen is, melegen is.

DESSZERTEK

Egybefont mákos-diós kalács

· 1/2 kg liszt
· 1/4 l tej
· 4 dkg élesztő
· 7 dkg cukor
· 1 csipet só, citromhéj, vaníliás cukor
· 1 tojás

A vegyes töltelékhez (beiglitöltelék): · 20 dkg darált mák
· 20 dkg darált dió
· 0/5 - 1 dl tej
· 10 - 10 dkg cukor
· vaníliás cukor, fahéj, citrom-, narancshéj, mazsola, 1-2 kanál lekvár

Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk, a lisztbe beleöntjük, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, hagyjuk egy órát kelni. Elkészítjük a töltelékeket, ha mégsem maradt a beigliből. A legegyszerűbb, ha mindent szépen összekeverünk, a tejet előtte felforralhatjuk, de ezt sem muszáj, simán bele lehet keverni. Semmiképp ne legyen túl híg a massza, mert akkor szétrepeszti a tésztát sülés közben. . A megkelt tésztát két egyenlő nagyságú darabra osztjuk, ahogy a beiglinél, kinyújtjuk kisebb téglalap alakúra először az egyiket, megkenjük az egyik féle töltelékkel, feltekerjük, aztán a másikat is ugyanúgy. Két beiglirudat kaptunk.

A két rudat egymásra fonjuk, úgy, hogy egymás mellé tesszük a rudakat, és az egyiket a másikra ráhajtjuk, ami alul van azt hajtjuk a felsőre, óvatosan, ki ne szakadjon a tészta. Előkészítünk egy kapcsos tortaformát, kibéleljük sütőpapírral, a fonatot beletekerjük körbe-koszorúba a tortaformába, középre teszünk egy hőálló poharat, ha nincs kuglóf-formánk, a tészta felöli külső falát sütőpapírral előtte bevonjuk, nehogy ráragadjon a kalács. Azután a tészta tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, (megszórhatjuk mákkal, cukorral, vagy apróra vágott mandulával), és kelesztjük a sütőformában egy ideig, akár egész éjszaka, ha kora reggel kalácsillattal szeretnénk kedveskedni ébredező családtagjainknak és szomszédainknak.
Ha itt az ideje, tegyük a sütőbe, és lassú tűznél (gáz: 2-3, villany: 175 fok) süssük kb. 50 percig.

Karácsonyi muffin egyszerűen

12 darabra:
· 25 dkg liszt
· 20 dkg cukor
· 2 egész tojás
· 1/2 csomag sütőpor
· 1 csomag vaníliás cukor
· 10-15 dkg puha vaj
· 1 dl tej
· 1 csipet só
· 1 ek méz
· 1/2 kk fahéj
· 1/2 kk mézeskalácsfűszer
· kevéske rum

Az alapanyagokat egy nagy tálba teszünk és összeturmixoljuk, majd a muffinformába öntjük. A formát csak 3/4-ig töltsük meg, különben a sütemény „túlcsordul”. Ha fém muffinformát használunk, vajazzuk ki, mielőtt beletesszük a masszát. Erre akkor nincs szükség, ha papírkosárkákat vagy szilikon muffinformát használunk a sütéshez.
A muffin 200 fokon, előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.

Díszítés: Sütés előtt tesszük a tetejére a mazsolát és/vagy a csokoládét, utána meghintjük porcukorral. Ha cukormázzal és színes cukorkákkal díszítjük, csak sütés után tegyük rá.

Gyömbéres mézes

· 30 dkg margarin
· 30 dkg cukor
· 3 tojás
· 25 dkg folyékony barna cukor (helyette használhatunk mézet
· 2 kávéskanál őrölt gyömbér
· 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
· 1 kávéskanál őrölt narancshéj
· 1 kg liszt
· 3 kávéskanál szódabikarbóna
· 2 kávéskanál őrölt fahéj

Összefőzzük a folyékony barna cukrot (vagy mézet) és a fűszereket, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. Felverjük a tojást és a cukrot. Összekeverjük a liszt felét a szódabikarbónával, majd összekeverjük a cukros (vagy mézes) margarinnal. Hozzáadjuk a felvert tojást és a maradék lisztet. Nem dolgozzuk ki a tésztát. Légmentesen lefedjük, és állni hagyjuk egy éjszakát. Másnap kinyújtjuk a tésztát, és formákra szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük közepes hőfokon.

gondola
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó